Last news in Fakti

12 Юли, 2018 13:33 1 728 10

Парадокс: Хем висока безработица, хем глад за служители

  • гърция-
  • работа-
  • служители-
  • безработица
Парадокс: Хем висока безработица, хем глад за служители - 1
Снимка: Shutterstock

Над 20% е делът на безработните в Гърция. В същото време обаче много от работодателите в страната се оплакват от това, че не могат да намерят достатъчно служители. Шест от 10 фирми изпитват затруднения при подбора на кадри, сочи изследване на ĸoнcyлтaнтcĸaтa фиpмa МаnроwеrGrоuр. Дефакто 61% от компаниите, търсещи служители, не могат да се справят с проблема. Това е най-високия процент за последните 10 години. За сравнение, в световен мащаб този процент е 45%.

Основната причина за подобна картина е получилото се разминаване между това, което се преподава в университетите и това, от което има нужда пазарът на труда. Доказателство за това е, че 27% от фирмите не могат да намерят служители с необходимите за тях знания и умения.

Илюзията за заплащането също е голям проблем. Много от бъдещите служители очакват значително по-високо възнаграждение за положения от тях бъдещ труд.

Най-силен дефицит на пазара се наблюдава сред продавачите и техниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    24 1 Отговор
    защо им е да работят на гърците, като Европа ги хрантути от десетилетия насам? Дава им заеми които знае, че няма да върнат.
  • 2 ASD

    31 0 Отговор
    Няма никаква дилема. Просто гръцките работодатели са като нашите работа има, а заплати не.

    Коментиран от #4

  • 3 Morgoth

    15 0 Отговор
    Нищо парадоксално няма в това, тенденцията я има в цяла Европа. Дори и при нас, дето сме поизостанали вече започва да става така.
  • 4 Morgoth

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "ASD":

    В Германия плащат добре, но и там е същото.
  • 5 Миризлив Пор

    20 1 Отговор
    Само не знам ако аз вляза в магазин с 10 лева, защото предварително съм прочел, че има "евтин алкохол от 8 лева" и ги развея пред погледа на продавач-консултанта и заявя "искам литър качествено отлежало уиски и то поне 8 годишно" дали ще ме обслужат или ще ми се изсмеят. И дали тогава някоя медия ще ми даде терен за изява да рева "аз влизам с пари, рафтовете пълни с алкохол а не продават, възмутен съм от магазина".

    Проблема го има в Гърция има го и тук, докато е толкова малка разликата в заплатата за квалифицирана работна ръка и неквалифицирана то много хора вложили пари в своето образование и квалификация просто ще отказват да работят за заплати с 20-30% над тези за неквалифициран труд.
  • 6 Ядеитн

    6 5 Отговор
    У нас е същото дередже - работа бол, ама матряла е калпав. Секи са мисли за тарикат и сака да такова дявола във въздуха. Е, нема да стане! Разни молдованци и прочее напират да бачкат и за по 5 - 600 лв. А ако си внесем гладни негри от африката - ша бачкат и за по 2-300 лв.
  • 7 защото

    8 1 Отговор
    Как ви звучи, много голяма компания с мажоритарен германски собственик да предлага работа с коментара, че ще осигури достоен живот като гарантира това с обещанието за заплата с 10 % над минималната заплата???
  • 8 ОООХ

    3 1 Отговор
    Не се безпокойте , работодателите нито страдат , нито ще фалират ! Те страдат когато дадат високи или заслужени заплати , също заради това фалират . Така че да си знаете - плащането на заслужена заплата означава за тях загуба на пари и фалит . . . да не се чудите защо не ви вдигат заплатите .
  • 9 Гого

    1 0 Отговор
    И при нас е същото положение има робовладетели а не работодатели искат да им се бачка без пари.
  • 10 Роман дизел

    0 0 Отговор
    Приказката за лъва и мравката чели ли сте?