Last news in Fakti

21 Октомври, 2018 20:11 5 824 8

40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

  • елин пелин-
  • завод-
  • пластмаса

В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия

В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите стандарти и екологични критерии на Европейския съюз. Инвестицията е на стойност 40 млн. евро. Проектът на „Интегра пластикс“ АД е за възстановяване на синтетични органични полимери. Заводът е на площ от 34 935 кв. м на главния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището.

Предвидени са преработвателни сектори, предназначени за възстановяване на излезли от употреба пластмаси и пластмасови отпадъци с годишен обем от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат. Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за рециклиране, които ще бъдат депонирани. По този начин ще се реализира намаляване на подлежащите на депониране отпадъци със 63%.

В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия. Преработката предвижда пълно възстановяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено повторно използване гранулирани пластмаси. На 17 октомври 2018 г. на посещение в община Елин Пелин беше г-н Джордж Кремлис - ръководител на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на Европейската комисия, бивши премиер на Гърция. Заедно с кмета на общината Ивайло Симеонов гостът посети завода, който е в процес на изграждане.

Преди това в общината бе проведена среща с граждани, на която присъства проф. Спиридон Флогаитис - президент на Европейската организация за публично право (EPLO), общественият посредник Румяна Младенова, кметове на населени места от общината, служители на общинската администрация, общински съветници. Кмета на Община Елин Пелин заяви, че благодарение на Джордж Кремлис през последните години са били реализирания някои от най-големите проекти в сферата на екологията в Европа. Той изтъкна, че за община Елин Пелин е от изключителна важност защитата на правата и интересите на гражданите, тяхното здраве и бъдещето на техните семейства. „Тази среща дава отговор на част от техните притеснения и въпроси относно изграждането на завод за преработка на пластмасови изделия в непосредствена близост до гр. Елин Пелин, за да бъдат спокойни за новите инвестиции в общината“, заяви Симеонов.

Според Кремлис изграждащият се завод е уникален проект, който напълно отговаря на европейското и националното законодателство. "Заводът ще има висока добавена стойност и ще допринесе за достигане на целите за рециклиране, които са зададени на България от европейското законодателство. В срок до 2020 година България трябва да постигне норми за рециклиране на отпадъците до 50%, а в момента целта се изпълнява с темпове под 20%. Поради тази причина за две години България трябва да положи сериозни усилия, за да достигне зададените цели. Ако тази цел не е достигната до 2021 година, ще има процедури, с които ще бъдат наложени санкции и глоби над България като държава, член на ЕС, която не се е съобразила с европейските норми", допълни той.

Новият завод предстои да заработи в началото на 2019 г. Акционери в дружеството инвеститор с капитал 8 млн. лв. са фирмите „Бетаинвест“ ЕООД с 40 800 акции, „Валенова Лимитед“ – Кипър, с 20 000 акции и „Атмос Инженеринг“ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лева, припомня сайтът „Актуално“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ннн

    6 1 Отговор
    честито
  • 2 Ханс

    16 5 Отговор
    Заплата 600 кинта
  • 3 Еколог

    8 5 Отговор
    Първия може би за тази година, иначе такива инсталации в България има от 1972 год, които работят и до днес.
  • 4 1984

    13 2 Отговор
    Нали сравняваме по Европа...Та кога ще има на входовете на големите магазини автомати за изкупуване на бутилки и кенчета?

    Коментиран от #5

  • 5 Лимонад

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "1984":

    Няма да има скоро. Ние си имаме достатъчно население занимаващи се с рециклиране всеки ден. До 7-8 пъти на ден достигат проверките на кофите за материали, които се изкупуват. Какво по добро разделно събиране от това? Всичко, което има някаква цена или може да се използва повторно не стига до депата.. след такава щателна проверка - пак много успяват да рециклират... а най-вероятно не успяват, а всичко е само на хартия да се вземат парите за проекта
  • 6 Тъмно

    5 1 Отговор
    Тъмнозелените досега крадяха метали, сега ще започне да изчезва и всичко направено от пластмаса.. неслучайно са решили "предприятието" да е в Елин Пелин..
  • 7 Гост

    2 2 Отговор
    Какво ще рече с точност: "балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия"

    много ми звучи като едни фирми ще правят завод за нещо свързано с общински поръчки?
  • 8 ЛЪЖИ и ИЗМАМИ

    7 5 Отговор
    Щом всичко е толкова чисто и екологично , ЗАЩО Флогаитис и Кремлис не го изградиха в Гърция, а тук - да тровят нашите деца?!? Докога Симеонов ще върши простотии ,а ние ще го търпим?!?