Last news in Fakti

25 Януари, 2019 11:44 1 074 4

ЧРД, БНБ!

  • бнб-
  • създаване

Създаването на банката предхожда свикването на Учредителното събрание

ЧРД, БНБ! - 1

На 25 януари се навършват 140 години от утвърждаването на устава на Българската народна банка през 1879 г. от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков–Корсаков, съобщават от институцията.

След утвърждаването на устава, по-късно през същата година на 4 април е назначен първият управител на БНБ, на 23 май е официалното откриване на Банката, а на 6 юни е извършена първата банкова операция на БНБ.

БНБ е една от най-старите централни банки в света, 13-та по ред, и една от първите публични институции в България след Освобождението.

Създаването на БНБ предхожда свикването на Учредителното събрание за изработването и приемането на основния закон – Конституцията, свикването на Първото велико народно събрание за избор на държавен глава, свикването на Първото обикновено народно събрание и съставянето на първото правителство.

БНБ е институция с ключова роля във финансовата система на България и един от традиционните символи на суверенитета на страната, допълват от институцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    5 0 Отговор
    "Българска" и "народна" ли е бнб?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пловдив

    4 0 Отговор
    Много ли ти плащат чифутите за да сееш омраза или сам си такъв под различни псевдоними?
  • 4 Nik

    0 0 Отговор
    Какво точно прави БНБ и защто шефа и взима 16000 лв. заплата?