Last news in Fakti

19 Юли, 2018 06:00 4 480 17

Петролът продължава да пада

  • петрол-
  • нефт-
  • сащ
Петролът продължава да пада - 1

Петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби по време на търговията в сряда, тъй като търговците и инвеститорите продължават да изглеждат притеснени от възможността за нарастване на производството в момент, когато търговското напрежение между САЩ и Китай може да се отрази негативно на глобалния икономически растеж и респективно върху потреблението на ценната енергийна суровина в световен план, съобщава БНР.

Негативно влияние върху цените оказва и изненадващото повишаване на наличните складови запаси на суров петрол в САЩ, според данни на Американския петролен институт (API). API отчете увеличаване на запасите с 629 хил. барела за седмицата до 13-ти юли, докато осредните прогнози бяха за тяхно поредно намаляване с около и над 3 млн. барела.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през септември се понижават в началото на днешната европейска търговия с 1,21% към ново тримесечно дъно от 71,28 долара за барел (най-ниско ниво от 17-и април), докато фючърсите на американския лек суров петрол с малко под 1% към 67,40 долара за барел, доближавайки вчерашното близо едномесечно дъно около 67,03 долара (най-ниско ниво от 22-ри юни).

Петролът сорт Брент поскъпна към и малко над психологическата бариера от 80 долара за барел през юни и след това в началото на юли в резултат главно на сериозни проблеми с доставките на либийски и на венецуелски петрол и с оглед на притеснения, че САЩ ще окаже натиск върху всички купувачи на ирански петрол да сведат до нула техните доставки от Техеран от ноември тази година. Последвалото обаче постепенно възстановяване на либийските доставки, както и решението на ОПЕК и Русия (на т.нар. "ОПЕК+") да повишат тяхното производство с общо около 1 млн. барела дневно, доведоха до драматична обезценка на петрола сорт Брент с близо 10% само в рамките на предходната седмица.
Новините от уикенда, че САЩ обмислят да освободят част от стратегическия петролен резерв преди ноемврийските частични избори в страната, също допринасят за доста рязкото понижение на петролните фючърси през последните сесии на търговия и най-вече за драматичния спад с повече от 4% в началото на настоящата седмица.

Според анализатори на Goldman Sachs високата несигурност относно предлагането и търсенето на черното злато вероятно ще доведе до запазване на настоящата висока ценова волатилност (резките ценови колебания), като те прогнозират, че в краткосрочен план фючърсите на петрола сорт Брент ще останат да се тъгуват доста нервно между 70 долара и 80 долара за барел.

От Goldman Sachs продължават да прогнозират, че петролът сорт Брент ще тества отново многогодишните върхове около 80 долара за барел, но вероятно по-късно през годината, а не както се очакваше доскоро още това лято. Според голямата банка, очакваното влизане с пълна сила на американските санкции спрямо Иран в късната есен ще доведе отново до дефицит на петролните пазари през ноември. През същия месец ще се проведат и частичните избори за Конгреса на САЩ, което предполага, че обмисляното от администрацията на Доналд Тръмп реализиране на пазара на част от стратегическите петролни резерви може да остане в сила точно до ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    29 69 Отговор
    Падането на цената на петрола най-рязко ще бъде усетено в нискотехнологични държави като Русия и Венецуела,те разчитат само на суровините които продават,това ще доведе до още по голяма рецесия и в крайна сметка до фалит и разпад.

    Коментиран от #2, #3, #4, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Излъган

    49 17 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    По добре си стой в нужника и си довърши каквото си започнал да правиш. Явно мисленето по такива високотехнологични теми не ти се удава.
  • 4 бббббб

    49 17 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Хахаха едно конче тук разправяше още преди 3 години как Русия до 5-6 месеца ще фалира .Но, все още е има .Не знам жива ли е мъртва ли е ,но тя оцелява за разлика от НАС ,които живеем като се храним от злобата , завистта и неграмотността.

    Коментиран от #14

  • 5 Гошо

    54 0 Отговор
    А при нас цената на горивата се качва.

    Коментиран от #6

  • 6 никой

    48 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    туй нашият петрол е купен когато цените са винаги най високи за барелкогато падат нашите олигарси не купуват.хахаха исмя се бай Тошо,да ви е честито
  • 7 Златев да ти серем у устенцата гнидо

    25 0 Отговор
    Ми време е тука у БГ-то да го дигнат още, сега ми е прекалено евтин:-)
  • 8 Ноне

    40 3 Отговор
    Петрола продължава да пада, но цените на горивата НЕ ПАДАТ, защото КАРТЕЛА В.Златев-Б.Борисов е много АЛЧЕН...
  • 9 qwerty

    25 0 Отговор
    Важното е, че в БГ се вдигат!
  • 10 КРИБ

    18 2 Отговор
    Ми В.Златев и Тиквата какво ще откраднат ако свалят цените а иначе в БГ картел няма
  • 11 Анонимен

    20 0 Отговор
    Петрола пада а цените на бензина при нас се вдигат!какво е това???лицемерие и кражба от джоба на българина!!!!няма ли да се засрамите най накрая и да спрете да си играете с живота на хората!!!!!!6

    Коментиран от #12

  • 12 касапина

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Зареждай от Марешки
  • 13 Западните Балкани

    6 2 Отговор
    В България е благодентствие и мир. За да могат хората от Странджа Сакар да ходят на море им избиват животните насила. Не може със стадото на плажа. Вдигат се цените на бензина, за да тръгнат софианци пеша или поне с колелета. Въобще нека петролът на мръсните империалисти да им пада. Нашият стърчи и няма да падне. Напред и нагоре
  • 14 Оказа се,

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "бббббб":

    че не било баш кон, по-скоро кранта !
  • 15 Гост

    5 1 Отговор
    Петрола пада с 10% но цената на водата не е пипана, затова и литър гориво остава не променен.
  • 16 мммм

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Голям серсемин си направо
  • 17 ба ги другарко

    2 0 Отговор
    ... , но в булгаристанският боков сик дс кенеф, цената на петролът продължава да се покачва, спекулативно напомпена от блядовете и бкп мафията с разните ѝ замаскирани политически цветове...
    таймер кеп4ата :) ше рифрешна, споко, но рекламки от мен ня' се джуркат :) операта ми си има ад блокер... 'ба ва уродите недни... ня'те наяждане, пф!