31 Януари, 2019 20:11 7 359 44

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева

  • тец марица-
  • тец марица изток-
  • ток

Подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система

Държавният ТЕЦ „Марица“ натрупал дълг от близо 1 милиард лева - 1

Държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" трупа все повече дългове. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова пред ресорната парламентарна комисия.

Дългът на ТЕЦ "Марица Изток 2" доближава 900 милиона лева. Правителството и Българският енергиен холдинг (БЕХ) правят необходимото, обясни Петкова.

Подобни централи са гръбнакът на нашата електроенергийна система, по думите ѝ. Досега предприетите мерки са помогнали да се гарантира енергийната сигурност на страната, както и работните места.

В продължение на три години БЕХ на практика финансира закупуване на емисиите (емисии парникови квоти, които страната ни закупува, за да не бъде глобена въглищната централа за замърсяването на въздуха - б.р.", каза Теменужка Петкова.

Никой не бива да се заблуждава, че това се случва безвъзмездно, подчерта тя. Все пак държавната Марица е увеличила капитала си. Има опасност заради дълга си да бъде изправена пред декапитализация.

Решение е да се капитализира част от дълга на ТЕЦ "Марица изток 2" към БЕХ. Припомняме, ТЕЦ "Марица-изток 2" е дъщерно дружество на БЕХ.

Енергийното ведомство се е допитало до ЕК и имаме подкрепата на Брюксел, стана ясно от думите на Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    46 2 Отговор
    Природен закон: За да печелят едни, други трябва да губят.
  • 2 Guðmundsson

    10 1 Отговор
    Брей ц(*ка биха и завидяли.
  • 3 Ужас

    56 6 Отговор
    Стига сте лъгали гърбави крадци!!!! Съсипахте държавата!!!!
  • 4 Кочъ

    67 4 Отговор
    От тая статия нищо не разбрах .Само разбрах че народа ще плаща 1 млр.

    Коментиран от #12, #21

  • 5 Икономикос

    70 7 Отговор
    Кога го натрупа? При управлението на крадливите герберасти естествено защото са му хвърлили око за продажба!

    Коментиран от #13

  • 6 Нориком

    49 4 Отговор
    Крдливия гном Петкова уртачката на Гинка ЧЕЗа иска да го фалира и после продадът за жълти стотинки на някой вътрешен гербераст бивше БКП.
  • 7 123

    37 10 Отговор
    Капитализмът убива...
  • 8 HUBA VEC

    36 5 Отговор
    Да търсят И.Костов да ги върне и всички по веригата,няма народа пак да ви плаща сметките.

    Коментиран от #9

  • 9 НАТО ВЕЦ

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "HUBA VEC":

    Мигар?! Той Костов каквото можа разкости. Сметката е ясно, че пак ние ще я платим.
  • 10 ДЪРЖАВНА ЯСЛА КОЛКО Е КРАСИВ СВЕТЪТ

    23 2 Отговор
    Източванели означава това ?
    Ама няма да я фалират е ясно, както БДЖ .
  • 11 Да да

    38 0 Отговор
    Кога плаща дълк е държавно,кога печели е часно.
  • 12 zxcv

    47 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кочъ":

    И аз нищо не разбрах от статията, но за плащането на 1 млрд. сте прав. Само механизмът ще е по-различен-декапитализация на ТЕЦ2 чрез изкуствено поддържани ниски цени на електроенергията, които не покриват дори стойността на въглеродните емисии. Държавата ще загуби активи за 1 млрд., които ще ги купи някой за 5000 лв като Ахмед Доган. Схемата освен в ТЕЦ Варна е проиграна и при Нефтохим. Едно и също - изкуствено поддържане на ниски цени в държавно предприятие /представяно като социална политика/, декапитализиране на предприятието /дълговете стават равни на стойността на предприятието/ и харизването на това предприятие на нулева стойност на някой избран. Докато ни управлява такава крадлива сган-няма да се оправим. А и не зная има ли оправия от батака, в който ни вкараха поколения крадци и безродници.

    Коментиран от #16

  • 13 Гост

    7 26 Отговор

    До коментар #5 от "Икономикос":

    Ами че купи ги бе комунисте.Приватизацията свърши.Освен ако Курни яхне властта.И после ще има Техноимпеекспекспекс до скъсване.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ей шизофреник

    37 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    и на мен, ако някой демократ ми продаде два ТЕЦ с безсрочни договори за фиксирана печалба и то на цената на 2 годишния им оборот, и аз ще имам кинти да купувам. Че и апетит ще имам за още и по-евтино. На американските тецове им се плаща по 150 лв за мегават, на държавния няма и 70, а на аеца по около 44 лв. за мегават. Поне преди няколко години това бяха цените и съотношенията съм сигурен че не са се променили.

    Е това ви е демокрацията и капитализма. Великите американки стратегически инвеститори що не си го построиха, що не се хванаха на хорото на пазарни цени, ами гледат да бутнат подкуп за да си уредят договорче за фиксирана печалба? Що като осерат положението с банки и инветиционни фондове, държавата вади пари на данъкоплатците да им бърше задника и да замазва положението, вместо да ги оставят да фалират на пазарен принцип?

    Набий си в тиквата че такова нещо, като е определението за капитализъм и пазарна икономика, няма никъде по света.

    Коментиран от #18, #26, #33

  • 16 zxcv

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "zxcv":

    Забравих да кажа-след приватизацията цените стават пазарни и всички държавни институции/ КЕВР и други/ започват да ги защитават, защото пазарните цени и гараната печалба на собственика са задължително условие за функционирането на пазарната икономика. Но тези правила действат избирателно, това е корупцията на най-високо ниво.
  • 17 Гост

    5 19 Отговор

    До коментар #14 от "бял":

    Квичиш ти комунисте.Като Йончева и Курни.Умряхте ли от глад а?Скоро никакви приватизации а?Че и Ленчето вече не мое да изплющи някой спонсор.Ужас!Как да не квичиш?
  • 18 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Ей шизофреник":

    Шизофренията яко те гони май.Че КОЙ продаде теца на кравата?И тец2 кво общо?

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    2 8 Отговор
    Шизофренията яко те гони май.Че КОЙ продаде теца на кравата?И тец2 кво общо?
  • 20 Ей шизофреник

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Иван Костов им ги продаде. Тва е неговата приватизация. С такава приватизация, конкуренция и т.н. е лесно да си отворен, ако си се качил на влака. Е, както виждаш, още от преди КТБ, е дошъл и момента в който почват един от друг да си крадат, щото вече няма за крадеде, ама дори да ти вземат бизнеса или да ти станат съдружници, все ще си се нагушиш достатъчно.

    А общото е, че докато плащаме на американските тецове тройни цени, няма да има пари за нашия. Тиквата съм сигурен че го е яд че не.може да го продаде и него при същите условия, като американските.
  • 21 Димитърд

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Кочъ":

    Разбрах, че където пипнат ръчичките на социалистите, тоест държавата управлявана от тях винаги се случва едно нещо: фалити,кражби, разорявания, безработица и финален фалит. Просто поредното източване на 1 милиард лева от държавната компания ТЕЦ Марица Изток 2.

    Коментиран от #25

  • 22 Бюджетолог

    8 0 Отговор
    Така ли правим бюджетен излишък?
  • 23 999

    26 2 Отговор
    "Дългът на ТЕЦ "Марица Изток 2" доближава 900 милиона лева. Правителството и Българският енергиен холдинг (БЕХ) правят необходимото, обясни Петкова." - Така е! Правят! След още малко управление на ГЕРБ ще се постараят дългът да мине 2 милиарда.
  • 24 българина

    14 2 Отговор
    нормално, след като бех плаща за тец1 и 3 техните вредни емисии а за държавната не! отделно тройната изкупна цена за американците, а сега са се наредили и за белене, долу сащ да пукнат дано всичките юдеи
  • 25 Гупи

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Димитърд":

    Горе-долу правилно, само имай в предвид че и Костов и Тиквата са бивши комуняги. Кобурга не беше, но пък разпродаде ЕРП-тата за без пари и ся и тях трябва да храним.
  • 26 Вили

    4 13 Отговор

    До коментар #15 от "Ей шизофреник":

    Американските централи са строени с частни пари, които трябва да се върнат за определен срок. За това цената на тока е по висока. Иначе за Белене бяха погребани няколко милиарда държавни пари без да има виновни.

    Коментиран от #28

  • 27 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Веднага да го поамериканчат срещу един долар и ще дръпне здраво
  • 28 ЧЕП

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Вили":

    Я се скрий някъде, американските ценрали ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 са построени с парите на българските данъкоплатци. А Костов им ги продаде с договори за фиксирана печалба. Щото повтаряше че държавата, т.е. той като управляващ, е лош собственик и трябва да продаваме. Все едно ти да си собственик на фирма и управителя ти да ти каже „фай да я продадем, че си лош собственик” Логично е да смениш управителя, нали? Ама не и в България на псевдо политиците и псевдо бизнесмените.

    Коментиран от #29

  • 29 Вили

    6 8 Отговор

    До коментар #28 от "ЧЕП":

    Иван Костов в края на мандата подписа меморандум, предварително намерение за продажба който може да се откаже при преговорите. Цените са определени по късно при преговорите по времето на Кобурга. А това, че са построени с парите на българските данъкоплатци е смешно. Или си невеж, или така ти е удобно да пишеш.

    Коментиран от #30

  • 30 У лево е Крим

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Вили":

    Ти явно си достатъчно малък, за да не знаеш кога са построени въпросните ТЕЦ, През 60те години бяха открити централите в района, които ползваха въглищата от Маришкият басейн. Американците разшириха мощностите, но не са ги строили.

    Коментиран от #35

  • 31 източването на тец

    4 0 Отговор
    глава първа, том първи...
  • 32 цитат

    8 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Правителството и Българският енергиен холдинг (БЕХ) правят необходимото"
    Така написана в статията излиза че правят необходимото за увеличаване за задълженията!!! и сигурно е вярно!
  • 33 Jimmy

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ей шизофреник":

    И освен това на американските тецове държавата им плаща вредните емисии по договора подписан от Иван костов
  • 34 Тодоров

    8 1 Отговор
    "Важното" е, че двете американски централи си трупат печалба, за сметка на българската, а ние плащаме високата цена на тока и целия масраф. ТЕЦ МАРИЦА-ИЗТОК 2 - за.....и я (в момента Теменужка Петкова прави само димна завеса). Най-вероятно и за НЕЯ ГОТВЯТ приватизация. Нали Борисов се беше заканил на американските ТЕЦ-ове. Какво стана ? Мълчание и подвита опашка. Така е, когато си на чужда хранилка. Борисов защо не каже на американците да си гледат работата, както Орбан ги изряза преди няколко дни. Може и още нещо - или ТЕЦ-овете 1 и 3 аут (одържавени), или безплатни изтребители F-15.

    Коментиран от #36

  • 35 Вили

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "У лево е Крим":

    Много добре знам кога е построена. Тя е модернизирана, всичко старо е изхвърлено, нова пречиствателна инсталация, даже и външната фасада е променена.
  • 36 Анонимен

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Тодоров":

    Като станат държавни централите, дълговете им към кредиторите нали пак остават. Парите взети за построяването на тези централи така или иначе трябва да се върнат.
  • 37 Тази централа

    2 2 Отговор
    работи само защото продава ел енергията евтино, а продава евтино защото работи на загуба. Същото беше положението в Балкан 90-те и знаем как свърши. Това е път без изход, каквито и тъпотии и умотворения да се пишат.
  • 38 Иван

    3 4 Отговор
    Моника Станишева гушна 20 милиона от там и си замина в Брюксел със Сергейчо, а ние ще плащаме сега.Крадци долни.
  • 39 ГОСТ

    5 1 Отговор
    Ето я цената на евтината ел. енергия от губещите държавни ТЕЦ'
    ове. Плащат я всички, дори и по-малко да са консумирали.
  • 40 гларус кръстоносец

    3 2 Отговор
    Що не го продадете на американците и него и веднага ще стане печеливш
  • 41 Гълъбовчанин

    7 3 Отговор
    Ужас. Колко мнения на хора, които пишат наизуст, без да имат представа за Мариците, подочули откъслечно тук-там нещо или пък знеали нещо за тях отпреди 30год.
    AES ТЕЦ Марица Изток 1 беше построен от американците преди 10 години (2006-2011г.) на голо поле до гр. Гълъбово. Това е чисто нов ТЕЦ и няма нищо общо със стария ТЕЦ Марица Изток 1. Т.е. той е като едно малко Белене - вложени са едни пари и вложителят (американци) иска да си ги върнат за някакъв период от време. Това става като му изкупуват тока на високи цени.
    Старият ТЕЦ Марица Изток 1, построен 60-те години на 20 век беше приватизиран преди 15 години и прекръстен на ТЕЦ Брикел.

    Друг е въпросът колко е изгодна тази инвестиция за нас и дали не е могло да се договорят по-добри условия преди 20 години, когато се се водели преговорите.

    Ако си мислите, че и АЕЦ Белене ще е много по-различно (без значение дали китайци, корейци, руснаци, т.н. са инвеститори), много се лъжете. Инвеститорът иска да му се върнат парите.
  • 42 Гнида

    10 0 Отговор
    Докато гроб съсипват дъжавния тец с цел приватизация , германия си даде срок централите и да работят още 20 години ! И тоз тец ли доганя ще го прилапа ?
  • 43 Ххх

    6 0 Отговор
    За съжаление няма български Орбон
  • 44 Панов

    0 0 Отговор
    Изтровиха хората в четири области на страната