Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 13:29 5 966 2

Защо златото скочи над 1350 долара за унция за една вечер?

  • злато-
  • уолстрийт-
  • фед-
  • инвестиции

Както е видно от тези два фактора, имаме на лице една перфектна буря, макар и в буркан

Защо златото скочи над 1350 долара за унция за една вечер? - 1

14 февруари, Денят на влюбените, романтиката и нервните очаквания любимия човек да е приятно изненадан. Дори в света на Wall Street има множество напрегнати лица. Причината за това обаче е друга. Щатският индекс на потребителските цени CPI хвана неподготвени редица финансисти и обърка прогнозите за икономическия изглед на САЩ, съобщават за Факти.бг от Tavex. Но какво всъщност се случи...

Индексът беше по-висок от очакванията. Мнозина свързват това с изплъзващата се от контрола на ФЕД (централната банка на САЩ) инфлация, която банката трябва да догонва при промените на основния лихвен процент. Сантиментите са, че през март месец, основният лихвен процент ще се увеличи.

Но има два допълнителни фактора, които правят CPI рерпорта от 14-ти февруари наистина интересен. Инвеститорите на ценни метали бяха раздвоени в мненията си, но и двете мнения достигаха до една обща точка, а именно, че независимо дали индекса ще е по-нисък или по-висок от очакваното, това ще се отрази негативно на цената на златото. Ако индексът е висок – ФЕД ще увеличи основния лихвен процент, което традиционно се свързва с по-ниска цена на жълтия метал. Ако индексът е по-нисък, няма да има нужда да се спестява в злато, защото инвестицията в акции ще продължи да бъде печеливша.

Слабият и все по отслабващ долар е другата причина. Щатската валута достигна своето 15 месечно дъно спрямо йената. Фактор, който мнозина инвеститори считат за катализатор за силата на долара. Очакванията са валутата да продължи да отслабва, а от там и покупателната способност.
Както е видно от тези два фактора, имаме на лице една перфектна буря, макар и в буркан.

Отслабналият долар и качващите се цени на стоките според CPI индекса, карат малките инвеститори да прехвърлят спестяванията си в по-стабилен „инвестиционен рай“ като златото. От друга страна, негативната оценка от страна на големите инвеститори и късите позиции на централните банки свалиха цената на златото на нива, които след излизането на CPI се оказаха апетитни. Така само за по-малко от един бизнес ден, златото се покачи с над 30 долара.

Какво ще се случи от тук нататък е твърде рано да се каже, но очакваните общо три покачвания на основния лихвен процент от страна на ФЕД, по време на свиване на бюджета и все по-слабият долар и политическата несигурност на кабинета на Тръмп, вещаят интересни времена за символа на вечните пари – златото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    18 2 Отговор
    Бедните американци ще си напечатат нови милиарди,щото все не им стигат.
  • 2 no name no face no number

    18 7 Отговор
    Всички злини идват от САЩ.Дано се гътнат веднъж и завинаги.