Last news in Fakti

26 Октомври, 2018 09:08 2 540 8

Без отсрочка за подмяна на касовите апарати

  • касови апарати-
  • фирми-
  • нап

Фирмите трябва да подменят софтуера на апаратите си до края на март 2019 г.

Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 година иска бизнесът.

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина 2019 г., а целта на промените е оборотът на фирмите да излезе на светло.

Общите разходите за бизнеса ще са значителни, от Националната агенция по приходите (НАП) обаче твърдят, че време за отлагане няма.

Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати, каза в предаването „Тази сутрин” на бТВ Росен Бъчваров, говорител на НАП. Той уточни, че годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на апаратите в търговските обекти.

По думите му до март месец догодина има време да се смени софтуера или целия апарат на 190 хил. устройства, колкото са регистрирани по ДДС.

Според Ясен Танев, председател на управителния съвет на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, срокът трябва да бъде удължен, за да се прецизират изискванията към бизнеса. По думите му съгласно изискванията в момента достъпът до данни на НАП е твърде широк.

Танев допълни, че подмяната на софтуера на едно устройство става за дни, а не за 15 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    13 0 Отговор
    Само дето това на снимката е ПОС терминал :)
  • 2 а бе танев

    8 18 Отговор
    за колко време се инсталира един уиндоус....за 30-40 минути....каква е тази подмяна с дни !! пак тарикат бизнесмените се опитват да шикалкавят....занчи да подменят софтуера им е скъпо но да си смянят колите през няколко години не е ??

    Коментиран от #4, #5

  • 3 1111

    21 1 Отговор
    Каквито и устройства да сложат ако човека,който оперира с апарата не отчете НИЩО,то апарата си остава безполезе ,та ако ще да е най-новото нещо!
  • 4 Разбирач

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "а бе танев":

    Не си разбрал за какво става дума и журналиста не е разбрал. Става въпрос за смяна не само на касовия апарат но и на софтуера с който се управлява /ако има такъв/. И как ще стане за 30-40 мин, ако трябва да смениш базата данни, компютри, windows, касов апарат и т.н. Макар и само за смяна на касовите апарати да става въпрос - 190000 апарата за 1-2 месеца минавайки през сервизна фирма - и денонощно да работят ще падане голямо чакане и нерви.
  • 5 Готин ама не съвсем

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "а бе танев":

    Пич, като ги разбираш тези неща, що не дойдеш да го направиш при мен?? Да смениш 10 фискални устройства, да смениш софтуер, писан специално за фирмата и да ги подмениш в няколко града едновременно и да синхронизираш всичко това??? Как точно за 30 минути???
    Или смяташ, че това е компютърна игра??? Програмата е с 50 000 заглавия номенклатура!!
  • 6 5555

    11 0 Отговор
    От ЛАП отново се показват като елементарни бирници и врагове на бизнеса.

    Ако се налага да си сменяш програмата на компютъра....за колко време ще обучиш служителите на новата програма?За 15минути?
    Аз лично веднъж съм сменял програма и 2месеца работихме и на старата и на новата за да не стават грешки.Това да не ви е халваджийски тефтер?

    Държавата за пореден път през последните 30 години показва че е враг на бизнеса....и затова способните хора бягат от тая кочина.
  • 7 Иво

    8 0 Отговор
    Държавата губи много над 330 млн. лв. от нагласени обществени поръчки,и други подобни далавери. Истината е,че ще има голяма лапаница,за някоя фирма. Оваря се пазар за около 200 000 бр. касови апарати, с печалба минимум 100-200 лв на апарат,вие ги смятайте. И след няколко години отново подмяна,със същите пинизи.
  • 8 dai

    3 0 Отговор
    Що за измислици....Явно някой за пореден път трябва да се нагуши. Мине,не мине, и дай да сменяме това, онова....само никой не каже ето ти пари, за да го смениш, това или онова. За пореден път ще бъркат на хората в джоба. Какви софтуери???? Какви пет лева???? Нали ги свързаха с НАП вече бяха спокойни. А когато искаш ще чукаш и пак няма да направят нищо. Няма да им помогне новият софтуер.