Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 14:28 10 928 20

Заплата от 10 000 лева в България

  • заплата-
  • северен истанбул-
  • самолет

Продължителността на обучението е близо две години 

Заплатите на авиодиспечерите са около 10 000 лева, а нови работни позиции за тях ще се отворят заради предстоящото откриване на най-голямото летище в света в Северен Истанбул. То ще е разположено на 8 милиона квадратни метра и ще може да обслужва 110 самолета едновременно, съобщи Дарик.

Това означава, че във въздушното ни пространство ще навлизат с над 600 самолета на ден повече, което ще доведе и до ръст в транзитните такси за България. Заради сериозното увеличаване на полетите над страната ни, предстои набиране на ръководители на полети – една от най-отговорните, стресови, но и най-добре платените професии.

За да станеш авиодиспечер, ти трябва диплома за висше образование без значение каква специалност и добър английски език. Но това е само началото. Какво следва след първата цедка, обяснява авиационният психолог Елена Пенчева:

„Първо в самата фирма за ръководство на въздушно движение преминават на една международна система, при която се изследва техни качества за тази дейност. След това тези, които успешно преминат, отиват на специални медицински прегледи, които са със световни изисквания. След това минават на психологическо тестуване в медицинските комисии, където също се изследват качествата им за тази професия и след това вече фирмата си преценява кой от успешно преминалите кандидати ще могат да вземат, за да ги обучат. А обучението също е достатъчно скъпо и им трябват хора, които бързо да влязат в професията“, посочи Пенчева.

Продължителността на обучението е близо две години и преминава през няколко етапа, включващи теория и практика.

Психологът обясни, че тази професия е стресова, защото за кратко време ръководителите на полети трябва да вземат важни решения и от тях се изисква максимална концентрация през целия им работен ден, често през нощта или започващ много рано сутринта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сенко

    3 22 Отговор
    Знам 6 езика 5,от които и писменно. Може ли да кандидатствам???

    Коментиран от #2, #4, #5, #17

  • 2 cghj

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сенко":

    ne,ne moje
  • 3 Сенко

    4 18 Отговор
    Zashto (защо)??????🤣
  • 4 314321

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сенко":

    Писмено се пише с едно "н". Ясно кой е 6-тия :Д
  • 5 Morgoth

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сенко":

    Трябва ти единствено английски и някакво висше. Ако ги имаш кандидатствай, пък каквото сабя покаже, може и да те вземат.
  • 6 Фуро Магията

    16 6 Отговор
    Трябва добре да сте овладяли кавалджийството и да сте заели стойка пикаеща коза................
  • 7 morski

    21 1 Отговор
    Трети механик на танкер - 5100евро, втори механик близо 10к евро, шеф-14к, при навигаторите е същото... Май е доста по добре

    Коментиран от #12

  • 8 гост

    33 3 Отговор
    По-добре се пробвайте в Комисията за финансов надзор. Там едва ли някой знае какво точно трябва да знае кандидатът, но пък без всякакъв стерс получава 12000 лв. заплата.
  • 9 Гост

    15 7 Отговор
    Не мисля, че си заслужава за такива пари да се бъхтите. По-добре си работете като всички нормални хора на 5-6 хил. заплата. Здравето е по-важно, а стреса е кофти.
  • 10 dan

    13 2 Отговор
    Не ти трябва нищо такова,трябва да се обади подходящият човек където трябва.Говоря като човек видял доста от лайната в РВД.
  • 11 Гьонсурат

    9 1 Отговор
    Май драмата е , че трябват свестни и кадърни хора които да бачкат здраво , а се протежират само "наши" дето или не стават или не им се бачка. И кво прайм сига ?...
  • 12 КурТи

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "morski":

    Морски, какво остава за тези механици, освен доброволното заточение и горчивината от неверните им половинки?
    Виж, с №8 гост съм съгласен.

    Коментиран от #13

  • 13 morski

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "КурТи":

    Остават много пари и голяма част от времето, в което не работят, а относно половинките, нагледал съм се на "верни" съпруги къде се плющят докато мъжа им гледа мач с приятели.... в смисъл, че като сис си избрал верек не можеш да си сигурен дори и една бира да отидеш да изпиеш.
  • 14 Патриот

    5 0 Отговор
    Не е кой знае какво има една партия-майка създала "калинките" с къде, къде по-високи заплати, за никаква работа, какво остава за стрес.
    А за там знаем, че е така. Нали за това певецът Веско Маринов със съдействието на най-добрият си приятел - бивш важен полицейски шеф назначи половинката си там - сигурно е доста полезна.

    А в статията за Истанбул ли става дума или за България?
  • 15 Ванката

    3 3 Отговор
    За да си добър ръководител полети, трябва да си летял, но не като пътник или стюардеса.
    10 000 лв е малко за пилот , който ще става ръководител полети!
    Желая успех на всички, дори и на тези които не знаят как мирише керосина или речено - JET A1.....
  • 16 Варна

    14 0 Отговор
    Ставаш мъж на мама Цецка ( Цецка Цачева) и от служител в гробищни паркове Плевен ставаш директор в РВД за 20 бона заплата.
    Иначе до колкото помня имаше праг до 30 годишна възраст. На времето имаше такава специалност в Долна Митрополия. Такива филми с някакво висше и английски отсъстваха.
  • 17 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сенко":

    За каруцар може
  • 18 Гого

    6 0 Отговор
    Щом може във България да си общински съветник без основно образование без да можеш да пишеш значи всичко може да бъдеш ако имаш точните хора!
  • 19 Slavic Vibes

    7 0 Отговор
    А на лекарите и хирурзите са по 1,200 лв. Браво, ашколсун! Докато продължаваме в същата посока, все повече ще затъваме!
  • 20 Мигрант

    1 0 Отговор
    Какви глупости, 10 бона ще взема администрацията, доверените. Обилновеният служител 2-3 и то с дългогодишен стаж. Айде га че ли не знаем какво е предприятието, в коя държава сме или че такава заплата може да види пилот само. Има няколко репортажа и интервюта за заплатите там.