8 Март, 2012 21:22 1 987 4

БРИКС свиват употребата на долари

  • брикс-
  • долари

Петте държави от групата БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР, изхвърлят долара. Те са решили да намалят използването на долари и да разширят използването във взаимната търговия на своите национални валути, пише в. "Файненшъл таймс".

На предстоящата на 29 март среща на върха на БРИКС в Делхи ще бъде подписан договор за взаимно отпускане на кредити в национални валути.

Инициатор на тази стъпка е Китай. Банката за развитие в Пекин ще предложи на останалите страни в групата големи кредити в юани и е готова да приеме техните валути за финансирането на търговските операции.

"Договорът на БРИКС за създаване на кредитни линии в национални валути е още една стъпка за отдалечаване от американския долар. Тя също така отразява съмнението на бързо развиващите се страни в изказванията на САЩ, че няма да допуснат обезценяването на долара при разрешаването на проблема със своя държавен дефицит", отбелязва още финансовият вестник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дюшеш

    1 0 Отговор
    да си бършат г...вете американците със зелената тоалетна хартия
  • 2 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    Mдааа, в доларите има доста памук, мекичка е хартията, за тази цел е просто уникална и незаменима. Жив да си @1 за разкошната идея.
  • 3 Нема Бира

    0 0 Отговор
    Жалък опит за подмяна на доминиращата световна валута. При положение, че нито една от "домашните" им валути не е конвертируема това ще има "голям" успех!

    По добре китайците да се оттърват от големите си количества долари като ги инвестират в България..
  • 4 соти

    0 0 Отговор
    Лелеееее това е идея!!!!! И дай БОГ скоро да стане!!! Евала №1 !!!!!