Last news in Fakti

15 Декември, 2018 10:40 1 822 48

Горанов: С бюджета борим бедността

  • бюджет-
  • владислав горанов

Управляващото мнозинство е стабилно

Горанов: С бюджета борим бедността - 1

„Успяваме да направим бюджета един по-голям инструмент за преодоляване на неравенствата“, заявява министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за вестник „24 часа“. Той подчертава, че това се дължи на нарастването на икономиката и на всички показатели на макрониво и дава за пример увеличението през 2018 г. на брутния вътрешен продукт (БВП) с 30 % и на данъчните приходи с 40 % спрямо 2014 г.

По думите му бюджетът отразява и политическите намерения на правителството за какво и как да изразходва парите, които е събрало от българските граждани. „Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет. Видяхме през 2017 г., за кратко, как друг кабинет конюнктурно и бързо влоши показателите в бюджета. Аз съм убеден, че имаме политически капацитет да запазим управляващото мнозинство и да запазим приоритетите, които са общоприети, или поне подкрепени от по-голямата част от българските граждани“, категоричен е министърът. Според него образованието, подобряването на инфраструктурата и на административното обслужване са основните предпоставки за по-добро качество на живот и за по-успешно развитие на обществото и затова за тези сфери са предвидени повече средства през 2019 г.

„Бюджетът преразпределя от една много по-голяма икономика, която е резултат от положителните процеси от последните няколко години. И при положение, че сме изпълнили обещанието си да не променяме параметрично данъчната политика в следващите години, означава само едно – че българският народ е произвел повече“, посочва министър Горанов. Той подчертава, че данъците остават непроменени и чрез нарастване на социалната част на разходите в бюджета се увеличава държавната подкрепа: „Тук трябва да включим и образованието, увеличението на разходите за хората с увреждания, увеличение на разходите, правени от цялото ДОО. Тук ще видите и половин милиард повече за здравеопазване. Тоест, основната част от произведеното отива за преодоляване на неравенствата и то без да се увеличават данъците. Това е отношението на сегашното управление през новата година“.

Относно ръста на заплатите в администрацията Владислав Горанов обръща внимание, че за първи път от 2008 г. се извършва хоризонтално увеличение на възнагражденията. Той разяснява, че целите са поне две – от една страна, това да е адекватно на процесите в реалната икономика, а от друга, да се притисне реалният сектор и той да осъзнае, че цената на труда не може да е източник на конкурентоспособност. „Видяхме, че през дългите години, когато ниските данъци и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, освен да се задълбочи неравенството и да напуснат огромен брой млади умове, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не успяхме да постигнем, макар и късно трябва да осъзнаем, че цената на труда не е само фактор на производителността“, смята Горанов.

Министърът на финансите уверява, че правителството няма да направи нито един разход над одобрените със Закона за бюджета. Той припомня, че дебатът относно гъвкавостта на изпълнителната власт при преразпределението е безкраен и с тенденция за намаляване на правомощията на правителството. Съгласно последните изменения в Закона за публичните финанси на правителството се предостави възможността да прави това с публичен нормативен акт. „Срещаме укор, че и това е много, но първо трябва да направим уточнението, че то се случва само в рамките на утвърдени от парламента разходи, т.е. ако има преизпълнение на приходите, те не могат да бъдат изхарчени. И второ – правим уговорката, че по Конституция Министерският съвет е отговорен за изпълнението на бюджета. Би било грешка, небалансирано би било, ако на МС не е оставена никаква гъвкавост по отношение на изпълнението на бюджета. Защото, не дай си Боже, в някаква извънредна ситуация гъвкавостта за оперативни решения, е изцяло на изпълнителната власт“, уточнява Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    62 2 Отговор
    Верно борите бедността. Изморихте хората с глад и мизерия, измекяри такива!!!

    Коментиран от #2

  • 2 антрашпиц

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Точно туй щях да напиша.Взе ми буквите от клавиатурата..
  • 3 Гого

    46 1 Отговор
    И как по точно с 250 евро месечно ще борите бедността че не ми стана ясно?
  • 4 Петров

    48 1 Отговор
    Заради това ли си откраднахте 1, 4 милярда в края на го дината?
  • 5 qqqqqq

    44 1 Отговор
    Ще давате повече пари на циганите ли, че предстоят избори. А хората дето са работили по 40 години и са плащали данаци и осигуровки, вълците ги яли.
  • 6 999

    52 1 Отговор
    Така е! - "Навсякъде хората живеят добре, само министърът на финансите е беден и живее у един приятел..."
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Стамат

    40 1 Отговор
    Безочието на този гробар може да се измери само с трагичната вече апатия на народа.Такива боклуци като този просто си говорят неща нямащи нищо общо с реалността но няма проблеми.Даже си вярва.Така е по убедителен.
  • 9 Батя

    4 21 Отговор
    Всеки който при този глад за кадри ,взема малко ,сам си е виновен. Това ,че не може да си поиска от шефа или от жена ,никой не му е виновен. Стоят и мишкосват,срам ги е да си поискат ,после други им виновни.
  • 10 Човек

    29 1 Отговор
    Този е изрод с празен и безчувствен поглед. Хора ! Прогледнете !!!
  • 11 Киро домусбабаит

    26 1 Отговор
    Аз киро гела признавам, че горанчето ми опрости 60 млн. санкция, а за сметка на това момчето и семеството му в какво апартаментче се шири, ше взема да му го подаря! Трябва да подаря нещо и на WC-имеонов, щот той много ми помогна! Ех, златни управници ИМАМ, добре че народа спи вечен зимен сън!
  • 12 Меркел

    16 1 Отговор
    Хубава приказка. Трябва да издаде книжка и с останалите си приказки. Може да ги подари на психоклиниките да ги четат на пациентите.
  • 13 Коко

    18 1 Отговор
    Ма ти отдавна си я преборил бедността ние да му мислим
  • 14 ДЯНКОВ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПИЧ

    11 2 Отговор
    ВЛИЗАЛ В ТОА ПАРЛАМЕНТ. ЕДИН ЛЕВ НЕ РАЗРЕШИ ДА СА ИЗТЕГЛЯТ ВЪНШНИ ЗАЕМИ И ЗА ТОВА ББ ГО МАХНА.СЯ КВОТО ИЗТЕГЛИХА А ТОВА СА ВЕЧЕ 39 МЛРД СИЧКО ПОТЪВА В ГРОБАДЖИЙСКИТЕ ДЖОБОВЕ ЧЕ ДАЖЕ И НЕ ИМ СТИГА ТОЛКОВА СА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ.....
  • 15 др Михаил Николов

    22 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОСКОТЯВАТ ПОД ГРИЖИТЕ НА ГЕРБ.А ЦИГАНИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-АРОГАНТНИ И ПЛОДОВИТИ!А НИЕ ОСТАНАЛИТЕ РАБОТЕИЩИ ДУПЕ ДА НИ ЯКО!!!
  • 16 Гост 1

    18 1 Отговор
    на Българските пенсионери 'държавата'е обявила джихат
  • 17 5555

    14 1 Отговор
    Борите "бедността" на богатите,на крадците,на номенклатурата.
  • 18 анонимен

    6 1 Отговор
    Вие си живеете в някакъв измислен свят за снежанка и 7 принцеси
  • 19 анонимен

    0 1 Отговор
    носиш си я да го помниш проследи ми ипто
  • 20 анонимен

    4 1 Отговор
    кажи му на Бойко че Белене не затваря

    Коментиран от #47, #48

  • 21 анонимен

    1 1 Отговор
    тя свършва спълни обороти всяка пета го доказаха чуждите служби Вие сте отговорни
  • 22 анонимен

    2 1 Отговор
    няма да доживеете Коледа и ДАНС го знаят
  • 23 анонимен

    2 1 Отговор
    имате 2 седмици и ти най вече. Звънни на Мариновда проследи адреса
  • 24 анонимен

    2 1 Отговор
    Всичко знаем за Вас малка сме и ще си я понесете
  • 25 анонимен

    2 1 Отговор
    ще готъркате цял живот че има мухъл
  • 26 анонимен

    2 1 Отговор
    и за Кирчо ще ви се върне с Бойко ще цепи дърва
  • 27 анонимен

    2 1 Отговор
    той няма да Ви чуе нито те през Волен сте аут
  • 28 анонимен

    2 1 Отговор
    порицайте се има изследване че дължети към11 милиарда ище си ги платите
  • 29 анонимен

    2 1 Отговор
    време егущера да поспи предайте му го
  • 30 възмутен

    4 1 Отговор
    МОШЕНИК! БЪЛГАРОУБИЕЦ!
  • 31 анонимен

    1 1 Отговор
    те помнат всичко за СИС ви говоря
  • 32 анонимен

    1 1 Отговор
    Вие не можете да биете този който Ви е създал а само да го слушате
  • 33 гнида

    6 0 Отговор
    Като те гледам какъв икономист си , по-добре да беше станал електротехник , че ГОСПОД по-лесно да си прибере вересиите ! Не ни е лесно да живеем с такива изпитания ! За пицаджията важи същото , както и за тиквата и винкела .... Бе ГОСПОД ни е залял с "лош мат'риял" .... Да не почвам да го изреждам поименно .....
  • 34 бай Михал

    5 0 Отговор
    Ха, ха! Чия бедност, Влади? На такива като теб, дето нямат пари да си купят апартамент или да си плащат наем? Браво! Голяма борба водите!
  • 35 гост21

    5 0 Отговор
    Този идиот подиграва ли се с народа.
  • 36 реформатор на деформаторите

    2 0 Отговор
    Бори я Горанов , бори я , от Нова година намалява организирано пенсиите на тепърва пенсиониращите се / хората между 55 и 62г/ възраст, средно с 80-100лв , някъде и наполовина . И то за средните и под средните пенсии от 400-500 лв на 200-250!Това с новата система за изчисляване , с която обаче повишават макси малните пенсии с 300лв !!!!! Мизерия за средностатистическия българин , на който този и околните му наглеци , зачеркват 20-25г от трудовия им стаж!!!. Тези откраднати от тях пари прехвър лят на пенсиите на 20000 чиновници от висшия ешалон!!!Така дига максималната пенсия, а оттам и средната!!!!!!! Българския народ ,кучета го яли!! Българи , докога ще ги търпим тия?? Ограбват ни най- нагло , данъци ,застраховки, пенсии ,ток ,вода !И в същия момент ББ обяснява как паднал външния дълг- на 20%!!!
    Ама се увеличи по абсолютна стойност на 35 млрд!!! Какво ме интересуват процентите , като чрез цени ,данъци и тнт ще плащаме НИЕ този натрупан от ТЯХ дълг , и ти от намаляващите ни доходи , и то в десетки проценти!!! Хора,иде зимата на нашето недоволство от тези крадци!!! Излизайте на протестите ,това е пътят!!!Референдумна демокрация , гледайте Швейцария. Иначе тези туморни образувания ще унищожат Родината ни!!!
  • 37 ТИККВОСТАН

    3 0 Отговор
    Наглеца бори бедността като не плаща наеми и живее в лукс.Мястото му е при Иванчева .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 gelo

    1 0 Отговор
    А защо има бедност.КОЙ?
  • 41 Бесен

    2 0 Отговор
    Чия бедност бе мутро? Вашта ли?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДОКО

    0 0 Отговор
    РАЗБИРА САМО ОТ ДАЛАВЕРИ..А ЗА ДА ПЕЧЕЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА И ДА Е БОГАТО ОБЩЕСТВОТО СЕ ИСКА МНОГО ЗНАНИЯ И ИНТУИЦИЯ ..ПИЧ НЕ СИ ДОРАСЪЛ ОЩЕ ЗА МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ А РАНГА ТИ Е Е НАЙ ОБИКНОВЕН СЧЕТОВОДИТЕЛ..
  • 45 Гост 2

    0 0 Отговор
    Много поздрави от "ЖИВИТЕ МЪРТВИ".
    Между другото , какво стана с апартамента на кръстника?
  • 46 българина

    1 0 Отговор
    Приказки и пак приказки а реалност 200 лева пенсий,400 лева заплата и полувин България в чужбина да търси работа.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.