Last news in Fakti

17 Февруари, 2023 20:07 34 762 142

Защо България е толкова бедна? ChatGPT има отговор

  • българия-
  • бедност-
  • чатбот

Чатботът посочва 5 основни фактора за сравнително по-бавното развитие на българската икономика

Защо България е толкова бедна? ChatGPT има отговор - 1
Снимка: БГНЕС

България е най-бедната държава в Европейския съюз. Тази констатация никога не се пропуска, когато голямо западно издание пише за страната. И въпреки че за някои икономисти последните 30 години са икономически „Златен век“ за България, сравнителните данни са категорични – страната изостава много от Запада.

Данните на Евростат за индикатора Стандарт на покупателна способност (PPS) показват, че страната е на дъното в ЕС и напредва ужасно бавно. Така например през 2010 г. показателят е на 45% от средното ниво в европейския съюз, а през 2022 г. – 57%.

Изглежда, че страната се развива, но когато се направи сравнение с Румъния например, се вижда огромната разлика. Нивото на покупателна способност в северната ни съседка беше 53% през 2010 г., а сега е 75%. Освен това основният български напредък е в София и все още най-бедните региони на ЕС са в България.

Всъщност единствените държави в Европа, които са по-бедни в Европа, са страните от Западните балкани. Дори Турция има по-висока средна стойност на стандарта на покупателна способност.

И след тези данни остава логичният въпрос: Защо икономиката на България изостава? Много икономисти са давали своя отговор, но ние решихме да потърсим и мнението на придобилия огромна популярност чатбот ChatGPT, съобщават от economic.bg. Изкуственият интелект, който формира своето мнение на база незнайните масиви от информация, изтъква пет основни фактора за сравнително по-бавното развитие на българската икономика.

Защо икономиката на България е толкова малка?
Ето какво казва чатботът:
1.Исторически фактори: България е преминала през множество исторически събития, които са влияели върху икономическото ѝ развитие. Например, като социалистическа държава, България е имала централизирана и контролирана от държавата икономика, която е довела до малка иновативност и забавяне на икономическия растеж.
2.Ниска продуктивност на труда: България има ниска продуктивност на труда в сравнение с други по-развити страни. Това се дължи на множество фактори, като ниска образователна степен на работната сила, ниска технологична осведоменост и ниско ниво на иновативност.
3.Ниска инвестиционна активност: България има ниско ниво на инвестиции в икономиката. Това се дължи на множество фактори, като липса на достъп до кредити, ниски доходи на населението и липса на стимули за инвестиции в някои сектори.
4.Корупция: Корупцията е сериозен проблем в България и оказва отрицателно въздействие върху икономическото развитие. Тя може да увеличи разходите за бизнеса, да намали ефективността на публичния сектор и да подкопае доверието на инвеститорите.
5.Ниски доходи на населението: България има една от най-ниските медиани на доходите в Европейския съюз. Това означава, че консумацията на стоки и услуги е ограничена, като резултат от което се намалява размерът на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 212 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Эвлоги

    143 26 Отговор
    ChatGPT ПРЕМИЕР!

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Мда

    356 36 Отговор
    България е бедна, защото след бсп, сдс, дпс и герб трева не никне.

    Коментиран от #12, #75, #115, #119

  • 3 Гого

    174 51 Отговор
    Може да се добави и плоският данък!

    Коментиран от #84

  • 4 оня с магарето

    156 6 Отговор
    ами не е грешно... трябва да го питат как да премахнем корупцията.
  • 5 Ами

    202 239 Отговор
    Без руската пета колона можеше да имаме нормална страна и много по-добър живот, но за съжаление тука продължаваме да агонизираме вече повече от 30 години и да страдаме от кремълския тумор, който разяжда обществото ни и ни обрича да сме на дъното.Веднъж за винаги тумора трябва да се изрежи из основи и да се приложи най-мощната антикремълска химиотерапия която да унищожи всяка една метастаза на тази зараза завинаги и да станем нормална страна.

    Коментиран от #9, #19, #31, #86, #134

  • 6 Верно ли

    325 30 Отговор
    България е толкова бедна, защото всеки, който докопа кокала крадне! А и всички знаем, че банкянския е носил куфарчета и в еС! Та не само нашите еничари, ами и чуждите дерибеи са крали от България! Па и си гориха боклука тук... Изобщо...
  • 7 Да, бе

    217 110 Отговор
    Всичко в тия точки ни беше причинено именно от членството в ес. Явно сме шампиони по мазохизъм.

    Коментиран от #22, #106

  • 8 Гориил

    284 86 Отговор
    Преди 40 години България беше една от добре организираните, развити и небедни страни в Европа.София беше уважавана, мнението й беше изслушано, тя притежаваше сила и не позволяваше неучтивостта на съседите си.

    Коментиран от #18, #70, #132

  • 9 Русофил

    153 183 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Това, че руснаците управляват българите трябва да е на първо място, като
    причина българите да са бедни. Все пак останалото е напълно вярно.
  • 10 Бам Бам

    309 61 Отговор
    Може да питаме Дънди прешъс които ни ограбват златото! Или НАТО и ЕС защо нямаме земеделие и армия! Или пък САЩ защо нямаме енергетика? Трябваме им само като придатък и геополитическа територия!

    Коментиран от #93

  • 11 ТИРбушон

    55 71 Отговор

    До коментар #1 от "Эвлоги":

    Поредната измислица на някакъв интелект....

    Зле създаден алгоритъм. Ползвай си го.... 😆😆😆

    Мниго реклама, нула респонс.

    Коментиран от #99

  • 12 козелът

    89 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    И тревата пасат даже гореупоменатите! Затова не никне.
  • 13 ТИРбушон

    44 65 Отговор

    До коментар #1 от "Эвлоги":

    Между другото Е оборотное говори пряко за твоя руSSки наклон.... Жалко.


    Поредния бл. д

    Коментиран от #44

  • 14 България не е бедна

    120 16 Отговор
    Бедни са бедните.Богати са богатите.Бях ли ясен?
  • 15 Сатана Z

    130 18 Отговор
    Всеки втори Ганьовец живеещ на територията смята иска да бъде корумпиран.Философията им е проста,ще дам примерно 5000 лева ,но ще ги избия за няколко месеца на новата длъжност.Подкопът е национален спорт още от Турско време ,което е на три—четири поколения разстояние.С рушвет се раждаш и с рушвет те погребват.Целият ни живот минава в даване или вземане на рушвети.
    Както се казват борците срещу корупцията:”,корупцията е далавера ,в която не съм участвал”

    Коментиран от #45

  • 16 Плашимир

    45 4 Отговор
    Сега не съм сигурен колко и от какво да се срамувам. Сали че съм българче ,или че исторически сме обременени или пука че колкото и да копая дупката става само по дълбока а не ефвктивна или че няма кой да подкупя за да инвестира в дупката?
  • 17 12343211

    143 16 Отговор
    България винаги е била неудобна когато е силна.
  • 18 Точно

    47 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Още помним
  • 19 Верно ли

    189 62 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Ти да не си на Луната, бе! Ква руска пета колона те гони? От 30 години сме с краварска пета колона, ма даже не е и това проблема! Нашите управници са проблема, че не можаха да договорят за България някакво неунизително положение на световната политическа сцена! Колкото до руснаците - те никога не са крали толкова нагло от нашата изглозгана държава, както новите ни аверчета!
  • 20 Апел

    75 6 Отговор
    Сега вече и Бота като ви го каза се надявам заспалия ни Народ най-сетне да се събуди!

    Коментиран от #90

  • 21 Токсик

    188 44 Отговор
    Защото евроатлантиците и соросоидите не са спрели да рушат и ограбват държавата и да провеждат геноцид над българския народ. За 34 години няма нищо смислено построено, а само се експлоатира всичко направено от социализма, против когото само плюят. Последното което искат да разрушат е енергетиката ни. Ако евроатлантиците не бяха затворили 4-те реактора по заръка на господарите си сега щяхме да се чудим какво да правим с парите си. Ако евроатлантиците бяха построили АЕЦ Белене и Южен поток - също! За другата индустрия и земеделие да не говорим. Но те предпочитат да дават милиарди за несъществуващи изтребители вместо да ги вложат за благоденствието на хората. Те предпочитат да предадат нашата територия на господарите си без население на нея.

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Болни сме

    69 7 Отговор

    До коментар #7 от "Да, бе":

    От Стокхолмски синдром. Факт!

    Коментиран от #40

  • 23 Това дето си описал

    79 7 Отговор

    До коментар #21 от "Токсик":

    се нарича КОЛОНИЗАЦИЯ.

    Коментиран от #25

  • 24 Фактъ

    166 16 Отговор
    Никъде , дори в Румъния , премиер не е бил пожарникар с криминално минало , та цели дванадесет години . И още няма отърсване от него , нагъл до безкрайност .

    Коментиран от #28

  • 25 Верно ли

    128 24 Отговор

    До коментар #23 от "Това дето си описал":

    Бъркаш, не е колонизация. Колонизаторите все пак искат роби, та да им работят. Това се нарича прочистване, или с други думи геноцид! Само ни виж демографската статистика с какви темпове се топим, друго не ти трябва. А в "лошия социализъм" гонехме 10 млн.!!!

    Коментиран от #59

  • 26 Да бе

    97 13 Отговор

    До коментар #21 от "Токсик":

    Така ли? Кой направи така, че реакторите в Козлодуй да спрат преди да влезем в ЕС? Ндсв или по-точно Кунева, тогава в съдружие с бивши ндсв тулупи, например Борисов. Той даже след време (2016 г.) направи мисис Йес някакъв си герб министър.
  • 27 нннн

    126 29 Отговор
    Преди 10-ти ноември бяхме на 27- място и развита страна. Сега сме на 77-мо място и сме развиваща се страна(от третия свят)... Криворазбраната ,,демокрация е шестата, даже първата причина.
  • 28 Верно ли

    71 8 Отговор

    До коментар #24 от "Фактъ":

    А кой го дондурка тука тоя криминал, да питам? Дето му викаха хубав, лош, ама "наше момче"!

    Коментиран от #30

  • 29 Кольо,

    109 4 Отговор
    Нещата ще се наредят когато се изтребят един стадион гадове които разграбиха и разсипаха България в последните 30 години...!!
    И логичния въпрос,как да стане..?
    И аз нямам отговор при това овчедушие...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 чичо стамат шумков

    44 74 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Без руската пета колона можеше да имаме нормална страна и много по-добър живот, но за съжаление тука продължаваме да агонизираме вече повече от 30 години и да страдаме от кремълския тумор, който разяжда обществото ни и ни обрича да сме на дъното.Веднъж за винаги тумора трябва да се изрежи из основи и да се приложи най-мощната антикремълска химиотерапия която да унищожи всяка една метастаза на тази зараза завинаги и да станем нормална страна.
    Коментиран от 9, 19

    20:13 17.02.2023........................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................................................ Добре де .значи СДС с ВАНКО КОСТОВ са пета колона защото те направиха същинската приватизация .с което от народа бяха окрадени около 20 милиарда лева.Говорим за 1997-2001 година.

    Коментиран от #41, #42, #43, #46, #47

  • 32 Студопор

    116 11 Отговор
    Бота може само да ме хване и да ме разкарат...! Какво ми говори, че в следствие на социализма, работната сила не е била добре обучена, като всичките техникум и университети и кръжоци бяха в апогея си тогава. Искаш да учиш - учиш! Искаш да работиш - работиш! Искаш да се квалифицираш - квалифицираш се!!
    Къде се обучават днес стругари, багеристи, шлосери и пр.?
    Къде са тия строители, които построиха толкова язовирни стени, дето и до днес стоят? Че ако тръгнем да строи язовир Белмекен днеска, до 1 година след пускането му в експлоатация ще е тотал щета като на Боко магистралите.
  • 33 Мда

    74 6 Отговор
    Да не забравяме мистър ЙЕС - Борисов. Той е съгласен на всичко, само и само да е на власт. Имаше от ЕС евросубсидии, където същият този Борисов поиска най-малко безвъзмездни средства от същият този ЕС. Например Гърция получи и употреби тези средства, които бяха в пъти повече. Купи индулгенции от Русия за 3 милиарда и поевче лева за Руски/Турски поток, купи на книга най-скъпите F-16 и т.н.
  • 34 комунистче

    20 38 Отговор
    много богати тези румънци, а що не им личи, цялото богатство събрано в градове като Букурещ и Клуж, а по селата им същата разруха и мизерия като тук, нормално е да имат повече пари от нас, имат повече емигранти в чужбина, и повече млади вътре в държавата, иначе нещо фундаментално не се различават от нас, това за 75 процента ПеПеПе не го вярвам, там цените не са евтини
  • 35 Верно ли

    65 9 Отговор

    До коментар #30 от "Фактъ":

    Не е само тя. В изтеклите грами от Уикилийкс навремето точно краваристанците си го назначиха тоя. И го държаха за късия косъм с неговите залитания (както по принцип правят, като си назначават правителства). Да не мислите, че за тея от ПП нямат компромати? Даже си мисля, че те ги подтикват да извършват престъпления, па после а си кривнал, а те сготвихме. За справка Нексо.
  • 36 Пешо

    55 2 Отговор
    Пладнешки грабежи повсеместно.
  • 37 🇧🇬🇪🇺💯

    63 2 Отговор
    Фактите са следните:
    1.В Резервацията всичко е по скъпо защото е произведено извън (България) “резервацията” и плюс добавената стойност и транспорт се облага с Данък Бързо Забогатяване от местните Онбашии❗️
    2.Всичко което е произведено в България струва повече (предимно селско стопански стоки, Мляко, Масло, Яйца, Месо, Хляб и др.) , Българската Икономика е по енергоемка затова стоките произведени в България струват повече отколкото в Германия например❗️
    За Корупцията даже не сме започнали да говорим❗️
  • 38 емм

    48 4 Отговор
    България се бори с корупция в продължение на много години, която възпрепятства икономическия растеж и възпира чуждестранните инвестиции.

    И това в продължение на 33 години вече 🤔

    Коментиран от #48

  • 39 ха ха

    16 6 Отговор
    А, валутния борд?
  • 40 ха ха

    31 20 Отговор

    До коментар #22 от "Болни сме":

    Друг ви е синдромът на вас с увисналите мишоци! Забравяте. През 90-те изобщо не бяхме в ЕС, а ситуацията пак беше такава.

    Коментиран от #58

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Разбира се

    55 6 Отговор

    До коментар #31 от "чичо стамат шумков":

    Та бившата номенклатура каква, че да не е пета колана. В нормалните страни след рухването на комунистическия режим имаше лустрация, че на някой места директно и брутални екзекуции на бившите лидери
  • 44 Ха ха ха

    22 16 Отговор

    До коментар #13 от "ТИРбушон":

    Няма отърсване от троловете на Пирожкин....
  • 45 Дългия

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сатана Z":

    Да, една от причините да не искат да затворят Мариците плащаш 5000 да те назначат някаде и после щракаш с пръсти два дена на работа два дена в къщи.....
  • 46 Разбира се

    62 2 Отговор

    До коментар #31 от "чичо стамат шумков":

    Ние тука се оставихме да ни убедят, че бившата номенклатура се е превърнала в първи демократи за една нощ.
  • 47 Разбира се

    65 3 Отговор

    До коментар #31 от "чичо стамат шумков":

    Сегашните ни политици са релно децата и внуците на тази номенклатура и затова продължаваме да сме се така
  • 48 Кун Кун

    66 1 Отговор

    До коментар #38 от "емм":

    Не трябва да се борим с корупцията, това е абстракция...
    Трябва да вкараме в затвора корумпираните, те са реални хора и всички ги заем!
  • 49 Роза

    74 1 Отговор
    "България,България,понасяща България!Познавам те от оня ден и вчера.Страна ,в която всичките бездария направиха блестяща кариера!"Стихчето е от Радой Ралин.И днес е актуално,нали?!
  • 50 Пацо

    34 50 Отговор
    Бедна е защото плаща данък русия
  • 51 Има много

    38 14 Отговор
    Комунягари и римляни.
  • 52 Баце

    58 12 Отговор
    Защото новият й господар има манталитет на лицемерен добродетел продавайки й "европейско бъдеще и ценности" на хартия иначе в добрите колониални традиции изсмуква всичко ценно, без сантименти и бездългосрочни перспективи - сега и на момента. В средносрочен план ние сме буферът между тях и Русия, който винаги може и ще бъде жартван. Ето за това няма истински инвестиции и се назачава колониална крадлива, но крайно зависима администрация за парлама на "племето". Кое не е ясно?

    Коментиран от #98, #100

  • 53 Анонимен

    48 4 Отговор
    Най бедна България заради всички управници до сега лъжат обещават и на края всичко за тях
    пенсионерите Лош човешки материал младите избяга в чужбина

    Коментиран от #64

  • 54 Иванчо

    30 1 Отговор
    И като още една причина бих посочил ниското ниво на обществено ДОВЕРИЕ.
  • 55 Мата Хари

    43 11 Отговор
    Основната причина се казва - бойко
  • 56 Читател

    66 17 Отговор
    И друг път съм писал този коментар. България е приета в НАТО и ЕС с две единствени цели. Първата за НАТО е заради територията която да се използва за плацдарм както Украйна. Втората за ЕС , България е приета за да се перат в нея пари от Великия Запад който изсмуква финансов и всякакъв друг ресурс от нациите на новоприети държави, както и от собствените си граждани които се препират в корумпирана България. Колкото до родното ни образование всеки Българин който е учил преди евроатлантическите ценности знае, че не става за нищо. На никой от Великия Запад не му трябва икономически силна България в която има добре образована средна класа защото тогава и корупция няма да има. Сега реват толкова защото в държавата от дълго време няма редовно правителство, което затруднява европарите да постъпват в държавата ни, което прави и много трудно препирането им. КАКВО НЕЯСНО ИМА. КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
  • 57 Ббб

    40 0 Отговор
    С ниски доходи оцеляваш не се развиваш това го знае най добре нашия парк...
  • 58 Хо хо

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "ха ха":

    Ти живееш в миналото бръдчед. Жалко е.
  • 59 Верно е

    49 7 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Колонизирането на територия започва със завземане на ресурсите ѝ. Бай ганьо нарича това концесия. Осъзнаваш ли какво следва след това? Мисли мисли :)
  • 60 Коментар

    39 2 Отговор
    Номер 5 е най-важен.Увеличете заплатите,защото доста хора отиват на Запад заради ниските заплати тук.
  • 61 Брат Румен Ралчев

    17 2 Отговор
    Да питаме Илия Павлов?
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Да бе да

    32 6 Отговор
    Пропуснали са най вжния фактор !

    В България всеки обвинява другите и никога себе си !
    Видимо пределно ясно и от коментиращите по долу 🤟
  • 64 ...

    20 5 Отговор

    До коментар #53 от "Анонимен":

    Кои от всичките управници визираш, че са ни докарали да бъдемЕ на последно място в ЕС, една от най-проспериращите икономики на света?
    За Борисов и Нинова ли говориш?
  • 65 Чичак

    29 4 Отговор
    Ниски доходи на населението са основен фактор.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ботчат

    40 3 Отговор
    Значи въпросния чат бот не казва нищо по различно от досегашните икономисти дерибеи, които се опитват вече повече от 30г.да ни обяснят как държавата ни е бедна вледствие на социалистическата си история и това се повтаря и повтаря докато и глухите не чуят.
    Не можа да разбера само за Ромъния, която е бивша соц държава също като нашата, как там нещата стават въпреки соц деградацията, на която и те са били подложени. Истината е съвсвм различна и е жалко да чакаш и да се надяваш да я чуеш от един чат, пат бот.
  • 68 Chat "пинчер-нинджа"

    23 12 Отговор
    Смърди на най-долна евро-хейска пропаганда! Липсва точката в която се обяснява, че всичко ще тръгне на горе след приемането на "истанбулската конвенция" и въвеждането на ЛГБТИ+ образованието в детските градини и началните училища!
  • 69 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    20 4 Отговор
    Един най-същрственотговор е,че:Политическият елит заграбва всичко и разпределя порции на позиции,които са муугодничили.Нека да незабравим и БПЦ-българска православна църква.ДОКАЗАНО!!!
  • 70 Гост

    32 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Две са държавите съсипани от своите племена ЮАР и България:Кой не скача е червен" за племето на Нелсън Мандела може да гледате документални филми и да видите как се "чупи"просперираща държава
  • 71 БЪЛГАРИН

    25 1 Отговор
    От промените насам нямаме доктрина. Не знаем какво, кога и колко.
    Управлението на държавата не е наред .
    И докато сме чуждопоклоници , оправия няма да има.
    Не разбрахте ли , че без труд няма да стане.
  • 72 Абвг

    27 0 Отговор
    Корупция, крадци и измамници, нищо друго.
  • 73 Ххх

    12 2 Отговор
    Верни, но критикарски твърдения, защото само формално предлагат решения. При нас се шири "далавера", която чатботът не може да дефинира. Ще дам само един пример: Това са лесни пари от псевдодейност - Ръст на икономиката по утвърдени програми за възстановяване на ЕС, но по същество те са догонващи, несъврдменни и водят до разхищение на ресурси. Нужно е изпреварващо мислене. Трябва не да се мъчим да унищожим автотранспорта, а едновременно и да го възродим. Нужно е конверсия на стар автопарк в електрически. газови уредби за бензиновите и уредби на Браунов газ за дизелите. Тази конверсия трябва да се облече в програма, да се даде на концесия и логистично да се обезпечи от сервизната мрежа в страната, която ще пострада най-много от климатичните мерки. В Германия вече започват да го правят.
  • 74 Нормален човек

    30 11 Отговор
    Тази статия е пълна лъжа. Никой не е питал нищо бота. Измислили са си пазарниците въпроси и отговори и са ги публикували. Всъщност, истината е само една - България от 1990 не върви съвсем безропотно по свирката на англосаксонските сатанисти и затова те искат да я унищожат. Не искаме джендъри, не приемаме африканци и спим с жени. Затова и ежеминутно българите са унищожавани психически с постоянното налагане на национални комплекси.
  • 75 Калпазанин

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    То монетата си има и обратна страна, тези дето питат го знаят, ако имат достойнство и да попитат защо в бг политиците от 30 и кусур години и поколенията им пък са най богати, и отворете офшфорките на показ да се разбере,(но няма да го направите) истината е там някъде измежду редовете
  • 76 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    43 0 Отговор
    България е много богата,щом може да храни такъв РАЗДУТ държавен апарат и техните семейства!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Исторически парк

    35 3 Отговор
    Щото народът е с айкю колкото стайна температура и гласува 14 години подред за бойко българоубиеца...
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ххххххх

    20 1 Отговор
    Използвате политкоректната версия, но много ми е интересно, защо не използват един от деполитизираните протоколи на програмата за да каже истината - че нямаме хора, образованието не струва, че милиони левове се изнасят в чужбина и прочее?
  • 83 ганю

    31 1 Отговор
    Българските управници от 33г насам
    ядат с.е.р.а.т и се издигат
    а народа до гушата в л.а.й.н.а.т.а...
    "демокрация"
  • 84 нпо агент

    39 9 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Бедна защото сме само за обслужване на ЕС и САЩ..като материал..Всичко знаят и американци и запада какви отрепки ни управляват...НО най важното за тях ..примерно да купим Ф 16...и друго оръжие...като чели с това ще станем по-богати..През СОЦА..имахме стотици танкове и самолети и нямаше умиращи от глад и от болести и не събирахме капачки за тази цел.....Нали затова хукнахме към Европа..за по-добър живот..но всичко се оказа една долна,дебела лъжа..ГРАБЕЖ на народа...Само да не излизат с тезата че българина бил мързелив,трябва да работи повече....Колко повече след като смъртността при нас най висока, а пенсионирането се отлага..целта да умреш преди да се пенсионираш..Всички които докараха българи до такова унизително сътояние трябва да ги съдят и доживотен, жалко че отмениха смъртното..
  • 85 Българин

    21 23 Отговор
    Докато командва кремалската мафия и Бг комуняги Българсният народ няма да видят добро
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ганю

    20 0 Отговор
    Прав е нпо агент
    първо да се потърси сметка на виновните от 89г досега защото такива има
    национализация и запор на собствеността
    ако трябва и смъртно наказание
    а след това ще видим
    защото совите не са това което са
  • 88 отговора го знаем не ни трябват експерти

    27 10 Отговор
    благодарение на любезното съдействие на сащ и ес успяхме да станем толкова бедни !!!

    Коментиран от #91

  • 89 дедо йоцо гледа

    32 0 Отговор
    България е толкова бедна, заради големите ненаказани кражби на всички политици след втората световна война до днес. А най-лошото е, че народа си мълчи и не протестира, а само младите реагират, като емигрират. Честита ви българска „демокрация“ другари олигарси.
  • 90 СМЕЛЧАГА

    12 4 Отговор

    До коментар #20 от "Апел":

    НЕ ГОВОРИ МНОГО, А ВЗЕМАЙ МАЧЕТЕТО И В ПАРЛАМЕНТА.... РЕЖИ... РЕЖИ... БЕЗ МИЛОСТ
  • 91 СЪН

    20 6 Отговор

    До коментар #88 от "отговора го знаем не ни трябват експерти":

    ТИ НА КОЕ ВИКАШ ЕВРОПА.... ФРАНЦИЯ Е КОЛОНИЯ НА АФРИКА, ИСПАНИЯ Е КОЛОНИЯ НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА, ГЕРМАНИЯ Е КОЛОНИЯ НА ТУРЦИЯ И ПР. ПР, С НАШИ ПАРИ ХРАНИМ МЪРЗЕЛИВИТЕ ЗАПАДНЯЦИ И СИ ПОДДЪРЖАТ ИКОНОМИКАТА ВИСОКА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА... АФРИКАНЦИ, АРАБИ, УКРАИНЦИ... БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ НЕ СМЕ ХОРА...???
  • 92 ???

    17 12 Отговор
    ЗА ДА СМЕ НЕЗАВИСИМА И ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ 1-ЧИСТКА В ПАРЛАМЕНТА 100% 2 ВЪН ОТ НАТО И ЕС, 3 ЗАПАЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ.... АКО НЕ ТО ДА ХВАЩАМЕ ГОРАТА

    Коментиран от #95, #112

  • 93 Корупция

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бам Бам":

    А защо всеки, който добара кокала краде кого да питаме? Мой съсед отвори квартално магазинче, плаща минимална на две продавачки а работят нелегално по 12 часови смени. 6 месеца по късно си купи джип за 80 бона. Тук САЩ ли пак са виновни?
  • 94 ОБЕКТИВНИЯ

    13 0 Отговор
    НИЩО НОВО!
    ТОВА ОТДАВНА Е ЯСНО, НО
    НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ
    ЗА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ
    НЕЩАТА!
  • 95 От кого?

    17 1 Отговор

    До коментар #92 от "???":

    Кой ще направи тази чистка? Да не мислиш, че всичките ни политици албанци са ги родили и възпитали? Политиците на всяка страна са пряко отражение на народа си. Ще се оправим, когато започнем да възпитаваме добре образовани деца а не дървени философи, когато започнем да водим децата си по музеи и театри а не им се караме, че искат внимание и ни пречат да спорим с телевизора докато пием ракия, но най-вече, когато успеем да си избием идеологията, че ПАРИ = ГОСПОД.
  • 96 А преди

    14 6 Отговор
    А преди измислената демокрация и компютри правех е.
  • 97 Китка

    18 3 Отговор
    Отговора е в Управниците.Корупция до Небесата.Дори да иска да нанрави Човек нещо не може .Отвякъде му подлагат крак да се сюъне да падне.Корупцията. не я спряха .Угодно им е на някои Хора.Китай нямат Корупция .Те Корумпираните ги Бесят.

    Коментиран от #110

  • 98 Ана- Мария

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Баце":

    Много точно и умно казано!
  • 99 кастаред

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ТИРбушон":

    Гл.y.пи, ти какво можеш да кажеш по темата Хистология на атипична хиперплазия на ендометриума? Щото ChatGPT има какво, при това в детайл.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Истината

    25 0 Отговор
    Корупцията е във всеки втори българин. Почти всеки е готов да предлага подкуп, стига да има облага за собствения му задник. Но когато става дума за корупция той не се има за виновен. ЛОШ МАТЕРИАЛ.
  • 102 Наркос

    12 3 Отговор
    Над 500 години робство къде ги забрави този бот и точно по времето на индустриалната, хранителната, модната и въобще всяка революция! Няма наваксване това!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Мартин Кръстев

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Да, бе":

    Здравейте и това което се направи откакто влязохме в Евросъюза нямаше да го има ако не бяха парите от там.

    Коментиран от #109

  • 107 Емигрирайте

    13 2 Отговор
    И няма да плащате данъци в България - т.е няма да има пари за заплати на паразитите и нищоправците в парламента, които всеки месец вземат 1500000 лв заплати.
  • 108 мафия владее държавата

    13 6 Отговор
    И аз имам отговор - натрапен ни бе модел на управление "ПАРТИЯ И ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ" . Мафиотски модел! Сега, старата мафия на ГЕРБ иска да се обедини с новата мафия на Кирчо и Кокорчо за да разпределят заедно обществените блага! В името на евро-атлантизма и неговите ценности! И против интересите на народа!
  • 109 несъгласен

    20 0 Отговор

    До коментар #106 от "Мартин Кръстев":

    Парите от ЕС - над 70 милиарда евро, не са тук, а отдавна са разпределени в офшорните сметки на управляващите и свързаните с тях фирми!
  • 110 Русия ви очаква китай също

    11 6 Отговор

    До коментар #97 от "Китка":

    Утивай там,стига си правил пропаганда против Европа.
  • 111 Читател

    8 2 Отговор
    Бедните бедни богатите богати, нещо не ми се вързват нещата с богати богати, Асен Христов 10 деца от махлата Варна, Формопласт, Цветанов и сие и те ли са богати били, ако я пенсионират жената на цветанов на 45 г едва ли някъде ще успее без връзки, където и да е, именно затова се въртим до днес в един омагьосан кръг и нищо и пак избори докато всеки мине през НС и се наяде и накраде. Много бедни влязохте и излязохте милионери, казват го учителите, които са учили вас и децата ви, тя за Хиляда лева парфюм, едва ли би, ако не бе Цветанов, Борисов, Христов. Нищо лично, добре, че са робите на дпс хората да ви хранят. Подгърбени от работа и някои българи отдалечени по дори и за мен вече не са села, щом къщи 3 с три сестри, вече с две. Никой не помисли за тия отдалечени краища и днес при волгин от този край се изказа в полза роду Запада, те от селото не са излизали, а са над 80 г, той ми говори за ЕС хохо, телевизор нямат, на зеня ядат, на земя спят, къде са им парите, във валите джобове, а са работохолици. От 4 сутрин до 22,23 часа работеха тютюн, животни и по 4 часа сън
  • 112 Доонай

    14 6 Отговор

    До коментар #92 от "???":

    Аланкоолу. Нали като излезеш от НАТО Турция ще ни помете за един ден бе. Раздвижи туй сивото. Ако въобще имаш. В кой век живееш?Тя и сръбската армия ще ни отвее за норматив.
  • 113 Анонимен

    8 1 Отговор
    Ние сме видяли и хубаво и лошо. Имали сме село баба ни вдовица на 25 г. Имали сме и град. Бивяли сме в къща, живяли сне и в апартамент. Но ми е тъжно за моята мила х и на у ххх, за тях ми е тъжно, че са до болка честни и 1989 когато си заминаха ходжата и близките им от селото плакаха за тях българите тракийци, дошли от Гърция. През живково имаше хора, а дбес 3 къщи, отдалечено от града и никой за тия 33 г не помисли за тях, никой кмет, никой. Да, говорим си, няма сметка кола да отиде за нищо покупки, ок, но поне да им пуснеха тока, да има вечер светлина, че тоалетните им са на двора паянтови, а деца им болнави. Човещината я няма вече 33 години. Всеки гледа да се докопа до голямата пара и никой не мисли за тях, старите хора и да ми говори при волгин за ЕС, ЕНП др от тоя изоставен от бога грях, на днешната голяма задушница, когато погребнат нашата мила
  • 114 Айайауахйаайуаха

    17 1 Отговор
    България не е бедна, а е окрадена, 40 т злато и още много!

    Коментиран от #133

  • 115 Кака лена👉😂👈

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    То пък след Кирчо,Асенчо,ленчето и тяхните "коалиционни партньори " събрани като от Франкенщайн ДСБ със пияното джудже Атанас Атанасов и Христо Иванов и сие останаха само кредити ,посреднически фирми и крипомилиардерите от nexo.
  • 116 Цуца

    13 1 Отговор
    Най - интересно в българската народопсихология е понятието ”остра сабя преклонена глава не сече”, останала ни след 5 вековното робство. Е, утре е 19 февруари, ТОЙ в тефтерчето си написа НАРОДЕЕЕ???? И докога ще търпим КОЙ да вилней над бащино ни огнище?!
  • 117 МАХМУД

    12 0 Отговор
    НЕ СА 5 ФАКТОРА А ШЕСТ И ТОЙ ШЕСТИЯТ Е БЕЗДУШНОТО КОРУМПИРАНО ПАРЛАМЕНТ ЧЕ И ПОДОБНИТЕ ИЗВЪН НЕГО.
  • 118 Някой

    12 3 Отговор
    Кои са тези икономисти идиоти,които смятат,че последните 30 години са златен век?
    Чат бота знае ли,че преди 1989 България е била 24 по икономика в света.
    Нямало достъп до кредити? Защо ,да задлъжнеем още повече.
  • 119 А след

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мда":

    Ристю Кирчо кокорчо и оленчето какво никне
  • 120 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор
    Не се споменава най важният фактор, че сме бедни. До гуша сме затънали в залежи от петрол , природен газ, злато-но те си стоят в земята. Останалото е за размисъл на средно и по над средно интелигентните хора.Но повечето не са такива.
  • 121 Гражданин

    8 5 Отговор
    Тази статия е извадена от някой учебник.Може би този в Япония в който България се посочва за уникален пример-как една развита държава на 26 място в света може да изпадне в такова положение.Мисля ,че причините за нашето пропадане отдавна са публична тайна.И какво от това.Аз мисля ,че Америка и Евро съюза искат точно това.А и на кого му пука
  • 122 Име

    10 2 Отговор
    Защото нямаше лустрация!
  • 123 Анонимен

    7 10 Отговор
    Не е много вярно че преди 10 ноември сме били много развити.Ако не ни купуваха продукцията по задължение не знам какво производство е щяло да има?Стига с тия мантри!!!А никой не споменава за безстопанственоста на държавно ниво!!!А за корупцията пак на висше ниво в които са се осъществили сделки в полза на чужди компании за закупуване на морално остаряло или никому ненужно оборудване? А за тоновете брак които са се произвеждали и залежала стока?Като е било толкова хубаво защо всичкото това рухна???

    Коментиран от #131

  • 124 Ами с управници

    2 3 Отговор
    Боко банкянския, цигаНчето копейкин, доган турския ага, корнела руската, лореал еврейчето и всякакъв друг сбирщайн ще е така.
  • 125 Асен

    9 0 Отговор
    България е чудесна държава.
    Западняците са пълни с престъпност, убийства и наркомания.
    А истински бедни са в голяма част от Русия , Индия и редица други азиатски републики.
    Проблема на България е токсичната информационна среда създаваща омраза и разделение м/ у хората. И тази среда се поддържа от медиите и от чуждите НПО та --америка за България, отворено общество, хелзинкски комитет и редица техни сайтове служещи на ЕС и САЩ. Преди на Русия. Пълно е с турски , руски, израелки и американски агенти.
    Ще се оправим когато народа разбере че е болен и осъзнае че самия той е 50 % от болестта.
  • 126 Чатботът има и други постижения.

    3 0 Отговор
    Украинският правосъден министър му е задал задача и той му е изготвил закон за легализиране на проституцията. Очаквах да имат по-неотложни задачи в сегашното им положение, но явно не. Другото, което ме разсмя, е, че ще разглеждат подписка за преименуването на РФ в Московия. Въображението там няма граници.
  • 127 Шемет

    5 0 Отговор
    Защото нашите политици са много алчни и не им пука за народа но дано всичката болка да им се върне душите им никога да не намерят покой!
  • 128 Шопендар

    2 1 Отговор
    Защото има богати политици и робовладелци от комунистическо потекло.докато ги има.тъй ще е

    Коментиран от #130

  • 129 Пламен

    2 5 Отговор
    България е бедна защото е провинциална руска губерния
  • 130 Кой

    4 0 Отговор

    До коментар #128 от "Шопендар":

    Да вярно има такива олигофрени например Христо Иванов ,Плевнелиев , Атанасов и тн
  • 131 Коко

    5 1 Отговор

    До коментар #123 от "Анонимен":

    Да ама тогава външния дълг девет милки а сега отиват на 40 вярно нямаше и банани ама нямаше и маймуни чудя се на такива писания тогава България си беше почти самодостатъчна а сега внасяме и кисело мляко яжте европейските утрови и мрете
  • 132 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Съмнявам се, че в масивите от информация има такива неща.😀
  • 133 може да си сигурен

    0 0 Отговор

    До коментар #114 от "Айайауахйаайуаха":

    ПапагалGPT не знае нищо за това.
  • 134 Иванчо 11

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ами":

    Прегледай се веднага при психиатър...!
    Като развален грамофон сте, прозападните лакеи...
    Русия, та Русия...Аман от папагали...!
    Огледайте се и вижте фактологията...
  • 135 И аз имам отговор

    0 1 Отговор
    До като има прости хорица - путлеровци в България ще е така , простият човек е , като камък на шията!
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 МАРКСИСТ

    2 0 Отговор
    Индустрията сега е в пъти по-ниска от НРБ, и селското стопанство и хранителното производство и животновъдството, и парчето от световната икономика е в пъти по-ниско от преди 33 години. От 2005г. до 2008 г. икономиката нараства два пъти като номинал и 30% като реално производство. Това се дължи на кредитният бум, който е и световен. Правим двойно по-голям дълг, частен дълг. Но освен двойното вдигане паричното БВП, имотите на българите се вдигат от 50 милиарда до 450 милиарда лева. Тоест имуществото нараства с минимум 400 милиарда лева, и правенето на пари с два пъти, при взети дългове от 20 милиарда долара за три години. А БВП нараства от 25 милиарда долара на 50 милиарда долара за 3 години, 25 милиарда долара повече произвеждани пари годишно при нов дълг 20 милиарда долара. Китай и Скандинавските страни имат 200-300 процента кредити спрямо депозити, България сега 60%.. и търговията е същата номинално от 2009г. до сега, реално по-ниска, заради инфлацията.
  • 138 МАРКСИСТ

    2 0 Отговор
    В село или малък град, ако напуснеш работа, колко предложения ще имаш за работа? От това се възползват работодателите, и правят ниски заплати, потреблението се свива там и производството - инвестициите, и работата постоянно намаля и икономиката се свива, а в големите градове икономиката расте.. В големите градове има развитие, в малките населени места икономиката се свива, закономерно.. ЗАЩО ЗАПЛАТИТЕ И ИКОНОМИКАТА В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СА ПО ДОБРИ,?? ЗАЩОТО РАБОТНИКЪТ МОЖЕ ДА НАПУСНЕ РАБОТА И ЛЕСНО ДА СИ НАМЕРИ РАБОТА, КОЕТО ПРИНУЖДАВА РАБОТОДАТЕЛЯТ ДА УВЕЛИЧИ ЗаПЛАТИТЕ, С КОЕТО СЕ ПОДОБРЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО - ОТ КОЕТО И ПОВЕЧЕ ПРОИЗВОДСТВО - ТОЕСТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА. Конкуренция за работници и конкуренция за потребители. Чужди инвеститори значи ниски заплати и ниски данъци за фирмите. Народът мизерува и плаща данъците. Ето защо и Мексико не се развива. ....... в договорите има изискване да не се вдигат заплатите и данъците за фирмите.. И вътрешните чорбаджии натискат за това, но външните дори са по-силни, и тъпата управляваща класа ги смята за ценни. ... Зърното е на световни цени, това отказа селяните от животновъдството. .... За да няма марксистка революция в развитите страни, са намислили свободният пазар с еднакви борсови световни цени, но с ниски заплати в бедните страни. Така стоките заминават за богатите страни и малко остава за бедните, а добавената стойност отива в банките но не за достатъчно потребление в бедните страни. И се вижда, бизнесът има 50
  • 139 МАРКСИСТ

    1 0 Отговор
    Чужди инвеститори значи ниски заплати и ниски данъци за фирмите. Народът мизерува и плаща данъците. Ето защо и Мексико не се развива. ....... в договорите има изискване да не се вдигат заплатите и данъците за фирмите.. И вътрешните чорбаджии натискат за това, но външните дори са по-силни, и тъпата управляваща класа ги смята за ценни. ... Зърното е на световни цени, това отказа селяните от животновъдството. .... За да няма марксистка революция в развитите страни, са намислили свободният пазар с еднакви борсови световни цени, но с ниски заплати в бедните страни. Така стоките заминават за богатите страни и малко остава за бедните, а добавената стойност отива в банките но не за достатъчно потребление в бедните страни. И се вижда, бизнесът има 50 пъти повече от трудещите се като спестено, В БЪЛГАРИЯ ПО БАНКИТЕ. .... Освен това мафията която е невидима, но е купила всичко и всички, прави монополен внос и монополен износ, и има интерес да не се произвежда в тази страна, освен зърно и рапица, които да изнасят монополно, и монополно да внасят палмово масло, сухо мляко, отпадъчно месо, плодове и зеленчуци, подсладители.. Невидимата мафия прави същото преди 1944 г., но изнася и тютюн, внася всичко.. ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗМЪТ, успяват само имперските държави, със силна държавна политика за развитие, картелна политика и чупене на гръбнаците на слабите.. КОНКУРЕНЦИЯ-ВОЙНА-МОНОПОЛ!!
  • 140 Артилерист

    2 0 Отговор
    Според мен "ниската образователна степен на работната сила" трябва да се изведе на самостоятелно и по-предно място. Това означава опростачване, мутризация, чалгаризация. Всичко останало са следствия, към които бих добавил липса на национален идеал или по-разбираемо казано, какъв ни е приоритета като страна, накъде да вървим и какво да постигнем. Вече 33 градим "демокрация" и правим констатацията, че сме последни в Европа и по-важното-ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ИЗОСТАВАМЕ, тоест вървим към неразвитите страни. Примерът с историческите фактори е нелеп. Социалистическа България имаше застой в развитието си през 80-те години по много причини, но БЪЛГАРИЯ БЕШЕ РАЗВИТА ИНДУСТРИАЛНО, СЕЛСКОСТОПАНСКИ, КУЛТУРНО, ОБРАЗОВАТЕЛНО, МЕДИЦИНСКИ, СПОРТНО, ВОЕННО И ВСЯКАК СИ СТРАНА. Показателните примери за това са много, но бих посочил последната новогодишна програма на българската национална телевизия-всичко смислено, красиво, забавно и прочие беше от времето на социализма. Петте процента чалга-рапаристика само загрозяваше и подчертаваше разликата. В спорта се конкурирахме, деляхме мегдан почти по всички дисциплини с най-първите. И т.н.
  • 141 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Един единствен е ФАКТОРЪТ за мизерията в държавицата ни !! НЕКАДЪРНОСТТА НА ДЪРЖАВНИЦИТЕ НИ !!
    Всичките са бедни, независимо от капацитета на умствените си способности, амбицията да са НЕЩО ПО.........,възможността за безнаказано облагодетелстване окончателно замъглява съзнанието им и те не възприемат общественото си положение като служба в полза на Обществото. Много им се иска да са "наравно" с другите ръководители от ЕС и всячески се стремят да "забогатеят". Това е тяхното престъпно подсъзнателно мислене и то избива в ненормалните отношения помежду им като отговорни ръководители. Дори в ЛЕКСИКАТА, която практикуват, се чувства онова, поради което Петър Берон преди време изригна: ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА ЗВЕРИЛНИК !!! Звятът, дори с бяла якичка и вратовръзка, не може да ръзсъждава по човешки !!!
    Дълго още ще сме силомаси,......ако окончателно не затрият "рекспубликата" !!
  • 142 Иван Дочев

    0 0 Отговор
    Горното е чист ИДИОТИЗЪМ.