Last news in Fakti

26 Март, 2018 16:42 3 915 13

В Северозападна България са по-бедни и от най-бедните румънци

  • северозапад-
  • бедност

Хората в Северозапада са по-бедни и от най-бедните румънци. За 10 години покупателната способност на населението в петте области – Видин, Монтана,Враца, Плевен и Ловеч се е повишила едва с 2 на сто, а в най-бедния регион на Румъния - Североизточния с 9%.

Анализът е на Института за пазарна икономика и е направен за времето от 1 януари 2007 до 31 декември 2016 – десетте години членство на страната ни в ЕС. Специалистите измерват брутният вътрешен продукт на човек от населението, изразен в стандарт на покупателната способност. Това предаде "Конкурент".

И ако за Северозапада повишението е с нищожните 2 процента, то за Югозападна България, където попада и София, е 11 на сто, при средно за страната 9%. Брутният вътрешен продукт в Северозапада се покачва от 27 на 29 на сто от средното за Европейския съюз.

През 2007 г. най-бедният румънски регион - Североизточният, е имал еднакво развитие с нашия. До 2016 г. там е отбелязано увеличение от 27 на 36 процента от средното за Европейския съюз равнище. За същия период повишението в Югозападна България е от 67 на 78 %, а средната стойност за страната нараства от 40 на 49 на сто. Така страната ни остава на последно място както по отношение на относителното благосъстояние на най-бедния район в страната, така и по линия на националните стойности, показват данните на института.

Различията между най-бедните и най-богатите райони в страните от общността са значителни, сочат анализите на Евростат. За времето 2007-2016 г. ножицата се отваря в 12 държави, включително и в България. В други девет обаче се притваря.

България и Гърция са единствените, в които най-богатият район е с по-ниско благосъстояние от средното за Евросъюза. Само Унгария успява да постигне минимално сближаване в степента на развитие на най-бедния и най-богатия си район, като в същото време и двата покачват благосъстоянието си.

В Чехия и Словакия най-бедният регион остава без промяна, а най-богатият върви напред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    17 0 Отговор
    Най - бедният, от 10те най - бедни региона в Европа според Евростат. Общо 5 от шестте региона в България, са в тази десетка. Изключение - Югозападен регион(София, Благоевград, Кюстендил, Петрич). От 100лв инвестиции, 9 са в Северна България, 67-в Югозападна, а останалите-от Пловдив до Черно море. И така за 10г еврочленство.
  • 2 Хаха

    14 4 Отговор
    България можеше да бъде приета в ЕС още след 2рата Световна Война, но ЕС не се интересуваше от БГ, въпреки че БГ си беше сравнително развита за онези времена и имаше потенциала за повече. Затова БГ стана част от СССР и народа трябва да им е благодарен или не , нз, те си решават, но ако не бяхме станали част от СССР - Югоизточния район нямаше да е част от БГ, а щеше да е част от Турция. След разпада на СССР, БГ можеше още през 1992 година да стане част от ЕС - тогава БГ имаше развита икономика, образован и здрав народ, пазари на изток. Но ЕС не искаха БГ, чак на 11.09.2001 година, след атентатие в Ню Йорк , се тръгна към политика на война с Близкия Изток и БГ стана интересна за НАТО като сухопътен коридор към Близкия Изток. Затова започнаха преговори за присъединяването на БГ и тя беше приета 2007 година в НАТО, защото на НАТО им трябва БГ територията за транзит на оръжие и войски към Близкия Изток. Освен това ЕС върви към война с Турция и БГ е основната територия на която ще се водят бойните действия. Сега НАТО и ЕС искат да присъединят Сърбия, защото Сърбия е основен коридор през който да се движи сухопътната армия на НАТО от Германия към България, за да воюват на наша територия с Турция. Ако планът на ЕС за атентатите през 2001 година и войната с тероризма не се беше осъществил - БГ още нямаше да е част от ЕС, защото западноевропейците никога не са харесвали, уважали и искали БГ. Ние сме в ЕС заради НАТО и заради нищо друго. Така че народа да не очаква

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Кънчо

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Звучи, брутално
  • 4 😋😀😀

    9 10 Отговор
    Също така са и най-крадливи и най-най-най корумпирани. Може би затова са и най-бедни. Как държавата да вложи пари в инфраструктура като всичко изчезва още щом пристигне на обекта?

    Коментиран от #5

  • 5 jambazina

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "😋😀😀":

    На какво се базира твърдението ти, на някаква статистика ли? Там има много трудолбиви и добри хора, по-младите масово са избягали по чужбина, региона е тотално обезкръвен и се крепи на ината и търпението на шепата останали там бачкатори.

    Коментиран от #6

  • 6 😋😀😀

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "jambazina":

    Базира се на факти от журналистически разследвания. Едни от най-големите скандали за кражби са от там, чоковото галиче и то е там и не само то. Червените феодали така са се окопали, че няма кой да ги мръдне. А и да не забравяме, все пак северозапада е бастион на бсп което предполага нисък умствен потенциал на електората. Цяла България извън пет по-големи града в обезкървена, но ги няма този рев и подсмърчане. Като искате да не сте най-бедните вземете нещата в свои ръце.

    Коментиран от #11

  • 7 оня с коня не приема това

    1 0 Отговор
    ЗА ВЯРНО. ОНИЯ И С КОНЯ ПРИ ЧАУШЕСКУ!
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Ура ще се къпем, откриха топлата вода.
  • 9 пълни глупости

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Пълни измислици. Първо България никога не е била част от СССР, били сме единствено страна във Варшавския договор. Второ след 1989г. "развитата икономика" е била само в речите по телевизията, реално икономиката е в колапс. Русия престава да внася стоки от България, а запада никога не ги е искал. Цялата ни икономика беше изградена с идеята да доставяме храни и суровини на Русия, Куба, Либия и всякакви други недоразвити държави, които нямаха пари да си купят качество и взимаха от нас каквото има на безценица, на кредит, като бартер или като подарък между комунистически държави. Толкова бяхме добре, че на развитото ни производство нямаше кой да му купи продукцията като излязохме на световните пазари! Направо си представям как правим най-добрите продукти на най-добрата цена (както много хора се опитват да ни внушат) и никой не ги иска! Саботаж ви казвам. Айде пийте една студена вода, изтрезнейте малко и престанете да пишете глупости за икономиката през комунизма, а прочетете как фалираме три пъти между 1960та година и 1989та година (документите са налице). Ама фалираме тайно, да не разберат хората и да си мислят как всичко процъфтява и 30 години по-късно да говорят с умиление за тези времена. Коне с капаци останаха прекалено много хора, вместо да прогледнат, да признаят фактите и да продължим напред.

    Коментиран от #12

  • 10 Не сме добре

    3 1 Отговор
    След като нагли престъпници на власт нахендриха яко корупционни ненужни обекти на общините вкл водни цикли,уж пречиствателни станцциики и сметища.Общините в северна БЪлгария са пред фалити.терористи на власт в София крадящи от народ а десетки милиарди годишно предлагат рязко повишаване на данъците в условията на липса на доходи.
  • 11 Готин ама не съвсем

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "😋😀😀":

    Как точно да вземат нещата в свои ръце, като баницата се разпределя от Софето, а там са алчни помияри, които мислят само за себе си!
    Та как точно????

    Коментиран от #13

  • 12 Готин ама не съвсем

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "пълни глупости":

    И да и не!
    Отговорете на въпросите и тогава обобщавайте!
    Защо Русия и другите братски за времето държави спряха да внасят от нас??
    Защо ликвидираха междинните звена от завода до магазините, каквито бяха на времето Търговия на Едро??
    Защо унищожиха селското стопанство?
    Фалирали сме били три пъти? Факт!
    Само да запитам? България е имало от 50-те години насам над 800 реактивни самолета до 1989 година, повече от Турция и Гърция, взети заедно! За периода 1989 година, колко реактивни самолета се купиха??? И само самолети ли? Танкове, ракетни установки, нарязани в последствие, артилерия и всичко необходими за 120 000 армия, както и военни заводи произвеждащи такава продукция!
    Та ако трябваше и в днескашните дни да имаме същото, колко пъти трябваше да фалира България???
    Може би само няколко стотин пъти!
  • 13 Opa

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Готин ама не съвсем":

    Тояга, секира, ловджийска пушка, а и напоследък Господари на ефира вършат работа.