Last news in Fakti

5 Април, 2018 23:29 5 529 10

МФ прогнозира: Минималната заплата през 2021 година ще бъде 650 лева

  • заплата-
  • българия-
  • финанси

Максималният осигурителен праг ще остане 2600 лева до края на 2021 година

С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в средносрочната бюджетна прогноза, публикувана на сайта на Министерството на финансите. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева.

Максималният осигурителен праг ще остане 2600 лева до края на 2021-ва, според средносрочната бюджетна прогноза, отбелязва БНР. Пенсиите, отпуснати до края на настоящата година, ще останат обвързани с този праг, но от юли 2019 година съотношението ще се промени от 35 на 40%. Това означава, че максималната пенсия за хората, пенсионирали се преди края на настоящата година, ще стане 1040 лева. За останалите – от юли всяка година ще има увеличаване, като догодина то ще бъде с 4,6 на сто и ще намалява с части от процента до края на периода.

Безработицата ще спада, но с бавни темпове. Растежът на икономиката ще се забави леко, а инфлацията ще се ускори минимално. През 2021 година се очаква тя да бъде 2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    26 3 Отговор
    Това е добре, нека не си кривим душата... Но както каза един покоен български общественик: "Колкото и напред да бягаш, трябва да гледаш и тези които са преди теб - те по какви писти тренират, с какви шпайкове са обути". Това, че минималната заплата се вдига е хубаво, но 90+% от хората ще се зарадват несравнимо повече, ако на циганите главите бъдат смачкани, вместо от мижавото увеличение на МРЗ...

    Коментиран от #2

  • 2 Иванов

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Plovdiv":

    Хората ще се зарадват, ако престъпниците влязят в затвора, независимо от техния етнос. Хората ще се зарадват, ако може да живеят нормално с честния си труд, а не като сега да тънат в заеми. Хората ще се зарадват, ако начело на държавата застанат почтени и принципни специалисти, а не като сегашните крадци, лъжци и некадърници.
  • 3 ванката

    25 0 Отговор
    ужас че и се хвалят с това то е за срам бе льохмани управляващи тази заплата трябваше да е такава още през 2013/2014 ....
  • 4 Ред

    12 1 Отговор
    При сегашния праг хората не могат да си платят здравните осигуровки тогава как ще плаят
  • 5 Ядеитн

    10 0 Отговор
    Да ве, да! Ша са подписват на фишо за 650лв. ама колко ша земват си е моя работа. като ги резна 2-3 глоби, мой и 300 да не земат. Само осигровките ша ма набутват повече. Ай джендем с тези изкуствени минимални заплати!
  • 6 гост

    5 1 Отговор
    Най-много ще се зарадват, ако корумпирани политици и общинари започнат да търкат наровете в затворите. Сега точно тези поробват населението и легализират грабежите на общините. Какво те грее, че ще вземеш 50лв повече като всичко наоколо е разруха, като се нервиш на несправедливости, като нямаш здравеопазване, като джиповете на парцалите те натискат и остават безнаказани? Едни от най-бедните страни са с най-щастливо население, факторът на парите не е правопропорционален на щастието. Така че факторът справедливост е много по-важен, а оттам регулацията и високите доходи ще се регулират сами. Вижте Румъния, която бе след нас, а сега са много пред нас само за няколко години успешна борба с корупция.
  • 7 skeptik

    4 2 Отговор
    А през 3021 г. ще е поне 5 млн.ВЕРВАЙТЕ!!!
  • 8 Мизерия и само мизерия

    10 0 Отговор
    И през 2021 ще сме на последно място по заплати в Европа и на първо в света по намаляване/емигриране/измиране на населението.Това е сигорно за разлика от обещанията за ръст на минималната заплата.
  • 9 Гого

    10 0 Отговор
    Само че тогава като ти вдигнат ток вода парно горива и храна пак ще си е на същото дередже демек пак ще сме си Африканци!
  • 10 гост

    7 0 Отговор
    хаааааааааааааааааааааа само се питам как ще успяваме да изхарчим такава коосална заплата