8 Август, 2018 22:31 3 745 3

"Топлофикация" – Перник замества частично въглищата с биогориво

  • перник-
  • парно-
  • топлофикация

"Топлофикация" - Перник, замества част от основната си суровина - въглища, с биогориво, съобщи на БТА изпълнителният директор Любомир Спасов. В котлите на ТЕЦ "Република" ще се горят и биомаса, шисти и RDF /модифицирано гориво от битови отпадъци/. Годишно ще се използват до 583 700 т въглища, до 122 900 т биомаса, до 30 720 т RDF и до 61 440 т шисти.

Инвестиционното намерение цели да се снижат концентрациите на вредни емисии от горивния процес. Разходите на предприятието за въглеродни емисии значително са нараснали. Само за миналата година пернишката "Топлофикация" е платила 6 млн. лв. за изхвърляне на парникови газове от въглероден диоксид, което е над 2,5 пъти повече от 2016 г., посочи Спасов. След харчовете за гориво, второ перо са емисиите, уверяват от ръководството на "Топлофикация". Затова дружеството търси алтернативни биосуровини за горене.

Замяната на част от кафявите въглища ще се извърши с отпадъци от растителни тъкани, корк и дървесни кори, трици, талаш, фурнири и др.,с негодни за консумация или преработване материали. Съотношението за денонощие е 80 процента въглища - 20 процента биомаса /до 384 т/, или 95 процента въглища - 5 процента RDF /до 96 т/, или 90 на сто въглища - 10 процента шисти /до 192 т/. Ще се използва съществуващата горивна инсталация за производство на електрическа и топлинна енергия на ТЕЦ "Република", включваща четвърти и пети парогенератор, без да се променя капацитетът 196 MWth и утвърдената технология.

Отпадъците ще се съхраняват на обособена площадка, намираща се на открит въглищен склад. Тя е с големина около 300 кв.м. Суровините ще бъдат доставяни във форма и състав за директно захранване.

От "Топлофикация" опровергават опасенията, че биогоривото ще топли по-малко.Температурата в домовете на перничани няма да спадне, уверяват от дружеството. Досега нееднократно жители на града се оплакваха, че радиаторите в апартаментите им изстиват заради недостатъчно висока температура на захранващата системата топла вода. Поддържаме изискуемия стандарт, категоричен е Спасов.

Въвеждането на биогориво е предвидено в Националния план за инвестиции и се базира на директиви на Европейския парламент за подобряване и разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове на общността, обясняват от дружеството. С изпълнение на проекта се очаква спад на емисиите на въглероден двуокис до 10-12 процента. Ще се намалят използваните количества полезни изкопаеми горива, заедно с основните производствени отпадъци - сгурия, шлака и пепел. Не се очаква да бъдат образувани, използвани и налични нови опасни химически вещества.

Въвеждането на алтернативно гориво се налага и за задържане на цената на топлоенергията, обясняват от пернишката "Топлофикация". Заради растящите разходи за въглеродни емисии дружеството отмени високите преференциите на абонатите си. Досега около 10 000 домакинства ползваха парно отопление, като заплащаха на база квадратура на жилището, без оглед на потребената топлоенергия. Разликата от порядъка на 30 процента бе за сметка на "Топлофикация". С 13,7 на сто по-малко пък плащаха всички редовни абонати без индивидуални договори, които са около 4 000. По данни на Асоциацията на топлоснабдителните дружества в България с така разработената система от отстъпки перничани са имали най-евтиното парно. Повече не можем да си го позволим, заяви Спасов.

Очаква се биогоривото да започне да се експлоатира в началото на новия отоплителен сезон.

Както БТА съобщи, "Топлофикация" - Перник е внесла инвестиционно намерение и за изграждане на нова инсталация за производство на топлина, базирана на слънчеви тръбни панели и соларни колектори. Топлоносител ще бъде гореща вода, а проектът е предназначен да намали консумацията на фосилни горива. Планира се с реализацията му да се спестяват по 19 440 т въглища през летния сезон и 340 000 - 350 000 лв. от емисии на парникови газове. Обичайно ТЕЦ "Република" гори по 1 700-1 800 т въглища в денонощие. Това инвестиционно намерение обаче ще бъде реализирано в по-дългосрочен план, уточниха от дружеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плевен

    2 5 Отговор
    Значи софийската легенда, че перничани са големи пръдльовци, ще излезне вярна.
  • 2 Санде

    4 2 Отговор
    Най-добре да спре ТЕЦ ,че миналия сезон в най-студените. месеци бяхме без ТЕЦ !Така че файда никаква само сметки се трупат
  • 3 Чичо Пешо

    1 0 Отговор
    Поредната фалшива новина! "Публикувано във факти.бг: С 13,7 на сто по-малко пък плащаха всички редовни абонати без индивидуални договори" Това е нагла лъжа! След изравнителната сметка плащат всичко начислено независимо какво са ползвали! И не се интересуват от решенията на кой да е съд дори Върховния.