Last news in Fakti

4 Ноември, 2018 23:59 2 241 10

Нов блок заработи в Тянванската АЕЦ

  • аец-
  • китай-
  • росатом
Нов блок заработи в Тянванската АЕЦ - 1
Снимка: Росатом

На 27 октомври 2018 г. в 6:53 часа пекинско време се проведе енергийното стартиране на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ с реактори ВВЕР-1000. Тя се изгражда в Китай по руски проект. Строителството на Трети и Четвърти енергоблок се осъществява с участие на специалистите от инженерното подразделение на руската корпорация „Росатом“. Четвърти енергоблок вече подаде първите си киловати електроенергия в енергийната система на страната.

Според полученото разрешение от китайския регулатор реакторът на Четвърти енергоблок бе изведен на ниво на мощност 25%, след което бе извършено развъртане на турбината и бяха проведени електрически тестове на системата за възбуждане и подаване на мощност. Резултат от дейностите е включване на енергоблока към енергосистемата. Всички системи на енергоблока са работили в щатен проектен режим.

„Тянванската АЕЦ днес е най-големият руско-китайски енергиен проект, който се развива успешно благодарение на добре координираната съвместна работа на специалистите от двете страни. Енергийното стартиране на Четвърти енергоблок е поредното доказателство за това“, заяви генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. По думите му, „На площадката на Тянванската АЕЦ ние, с нашите китайски колеги, станахме един екип, което помага за постигане на този отличен резултат. Убеден съм, че нашето по-нататъшно сътрудничество и при строителството на следващите енергоблокове на Тянванската АЕЦ, както и на новата площадка Сюдайпу, ще бъде също така ефективно и плодотворно.“

Нов блок заработи в Тянванската АЕЦ

Предстои проверка на работата на реактора на ниво на мощност от 200 мегавата и провеждане на динамичните тестове на ниво на мощност 50%, 75% и 100%. След успешното провеждане на тестовете, ще бъдат проведени демонстрационни изпитания при непрекъсната работа на енергоблока и номинално натоварване в продължение на 100 часа. След приключване на тестовете ще се проведе предварително приемане на енергоблока, което ще постави начало на двегодишния гаранционен период на експлоатацията му.

„Енергийното пускане на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ е поредната победа на екипа от руски и китайски специалисти. Партньорството ни, което продължава не едно десетилетие, ни позволява уверено да говорим и за по-нататъшното успешно продължаване на нашата работа. Предстои реализирането на не по-малко амбициозните планове за изграждане на четири енергоблока по проект ВВЕР-1200, който е еволюционен дизайн на ВВЕР-1000“, заяви ръководителят на инженерното подразделение на „Росатом“ Валерий Лимаренко.

Пускането на Първи и Втори енергоблок на Тянванската АЕЦ се състоя през 2007 г., а на Трети – през декември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    26 6 Отговор
    Кво ви пука, благодарение на борисов ние си спряхме работещи мощности в Козлодуй

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антиседераст

    28 0 Отговор
    Така е . Светът се развива напред а българия се връща към мрачното средновековие
  • 4 китаец

    14 0 Отговор
    Обожавам такива новини за Китай
  • 5 антиджендар

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ryty":

    Ей ! Бързо се появиха рано надрусани жендари на сорос и ти маркираха минуси !
  • 6 електричко

    16 0 Отговор
    Е, там няма корупционни практки и крадене на милиарди, нали? А дали е руска или американска - пука им на китайците, щом произвежда евтин ток. А ние си имаме реактори за музея...
  • 7 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор
    Хората се развиват и вървят напред!
    А ние деградираме, обезлюдяваме и изпростяваме, под мъдрото ръководство на всички седерасти и герберасти!
  • 8 С ПАРТИЯ ГРОБ ДО ГРОБ

    1 6 Отговор
    ЗА КВО ВИ СА ТИЯ АЕЦОВЕ УТРЕ ША ПУКНЕТЕ ИЛИ ША ИЗБЯГАТЕ ОТ БЪЛХАРИЯ ПЪК НИЙ ША СА ШИРИИИИМ....
  • 9 незнайко

    5 0 Отговор
    Само ние сме будали и разрешихме на ЕС да ни командва !!! Хората строят а ние ГЛЕДАМЕ !!! Чакаме подаянията на американците и западно европейците !!! Това е наследството което ни оставя ДЕМОКРАТИЧНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ !!! Младите с промитите мозъци някой ден ще започнат да се осъзнават, но ще е късно за промяна !!!
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    и сега ще потриваме доволно ръце, защото бате ни каза че АЕЦ-а е винаги на загуба => китай ще губят пари всеки изминал ден.
    Ние ще намалим климатика малко да спестим ток и доволно ще потъркваме ръце за тяхното нещастие.