Last news in Fakti

3 Март, 2012 12:34 2 453 6

Рекордно поскъпване на яйцата

  • яйца-
  • поскъпване

През последната седмица се наблюдава покачване на средните цени на едро и на дребно на яйца за страната, в рамките на 0,02 - 0,06 лв./бр.

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) са в диапазона от 0,24 лв./бр. до 0,31 лв./бр., като най-високата стойност се регистрира във Варна. Във всички области се отчита повишение на цените с между 0,01 и 0,05 лв./бр., като най-значително то е в Ловеч, Разград и София.

Предлагането на яйца - размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варира от 0,30 лв./бр. (Благоевград, Варна, Кюстендил и Шумен) до 0,35 лв./бр. (Видин, Пазарджик и Пловдив). В цялата страна се наблюдава покачване на цените, най-значително в Монтана (с 0,09 лв./бр.), Пловдив и Пазарджик (с по 0,08 лв./бр.).

В ГТВ предлагането на яйца - размер L е в ценовите граници от 0,33 лв./бр. в Кърджали до 0,39 лв./бр. в областите Благоеврад, Кюстендил и София. Увеличение на цените с между 0,01 и 0,07 лв./бр. е отчетено също в цялата страна.

Цените на яйца - размер М, предлагани в другите търговски обекти (ДТО) са в интервала от 0,29 лв./бр. до 0,36 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава в Добрич, Кърджали и Шумен, а най-високата в Габрово и Ловеч. Във всички области на страната е налице поскъпване на яйцата от този размер, най-значително в Пазарджик, Пловдив и Русе - с по 0,08 лв./бр. или 30,8%.

В ДТО предлагането на яйца - размер L е в ценовия диапазон от 0,31 лв./бр. във Варна и Добрич до 0,38 лв./бр. в Габрово. Във всички области е регистрирано увеличение на цените с между 0,04 и 0,07 лв./бр.
Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно в ГТВ достига до 0,11 лв./бр. или близо 46% в Пазарджик.

Прави впечатление, че във Варна предлагането на яйца - размер М на едро е на по-високи цени отколкото на дребно в ГТВ - с 0,01 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са с 0,01 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3 в 1

    0 0 Отговор
    Така като гледам цените май ще ги купуваме като златни яйца. Браво на политиците или това не зависи от тях. Ами тогава от кого зависи от матряла ли?
  • 2 Вучев

    0 0 Отговор
    Така е написана тази статия, че трябва човек да си води записки и да използва калкулатор, за да види какъв е смисъла!!! Хора стегнете се малко по-обобщено, дайте мнение не цитирайте данни, за да има смисъл от това, което сте написали!!!
  • 3 пич

    0 0 Отговор
    ядем яйца от щастливи кокошки.и аз също съм много хепи.за великден да станат левче.честито.
  • 4 капитен

    0 0 Отговор
    то тия кокошки май трябва да ги хранят с канабис за да са толкова щастливи и весели,че яйцата им да са по 50-60 стотинки.
  • 5 Фидел Кинов

    0 0 Отговор
    Просо не знам го кога ще търпим всичко това,и на какво се дължи това увеличение,но явно няма кой да ни каже,или просто никой не се интересува ,,за нашето мнение и положение!!!!!!! За бога братя и сестри просто не ги купувайте.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Че 1 кебабче е 40ст. xaxa...то не е смешно де..