Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 16:40 1 087 5

Шведските инвестиции у нас нараствали

  • лилия иванова-
  • швеция-
  • шведски инвестиции

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Посланик Бергхолм изтъкна, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя даде пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни.

Бергхолм посочи, че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места, посланикът допълни, че Волво ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания Стилфронт е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата стана ясно още, че в началото на 2019 г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

Заместник – министър Иванова подчерта, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018 г. се е увеличил с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро.

Икономическият заместник-министър посочи още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като посочи секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРЪН

    3 0 Отговор
    Верно бе. Нарастват. И цената на олиото и бензина намалява.
  • 2 Ryty

    5 1 Отговор
    Нараства гражданското недоволство към такива спекулации, и опити да изкарате в какъв рай са ни вкарали герб
  • 3 верно бе

    0 0 Отговор
    Аха от ЕДНА на ДВЕ нарастват.
  • 4 Ааахааа

    1 0 Отговор
    Е па че праим шивецка четеорка ва.
    Много са доволни от назе
  • 5 Пламен

    0 0 Отговор
    То и българската раждаемост в Швеция расте. След 15години ще се върнат тук, тези, които не завършваха шести клас при Дядо Тодор, и ще взимат пенсий от по 2500евро. Пари, които ние заработваме сега, когато техните родители източват Социала през "енергийни помощи" в момента. А ние/нашите родители???!! Та кои ще са/сме... тогава?