Last news in Fakti

9 Септември, 2018 18:24 14 826 41

300 българи си купуват яхти за милиони от Кан

  • яхти-
  • лъчезар братоев-
  • изложение

Точно когато си мислим, че лятото е към своя край, Лазурният бряг ни приканва да се насладим на още топли Средиземноморски дни, вълнуващи нощи и …най-новите модели яхти! От 11-ти до 16-ти септември в Кан се провежда най-голямото и престижно яхтено изложение на открито в Европа. Производителите на яхти в световен мащаб като Princess и Grand Soleil са пълни догоре със заявки за 2019 от сега, а след най-голямото изложение в Кан доставките ще са вече през 2020 г. Това каза за “Труд” Лъчезар Братоев, шеф на Асоциацията на яхтените пристанища и на вносителите на яхти у нас дни преди мащабния Cannes Yachting Festival, който ще се проведе от 11 до 16 септември.

Това е нещо напълно нормално в сегмента на луксозните стоки, където вече за нов Ролекс, Ферари или чанта Hermes се чака повече от година, посочи Братоев. Той припомни, че голямото шоу във Френската Ривиера ще събере над 120 000 посетители и ценители на луксозните морски лимузини. Очакват се и над 300 българи и представители на родния бизнес елит да се потопят в тази атмосфера.

През последните 7 години яхтеното изложение в Кан постепенно и напълно логично се превърна в най-важното и значимо събитие за любителите на яхтинга в световен мащаб. Мястото и времето са подбрани перфектно в перлата Кан и в края на сезона, когато тълпите от туристи вече ги няма, а заливът е пълен с всякакви яхти за милиони евро, а между тях дингитата, които ги обслужват, хвърчат безразсъдно като моторчета в италиански град.

От цялото изобилие от 600 лодки 108 са със световна премиера тук. Сред тях е Princess R35, която е първата яхта серийно производство, използваща система от активни хидро криле, разработена заедно с учени от Формула 1. Лодката, която е предизвикала най-голям интерес в българите, потвърдили посещението си в Кан, е тридесетметровата Princess BANDAZUL, която спечели наградата за яхта на 2018 г. и чийто интериор е сътворен от дизайнерите на Фенди. Голям интерес има и към катамараните NAUTITECH.

Яхтената индустрия е в подем и след като кризата остави на картата само доказано сериозни играчи, те излязоха от нея научили няколко урока. Пазарът иска качество, надеждност, нови технологии, които да повишат комфорта и да намалят разходите за поддръжка , коментира браншовикът. За любителите на ветроходни яхти и катамарани ще дебютира новият Grand Soleil 48, който се очаква да доминира в регати и гонки през следващото десетилетие. На българския пазар има голямо търсене на лодки между 70 и 85 фута, нови или най-много тригодишни, като цените варират от 1.6 до 4 млн. евро. Има засилен интерес и при супер яхтите над 30 м и доста българи идват в Кан или Монако яхт шоу през септември, за да търсят точно този размер.

А цените започват от 7 млн. евро и вървят нагоре. Българите, които търсеха моторни лодки до 15 м, се ориентираха към ветроходните яхти заради по-ниска цена, по-малко разходи, а и заради удоволствието да направляват ветрилата. В България е най-голям интересът към наемане на лодки, като оборотът от чартъри е двойно по-висок, а запитванията са в пъти повече. Едноседмичният наем на катамаран е най-бързо растящият отрасъл в яхтения бизнес у нас. Няколко фирми са инвестирали в по-модерни маркетингови кампании и ефектът е ясно забележим. Само една от тях е пратила над 1000 българи на едноседмични и двуседмични чартъри в Гърция, Хърватска, Турция и Италия и има над дузина запитвания за зимата за Карибите и Тайланд.

Цените са различни в зависимост размера на лодката, екстрите в нея, от това има ли нает шкипер или капитан, както и готвач и друг персонал. Относно това дали българите и чужденците идват с хубавите си яхти в България ситуацията е все същата, защото нищо не е пипнато в последните години, инфраструктурно изоставаме много от съседките си, дори от Румъния и като цяло скъпите и лъскави яхти минават само по изключение транзит и за кратко, каза Братоев. Яхтите по Черноморието си остават винаги хит за венчавки, а напоследък масово се наемат за момински и ергенски партита. Предлагат се нощни забави и разходки с риболов, къпане, барбекю на залез слънце, танци, обиколка на близките плажове. Правят се уикенд чартъри, тийм билдинг на борда, нощни партита, наемат се лодки за семейни разходки и юбилеи, или фотосесии. Екшън филмите, които се снимат във Варна, включително и с известни холивудски актьори, изобилстват със сцени на яхти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕРО

    123 15 Отговор
    Оооооо, 300 българи от елита на опашка за яхти? ??? Страхотна новина, но от кой елит ? То в България елита са олигарсите /крадци и мафиоти / от кръга на БКП/БСП. ...най-социалната партия на Нинова , а тук декларират едни спестени годишно суми по 40...50 000 лв. ..бедни та чак скромни....да ги ожалиш! !!

    Коментиран от #31

  • 2 Кую

    70 5 Отговор
    Управляващи и Работодатели.Спестили са от мазни банички .Дано някой се сети да им изкара тапата на яхтата.Амо то Ла..но потъва ли.
  • 3 Гост

    85 2 Отговор
    Ами публикувайте списъка да ги разгледаме тези бизнес таланти и герои на труда.

    Коментиран от #36

  • 4 Тралала

    91 3 Отговор
    Ветко, Муню и Бенчо там ли ще са?
  • 5 А жорето няма ли да взйеми нйещо

    52 1 Отговор
    Онзи - Че Геварата, как се казваше, дет жена му изкупува квоти от Козлодуй и препродава на Плевен - Кадиев, той няма ли да си вземе нещо ?
  • 6 патриотъ

    50 18 Отговор
    СИГУРНО И ББ И ЦЦ ЩЕ ПРИСЪСТВАТ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО,МАКАР ЧЕ,ОТДАВНА СА СИ КУПИЛИ ЯХТИ,АМА ДА СЕ СКРИЯТ ОТ НАРОДА НА 16.09,КОГАТО ЩЕ ИМ ПОКАЖЕМ ЧЕРВЕН КАРТОН!

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гокт

    61 4 Отговор
    Да живее демокрацията. 300 лапат 7 милиона зяпат и лапат мухи и трохи.Предлагам гражданите на страната ни да се наричат не българи а лапнимуховци.
  • 9 Чифликчия

    16 1 Отговор
    Тука да дойдат, тука по нашето Черноморие!!!
    Ама няма кьде! Жалко!!!! Народа иска хляб и зрелища!!! А всеки богат човек, винаги иска да се похвали особенно пред родна публика, не може да кажеш ела да ми видиш яхтата в панама. Черногория и Албания отдавна направиха това, да не говорим за Гьрция и Турция! Време е да се направи нещо!!!
  • 10 Порно

    32 7 Отговор
    А БиБи ще си купи ли по бърза да пътува от гръцкия остров до Барселона ?
  • 11 месара

    20 1 Отговор
    САМО 300.....?!
  • 12 ХАСАН

    56 3 Отговор
    1 милион пенсионери се чудят как да изкарат с 200лв а 300милионери каква яхта да си купят!? Живот!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 прост българин

    32 9 Отговор
    ОНИЯ С МУСТАКА В БЕЛГРАД ДЕТО СЕ КРИЕ КАТО МИШКА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ГО ПАЗЯТ 20 БАСТУНА ОТ .. НСО... НЯМАЛИ ДА КУПИ ЕДНА СЕГА СА НА ПРОМОЦИЯ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    6 2 Отговор
    Ние сме читателите ....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    15 3 Отговор
    Грабете яхти червени отрепки, скоро ще дойдат гладни и бесни милиони бежанци и джихадисти- орки и зомбита. Като почнат да ви папкат да имате надеждица за спасение, НИЩО че и това няма да ви спаси. Най вероятно ще бъдете ИЗПАПКАНИ!
  • 20 ИЯО

    21 1 Отговор
    Яхтената индустрия била във възход.

    Казано по друг начин гъзарията в световен мащаб бележи ръст.
    Затова всички инвестират в гъзария. :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бери

    23 2 Отговор
    Хубава новина за най бедните българи в ЕС.
  • 23 Коментар

    22 2 Отговор
    А КФН,КОНПИ,И СПЕЦИАЛИЗИРАНАГА ПРОКУРАТУРА СИ ГЛЕДКАТ ЗАПЛАТКИТЕ ОТ БАНКОМАТА.
  • 24 асддса

    10 4 Отговор
    Автореее, дингитата няма как да хвърчат из италянското градче, защото Кан се намира във Франция....

    И предлагам да си проверите спейсбара, защото половината думи са свързани...
  • 25 Бесен Язовец

    3 9 Отговор
    Те тъпите русуфили като видят някоя подобна статия за руските олигарси, как си били купували това онова, все задават глупави въпроси.... Аааа видяхте ли ги колко са бедни руснаците или аааа руснацити били фалирали.
  • 26 Гост

    12 2 Отговор
    Горд съм че Българи си купуват скъпи и луксозни яхти и безкрайно Огорчен и Засрамен когато се разходя по Българските градове и села и огледам хората по улиците и домовете им и бита им...
  • 27 123

    16 1 Отговор
    Ей, колко богата страна е България!
  • 28 007

    6 4 Отговор
    До....14 Хей, лъжец. ..не втълпявай глупости и не хвърляй кал по НСО! !! Никога те НЕ са охранявали Цв. Василев ! Той си имаше собствена охрана...ясно ?? Спри да плюеш измислици във форума !!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Petko

    18 3 Отговор
    Така е, България е една голяма фабрика и в нея 6 милиона работят и гладуват, за да живеят 300 в охолство. Чакайте ме някога да ви гласувам на избори
  • 31 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕРО":

    Точно тоя елит,в нормалните държави да са в панделата отдавна.Такива Яхти си купуват от борда на директорите на Sony, Mercedes или Peugeot да речем (нарочно съм сложил три националности) и то не всички,и в повечето случаи Тея които си ги купуват могат да ги навигират,а не се возят като пасажери на тях
  • 32 Политкоректните

    8 0 Отговор
    Жалко, че до Софето няма море, освен бентлитата и ролс-ройсите щяхме да гледаме и яхти напред назад :)
  • 33 истинко

    5 3 Отговор
    Еххххххх...тия ГЕРБаджийски крадци не се спряха бе!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наум

    5 2 Отговор
    Сега бате б....о на 9тия милярд ще си направи подарък 50метрова яхта вместо остров в гърция а защо не и двете
  • 36 не щат

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    а са лесни за писане кратки енчо бенчо гуньо дуньо гоце моце и други знайни и незнайни труженици първенци ударници
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ники

    1 0 Отговор
    ъъъ .. аз ще ходя на това изложение , чудя се мен дали са ме преброили .. и как точно ?? Но предполагам , че българските дилъри на яхти (2-3 фирми ) са дали някаква информация колко души очакват , после всички са си позавишили цифрите .. и накрая съм убден , че максимум 100 човека ще идат ... като ги направим на двойки стават 50 тина ... от тах както и аз ... основно , ще погледаме ще поцъкаме с език , ще се пием по некое друго пиене ще си говорим за лодки , ще се чудим кога ще сменим нашите .. и евентуално 2-3 ма ще си поръчат нови лодки ... за по 1-2 млн не за по 50 ... По заглавието , ще решиш че, 300 яхти за по 100 млн , ще акустират в България ;)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Респект

    2 0 Отговор
    На тез идиоти да им се подари яхта за 300 човека и по средата на окена да им дръпнат тапата м..