9 Март, 2018 10:10 3 873 3

Българският износ за Китай отбеляза ръст от 39%

  • бизнес-
  • икономика-
  • китай-
  • българия-
  • износ-
  • внос-
  • стоки-
  • лъчезар борисов

Българският износ за изминалата година е в размер на 715 милиона долара

Българският износ за Китай отбеляза ръст от 39% - 1
Снимка: Министерство на икономиката

Усилията ни са насочени към интензифициране на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай. Събитието беше организирано от Джан Хайджоу, посланик на Китай в България, и се проведе в новата сграда на Китайското посолство.

Заместник-министър Борисов заяви, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 година българският износ за Китай достигна $715 милиона, като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база.

Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%“, изтъкна зам.-министър Борисов. По думите му друго убедително доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в събитието. „В глобален аспект предстои развитието на някои тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим сътрудничество въпреки това разстояние“ заяви зам.-министър Борисов.

В последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки. „За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“, изтъкна зам.-министър Борисов.

„Един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби“, подчерта икономическият зам.- министър. Той допълни, че предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители. Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    1 2 Отговор
    "...отбеляза ръст от 39%..." - и това за колко дни? Има ли барем 10-15?!?

    Коментиран от #2

  • 2 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уточнение":

    Публикувано във факти.бг: „През 2017 година българският износ за Китай достигна $715 милиона, като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база.

    За една година бе приятел. годишната база е 2016-г.
  • 3 Реалист

    1 0 Отговор
    Браво! Бизнеса обича стабилноста. Дължим стабилноста на ГЕРБ и Патриотите!