Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Какви са спекулациите на пазара на злато

Цената на златото продължава да се движи към по-ниските си стойности от лятото насам

Публикувана: 16 Ноември, 2018 06:30
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2943

Дългосрочната спекулация е много трудна, за да може една институция или един човек да спекулира с цената на златото.

Поведението на инвеститорите е повлияно от факта, че в САЩ от 2018 започнаха да вдигат основния лихвен процент, посочва в интервю за ФАКТИ Мартин Миланов, мениджър от Tavex.

На какво ниво е цената на златото в момента?

Цената на златото продължава да се движи към по-ниските си стойности от лятото насам. Наблюдава се, че инвеститори и по-големите играчи от пазара на златото, по-скоро предпочитат да задържат позициите си или да ги продадат, отколкото да инвестират в закупуването на благородния метал. Едно от нещата, които се забелязват е, че много от така наречените “златни ЕТФ фондове“, продадоха една част от златните си позиции, което не беше неочаквано, но може би силата, с която се случи това, беше малко по-голяма и по-шокова, отколкото пазарите очакваха.

Например, водещият ЕТФ фонд - GLD SPDR Gold Shares, всъщност е добър пример за това как се „отляха“ средства от него през последните четири месеца, но пък за сметка на това според World Gold Council този отлив бе посрещнат от закупуването на над 16.5 тона злато през месец октомври от фондовете. Но въпреки всичко, по-голямата част от инвеститорите са на мнение, че все още не се очаква този ръст на златото, въпреки ръста от 3.1% през месец септември на активи управлявани от пенсионните фондове, хедж фондовете и други компании управляващи частни активи.

Какви са основните спекулации на пазара?

Когато говорим за фючърсите на златото, тоест договорите, които са за закупуване, което тепърва ще бъде реализирано на тези пазари, там е малко по-различна конюнктурата и е спекулативна само в краткосрочен план. При така наречения Leverage trading хора, юридически или физически лица, имат възможност с реално много малко инвестирани пари (5% – 20%) да закупят злато за много по-голяма стойност и да спечелят или да загубят от движението на тези пазари. Всъщност от там започваме да говорим и на тема кои са спекулантите на пазара и по какъв начин те му влияят.

Едно от нещата, които се наблюдават на пазарите за физическо злато, е че дългосрочната спекулация е много трудна, защото, за да може една институция или един човек да спекулира с цената на златото, той или тя трябва да притежава много голямо количество злато, да играе срещу пазара, вместо да продава да купува или обратното.

Какви са спекулациите на пазара на злато

Но когато цените на златото бележат ръст, трябва същите спекуланти да купуват още и още и по този начин да манипулира цената. За период от няколко месеца това може да се случи, защото очаквани икономически събития могат да подтикнат инвеститори да купят или продадат големи количества, очаквайки промяна в цената.

В дългосрочен период това просто няма как да се случи, защото цената е зависима от много макроикономически фактори. Като например основен лихвен процент в САЩ, световната икономика и нейното развитие, икономическия цикъл, страх от рецесии или дори проблеми на топ компаниите, както беше случая с Фейсбук преди няколко месеца.

Често срещана фраза от анализаторите е тази, че S&P 500 индексът, който в общи линии обхваща едни от най-големите компании, в момента е на рекордно високи нива, откакто този индекс съществува.

Това е странно на фона на това, че в същото време много от големите икономисти казват, че икономиката в световен мащаб не се развива толкова динамично, колкото всъщност индексите показват и от там хората започват да са по-консервативни и да местят своите инвестиции по сигурни алтернативи като златото. Тези фактори са прекалено трудни, за да могат да се използват за манипулация на пазарите.

Кои са „играчите“ на пазара?

Много е трудно да се каже кои точно са тези спекуланти или „играчи“ на пазара. Не могат да се посочат нито компании, нито хора. Като цяло на пазара на злато се наблюдава, че начинът, по който хората мислят, когато купуват или продават злато или договори, които са за фючърси на златото, се променя от дългосрочна инвестиционна стратегия, в по-скоро краткосрочни спекулативни позиции с цел печалба и пренасочване на парите от един тип инвестиция в друг. От там и грешното мнение, че пазарът е манипулиран.

Как варира във времето цената на златото за унция?

През 2018 г. самият пазар и големите играчи в лицето на централните банки и ETF фондовете се опитват да постигнат и да задържат отново бариерата от 1300 долара за унция. Много анализатори на пазара вярват, че тя трябва да бъде задържана в по-дългосрочен план, за да могат те отново да започнат да имат по-дългосрочни позиции и да знаят, че стойността на метала ще има по-високо ценово дъно.

Поведението на инвеститорите е повлияно от факта, че в САЩ от 2018 започнаха да вдигат основния лихвен процент, което означава, че други дългосрочни инвестиционни възможности като държавни ценни книжа, които също са дългосрочен източник на инвестиция и на допълнителна стойност, стават все по-конкурентни, тъй като те предлагат по-голяма възвръщаемост. В същото време, почти всички развити държави буквално свалиха лихвения си процент до нулеви нива след кризата 2008 и всъщност световната икономика придоби един нов вид, който до сега никога не е съществувал. Тази промяна кара много хора или да са несигурни или да предпочитат да имат максимално къси позиции на пазара на злато, за да може да реагират по-лесно, ако дойде момент да инвестират парите си в нещо, което според тях е по-доходоносно. Доказателство за това беше главоломния скок на златото през 2013 година, където спекулативните инвеститори купуваха злато с цел къса печалба достатъчно много, за да увеличат цената на метала до 1800 долара за унция.

Кога е имало връх в продажбата на злато през годината и на каква стойност е възлизал?

Най-големия връх на продажба на злато се е осъществил през януари 2018г., когато златото струваше 1358 долара за унция. Малко по-късно, през април, имаше макар и за малък период може би няколко дни, 8-10 април, когато златото отново достигна 1331 долара за унция. Периода януари – средата на април беше период, когато тази психологическа бариера от 1300 долара беше достигната и задмината, но реално погледнато от юни месец насам след поредното покачване на основния лихвен процент на САЩ, инвеститорите обърнаха поглед към други активи и продадоха своето злато или част от него, съответно цената на златото спадна и към момента е на нива около 1220 долара за унция. Преди 2 години цената на златото беше 1120 долара, което е още по-ниско, ето защо този спад от 80-120 долара не много плашеща. Цената на златото не е спаднала до много голям психологически минимум, но това не значи, че мисленето към този асет позитивно.

Очакванията бяха такива и преди вече повече от 2 години, когато се случи Брекзит. Цената на златото тогава също достигна 1350 долара за унция. Очакванията първоначално бяха, че цената ще скочи на 1400 долара, но това не се случи. Дали сега в март 2019, този шок, ако Англия не успее да постигне добра сделка с Европейския съюз, ще накара много хора да избягат от несигурността и да потърсят убежище отново в златото и съответно неговата цена ще се качи – има много хора, които казват, че именно това ще се случи. Все още обаче е малко рано да говорим за това, може би когато наближи март месец, ще можем да коментираме повече.

Има и друг сентимент, касаещ световната икономика, а именно че вече сме стигнали върховата точка на ръст на световната икономика в този икономически цикъл. Всички икономисти, които присъстваха на събитието The next big thing, което беше организирано от Bloomberg бяха на едно и също мнение и то е, че до момента световната икономиката е във възход за изключително дълъг период от време спрямо други исторически периоди и в общи линии е рекордно дълъг период. Такъв тип ръст няма как да се задържи и да продължи просто защото няма кой да предложи още продукти и услуги и съответно кой да ги купи. А в турбулентни времена единственото сигурно нещо е златото.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Георги Първанов
Бившият президент и лидер на АБВ коментира решението на Владимир Путин да прати в историята Южен поток
Уви, Големият шлем вече е на Ердоган с всички последици за нас"

Още бисери