Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 11:36 701 0

Ръст на износа ни са ЕС с 33.3%

  • износ-
  • нси

През периода януари - ноември 2011 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 33.3% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 22.6 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 66.8% от износа за страните - членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Дания и Португалия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Люксембург. През ноември 2011 г. износът за ЕС нараства с 29.1% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.2 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - ноември 2011 г. се е увеличил с 20.7% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 24.1 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Испания. Намаление се наблюдава при вноса от Малта, Финландия, Португалия и Дания.

През ноември 2011 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 13.9% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - ноември 2011 г. е отрицателно и възлиза на 1 440.1 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 329.2 млн. лева.

Износът на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, показва, че през първите единадесет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година са изнесени повече стоки във всички сектори. Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)", "Химични вещества и продукти" и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" .

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а спад има в сектора "Минерални горива, масла и подобни продукти".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА