10 Май, 2018 01:31 1 319 3

България - лидер във финансовите технологии

  • българия-
  • финанси-
  • технологии

Компаниите, които се занимават с финансови технологии, са повече от 600 в цяла Централна и Източна Европа

България е в топ 3 на държавите с най-много компании в сферата на финансовите технологии в Централна и Източна Европа. Това стана ясно по време на 27-та годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в близост до столицата на Йордания Аман. Проучването бе представено от една от големите банки с клонове в повечето страни от региона, чийто бизнес все повече се ориентира и към иновациите. Според изследването, пред нашата държава са единствено Русия и Турция. Това реално означава, че България е лидер сред държавите от ЕС в региона, отбелязва БНР.

Компаниите, които се занимават с финансови технологии, са повече от 600 в цяла Централна и Източна Европа. Около половината от тях са фокусирали продуктите си в транзакциите и разплащанията, обясни Матео Фераци, който се занимава с изработването на стратегии за региона на една от най-големите банки.

„Те не са няколко приятели, които са се събрали в един гараж и са решили да основат компания. Говорим за 11 милиона изтегляния на тяхното приложение, което е на първо място в Русия“.

Новите технологии, разработвани от компаниите за финансови технологии, са сред водещите, които правят промените в банковия сектор, допълва Андреа Диаманти, който ръководи корпоративното, инвестиционното и частното банкиране. Според него, добрият икономически растеж и стабилната банкова система в региона са важни предпоставки за инвестиции в сектора.

„Това са правилните обстоятелства, които да гарантират, че банковият сектор е тук, за да подпомогне последващия растеж на компаниите“.

Съществуват и редица рискове, най-вече идващи от САЩ и сигналите за достигане на потенциала на растеж на икономиката им:

Това са рисковете, които предприемачите и банките са способни да управляват. Те създават определени буфери, чрез които да се предпазят от рисковете, произлизащи от забавянето на световната икономика“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Качо циганчето

    6 0 Отговор
    България по всичко е на 1-място , най престъпната корумпирана и крадлива държава на света ,,най бедна , с най много държавни чиновници 700 000 паразити..
  • 2 Townboy

    5 0 Отговор
    България е лидер по финансовите машинации (далавери). Сега се сещам за Цветан Василев и Иво Прокопиев, но списъкът със "специалисти" е много дълъг.
  • 3 патриотъ

    3 0 Отговор
    Майко мила,какви рекордьори сме били,а ние да не знаем!Да се даде медал на Боко-тиквен!