Last news in Fakti

24 Април, 2018 08:57 10 412 16

Дългът на България се свил над 2 млрд. лева през 2017 година

  • дълг-
  • българия-
  • нси-
  • данни

В рамките на 2017 година държавният дълг на нашата страна беше в размер на 25,064 млрд. лева, което е 25,4% от реализирания БВП, показват предварителни данни на НСИ. Това представлява понижение с над 2 млрд. лева спрямо дълг от 27,321 млрд. лева през 2016 година (или 29,0% от БВП).

Това показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Институционалният сектор "Държавно управление" отчита през 2017 година бюджетен излишък в размер на 920 млн. лева, или 0,9% от БВП, след като година по-рано излишъкът беше в размер на едва 209 млн. лева, (или 0,2% от БВП).

В подсектор "Централно управление" постигнатият позитивен баланс за миналата година беше в размер на 727 млн. лева (или 0,7% от БВП), в подсектор "Местно управление" беше реализиран излишък от 256 млн. евро, а в подсектор "Социално осигурителни фондове" – дефицит от 63 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    20 8 Отговор
    човек като ви чете, ше рече, че е станал не 30 а 2 млрд :D

    Пари ще връщаме, а кой ги изеде, само БОКО знае ;)
  • 2 Колко

    7 6 Отговор
    Защо трябва да има дълг? Аз ако тегля заем и после го върна с лихва ми излиза доста скъпо. Защо много хора не желаят да живеят според възможностите си?

    Коментиран от #5

  • 3 Това добре ли е

    6 2 Отговор
    Не се чувства. Добре ли е или е зле
  • 4 Варна

    20 7 Отговор
    Миналата година Борисов не направиха предвидените разходи за инвестиции като например Хемус, където се бяха подготвили с Пеевски и Златев да приберат почти милиард за отсечката до Ябланица. Не направиха и инвестициите за Армията и ето ти спестени 2 млрд. лева. Вече сме почти края на април, а те сега публикуваха данните за дългът без лихвите за третото тримесечие на предходната година. До онзи ден данните стояха на месец септември 2017 година. Целта на подобно забавяне е да манипулират обществеността с фалшиви цифри. Спомнете си миналата година как обясняваха, че дългът е намалял 1 млрд. спрямо прадходната година, а някак се оказа че приключваме с над 27 млрд. дълг без лихвите. - Е как да им вярвам?
    Предварителните цифри са само ориентир и по- важното средство за манипулация на хората
  • 5 Мужик

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Колко":

    Защото един много любим на повечето читатели на Факти комунистически режим беше теглил 11 млрд. долара (тогавашни!) външен дълг, за да могат да подържат зле планираната и губеща икономика на България, и за да могат сега разни изкукали старчета да говорят колко хубаво било по времето на Бай Тошо (да, едни хора тогава са живяли не според възможностите си)... Така докараха България до фалит (помним как Луканов обяви неплатежоспособност в началото на 1990 г.), а оттогава-насам всички плащаме вересиите на комунистическия режим. Уви, заради лошо управление и корупция, успяваме да плащаме само лихвите и дълга си стои същия, а изкукалите старци, които са натрупали този дълг, нагло ни говорят колко хубав бил живота тогава и колко велика била комунистическата икономика на България (толкова велика, че трети фалит обяви тогава...), а сега колко лошо е всичко... Ами, ако нещо е лошо, то е лошо, защото сега им плащаме на тях вересиите!

    Коментиран от #6

  • 6 НАП

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мужик":

    Големи тъпотии си написал!
    Първо: - До 89 година левът беше приблизително 1:1, а сега е грубо 1: 1,6 в чия полза е това?
    Второ: - Имаше над 3500 предприятия, една част от които бяха на световно ниво. Бай ти Тошо превърна държавата от аграрна в индустриална. Имаше прираст на населението и урбанизация на териториите. Асвалтирани бяха повечето села. Бяха направени напоителни системи, язовири. Построиха се жилища, които можеше да бъдат купени от гражданите с държавни гаранции.
    Тоя цървул когото подкрепяш за 10 години създаде какво? - Сега дълговете ни са повече от преди, цените са 10 пъти по високи, а покупателната способност е в пъти по- ниска от преди 89 година. Имаше програма за обучение на неграмотните, а образованието ни бе вдигнато на доста високо ниво. Сега всяка година излизащото поколение е по- неграмотно от предходното. Емиграцията заради мизерията и беззаконието расте с постоянни темпове, а кражбите на държавни пари са умопомрачителни. Населението застарява, а циганите и турците се увеличиха 3 пъти. Престъпността придоби нечувани размери. А начело на държавата стоят най- простите и най- арогантните представители на обществото! -Много сме добре!
    Аман от малоумници! -Я вземи да извадиш данните за икономиката през годината и да ги сравниш. Плащали на онези преди вересиите... - Единствената причина тази държава да не е обявена във фалит е че всяка година продаваме държавни активи вече 30 години! - Вземи да прегледаш държавните сметки преди да бр

    Коментиран от #7, #12

  • 7 antimediator

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "НАП":

    Защо изкривяваш истината ?!
    Истината беше , че в СИВ последната дупка на кавала, а стандарта на българина бе най-ниския ако изключим румънците .
    И ако смятаме по твоя начин външния дълг на Живков трябва да го умножим по 10 и какво ще получим в задачката ?!
    Написал си :
    Второ: - Имаше над 3500 предприятия, една част от които бяха на световно ниво.
    Само , че е трябвало да добавиш , че по-голямата част от тях бяха под световното ниво .
    Измислената от другарите ,,индустриализация,, е причина за сегашната демографска катастрофа.
    Обезлюдяването на селата започна още през 80-те години , когато всички избягаха в града.
    И за информация, в момента произведеното в страната е много повече от 89-та година.

    Коментиран от #15

  • 8 патриотъ

    4 5 Отговор
    Какви ги дрънкате бе,познавачи?!Външния ни дълг по времето на Борисов за 8 години нарасна с 16 милиарда,на година по 2 милиарда!А бай Тошо остави държавата с нулев дълг и имаше несъбрани заеми от Либия за 3 милиарда долара.Плащаме далаверите на управниците след 1989 година.

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    Мразя да ме лъжат в очите ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ,ПРЕБИВАВАЩИ ТРАЙНО В РУСИЯ И МАСКИРАНИ КАТО "ПАТРИОТИ"!!!А колкото до наглото ти твърдение че Бай Тошо оставил "нулев дълг" на БГ,за по-малко от минута ще напишеш "Външен дълг на България през 1989г" и ще ти излезе,че същият след падането на Живков е бил 10,6 МИЛИАРДА ДОЛАРА!А целта на драсканиците ти и на цялата русофилска сган е ясна-Удари по сегашното ДЕМОКРАТИЧНО И ПРО-ЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕЛСТВО И СМЯНАТА МУ С РУСКИ РЕЖИМ.
  • 10 asd

    3 1 Отговор
    Няма нарастване на външния дълг при Борисов, даже напротив, противното са опорни точки на БСП. Има нарастване при Орешарски и Огромно при Станишев. Данните ги има на сайта на БНБ и ЕВРОСТАТ. Брутен външен дълг към 5.2014 е 38 млрд евр. към 01.2018 е 33 млрд евр. При Станишев 2005-2009 от 14 млрд евр. на 37 млрд евр.
  • 11 гост

    4 0 Отговор
    Ще си доведем пак БСП-то след някоя година. Преди да ги изритаме с камъни за пореден път, ще подпишат пак някой договор с Русия за милиарди и ще думнат някоя друга банка. Връщай после едно десетилетие...
  • 12 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "НАП":

    Най големия виц е че 89 година лев-долар е 1:1 !!!! Както и всичко което си написал по на долу !!!!

    Искрено ме развесели!!!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 НАП

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Чети внимателно! Написах до 89 година. Имаше период, в който левът беше по- скъп от долара. Тове бе периодът в който левът бе обезпечен със злато. - Така пишеше и на банкнотите. А иначе веселието ти идва не знам по каква причина. Може би трябва да спреш това- онова!
  • 14 НАП

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Специално за теб и за другите, които обечат да говорят празни приказки изпращам линк от 88 година с официалните курсове на България
    Гледай горе в дясно официалният курс

    http://www.aliceswonderland.eu/images/foreign_currency_exchange.jpg
  • 15 НАП

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "antimediator":

    Имаш определена липса на познания по икономика!
    Стойността на дълга се измерва към момента със стойността на националната валута към конкретният момент. - В случая говорим за времето 88 - 89 година. На теб също препоръчвам да прегледаш курсовете лев / долар по това време! - На теб също препоръчвам линка, който поставих в коментар №14. Там ще видиш в държавен вестник курса по онова време когато икономиката ни все още съществува! По-това време София е един от най-тъпите градове пълна с чиновници както в момента!
    - Не трябва да бъркаш урбанизацията с демогравската криза и емиграцията. - Това показва отчайваща липса на познания!
    Преместването на населението в различни части на една територия, не е демография! - Съветът ми никога да не задаваш такъв въпрос защото има риск да ти се смеят!
    По това време населението на страната е в своят пик! От гледна точка на този показател, нямаме отрицателен прираст и застаряващо население! Така че тук ... показваш грубо непознаване на събитията. Вероятно не си и живял по това време за разлика от мен.
    А от гледна точка на произведеното преи и сега .. също можем да поспорим. Ако се смяташ достатъчно силен по темата можем да коментираме данни, макар да се съмнявам в това!
    Мислиш ли че си късметлия да извадиш данни за производствените индекси от това време и второ на каква база са изчислени? - На база бройки или в стойностна сметка? - Да ли можеш да направиш факторен анализ за доказване на влиянието на показателя вър

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.