ТЕМА: Интер Експо Център
Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Изкуство от шоколад

Как да създадем най-сладката статуя на света

Публикувана: 12 Ноември, 2018 16:30
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 874
Изкуство от шоколад
ШРИФТ ПЕЧАТ

Шоколадът е съчетание от вкусове; предлага невероятни сензитивни изживявания и заради това всеки го обожава. Но шоколадът има още една важна характеристика – чрез него може да бъде създавано „най-сладкото“ изкуство. Буквално.

Доказателство за твърдението ни дава шеф Мартин Шифърс от Великобритания. В последният ден на изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, в чиито рамки с подкрепата на The Alimentaria Experience, се проведе събитието GastronomiX, световноизвестният шоколатиер представи своя креативен поглед върху възможностите, които сладкото изкушение дава.

Нужен е баланс...

Заедно с Ради Стамболов и Борислав Екзархов от българската Pastry Academy, шеф Мартин Шифърс изнесе пред препълнената със зрители зала своя майсторски клас демонстрирайки техники за обработване на шоколад, с които се създават... склуптури.

Усилия...

„Ако се работи бързо, шоколадът се разтапя; ако се действа бавно – става чуплив“, разказа професионалистът, докато приготвяйки пластелина от шоколад, чрез което се създават склуптурите. Шеф Шефърс посъветва присъстващите да работят с малки количества, тъй като по този начин се постига така желаният краен ефект.

И търпение...

Оформяйки различни елементи от шоколад професионалистът даде и така важните насоки и съвети за темперирането. „Това е комплексна наука“, споделия опита си той. За да бъде правлно подготвен, шоколадът трябва да се загрее до 45-50 градуса; след това е нужно да се охлади, за да се постигне работна температура от 31 градуса.

Давайки почти безброй ценни съвети, шеф Мартин Шифърс разкри как се създава статуя от шоколад. С усмивка, в присъствието на Ради Стамболов и Борислав Екзархов, шоколатиерът допълни: „за приготвянето на статуята пред Вас ни бе нужно едно денонощие. А довършителните „операции“ отнеха... още шест часа“.

Какво се случи по време на изложенията МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД И ДРИНК, ще откриете ТУК.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Соломон Паси
Шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси притеснен за развитието на Стария континент.
Популизмът пречи на развитието на Европа."

Още бисери