Last news in Fakti

25 Юли, 2018 17:11 6 638 3

Най-подценената валута

  • чехия-
  • крона-
  • евро
Най-подценената валута - 1
Снимка: Shutterstock

Днес официалния курс на чешката крона е 25.9 за 1 EUR. Bloomberg Economics обаче смята, че реално 1 EUR трябва да се разменя срещу 29 крони. Това означава, че националната валута на Чехия е с 11.4% по-слаба спрямо единна европейска.

В периода 2013-2017 г. Националната банка на централноевропейската страна съумя да поддържа кроната на адекватен обменен курс е мнението на банкерите на Bloomberg Economics. До април 2017 г., благодарение усилията на ЦБ на Чехия, кроната не падна под 27 спрямо еврото. Днес, според икономисти, страната е с най-подценена валута сред 40-те държави, участвали в изследването. След нея се нарежда китайския юан и швейцарския франк.

Анализът на Bloomberg Economics определя справедливата стойност на националните валути, като изхожда от такива показатели като състояние на икономиката и оценява потенциалния риск за всяка една. В същото време специалисти отбелязват, че независимо от реалното състояние на чешката крона, Чехия ще има по-малко проблеми в резултат на ограниченията в световната търговия, отколкото Китай и Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Днес официалния курс на чешката крона е 25.9 за 1 EUR. Bloomberg Economics обаче смята, че реално 1 EUR трябва да се разменя срещу 29 крони. Това означава, че националната валута на Чехия е с 11.4% по-слаба спрямо единна европейска.

    Коментиран от #2

  • 2 Ха сега де

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Може за еврото да става на въпрос , а не за кроната ?!?
  • 3 ПОЗНАВАЧ

    10 0 Отговор
    25 срещу 29 е силна крона бе ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ.....