Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 19:05 2 938 20

Забавяне на българската икономика

  • икономика-
  • българия-
  • имоти-
  • акции

Скъпите жилища ще са капан за инвеститорите

Забавяне на българската икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Забавянето на глобалната икономика ще стане факт през годината, но ефектът ще застигне българската след година и тя ще отбележи ръст от 3% през настоящия период. Това показват прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг за 2019 г.

„Инвеститорите трябва да се подготвят, като намалят рисковите инвестиции и подбират акции на дивидентни компании от сектори, които се влияят по-малко от спадове“, обяснява Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.

Анализаторите посочват, че златото вече привлича капитали и цената му ще достигне 1450 долара за тройунция през 2019 г., но според тях инвеститорите не бива да се осланят изцяло на ценния метал поради високите рискове. Силни краткосрочни движения на валутните курсове също предвиждат експертите, като съветват трейдърите да следят внимателно изявленията на централните банки.

През 2019 г. поскъпването на еврото ще бъде етап от по-дългосрочен процес, а британският паунд остава с непредвидими движения заради неяснотата около Брекзит, поясняват анализаторите.

Глобалното икономическо забавяне ще се отрази след година на българската икономика

Анализаторите прогнозират растеж от 3% през годината, но към края на 2019 г. ще започне да се отразява негативната тенденция в глобален мащаб. Индустрията ще усети спада по-късно през годината, докато строителството и услугите ще продължават растежа си. Тези фактори, заедно с ограничената работна сила, ще доведат до по-висока инфлация в страната. Недвижимите имоти ще станат „капан“ за инвеститорите след година, поради вече високите цени на жилищата и голямото строителство.

Инвеститорите в български акции ще се подготвят за забавянето с избора на компании с висок дивидент и гъвкав мениджмънт

Анализаторите очакват стабилизиране на българския фондов пазар през първата половина на 2019 г. след спада, с който завърши предишната година. Фокусът на инвеститорите остава към акциите с висок дивидент и добри резултати. Финансовите резултати на индустриалните компании ще бъдат силни през първата половина на годината, но постепенно забавянето на глобалния растеж ще се усети и у нас. В подготовка за негативната тенденция по света, инвеститорите ще заложат на българските компании, които са слабо чувствителни на външните шокове, нямат задължения и техният мениджмънт е гъвкав при промяна на пазарната среда, както и има добро отношение към миноритарните акционери. Тези акции ще поставят основата за добро представяне на портфейла при дългосрочен растеж на пазарите след време. Според експертите, няма рискове българските акции да преживеят продължителен спад - така, както стана през 2009 г., защото сега няма балон на пазара.

Еврото ще поскъпва спрямо долара през 2019 г.

Анализаторите виждат потенциал за ръст на еврото през първата половина на 2019 г., който се дължи на предстояща пауза на вдигане на лихвите от Федералния резерв. Валутните трейдъри трябва да следят внимателно централните банки за всяка промяна в лихвената политика, защото това ще води до силни краткосрочни движения на курсовете. Като се има предвид и очакванията за повишаване на лихвите в еврозоната към края на годината, ще се стигне до растеж на еврото към нивото от 1.20 EUR/USD. Такова поскъпване на европейската валута ще стане част от по-дългосрочно движение в границите между 1.05 и 1.25 EUR/USD през следващите 2 години.

Златото ще стигне до 1450 долара

Борсово търгуваните фондове в злато вече привличат капитали от инвеститорите за разлика от тези с останалите благородни метали. Златото има своето място в портфейлите на инвеститорите, но не като основен инструмент. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг препоръчват да не се разчита изцяло на златото за защита от риска на падащите фондови пазари. Трябва да се има предвид, че добивът на злато ще намалява през следващите години поради ниските инвестиции в нови находища и изчерпването на по-богатите на руда залежи. Сливането на големите производители няма да доведе до подобрение в сектора. Поради това акциите на златодобивните компании засега остават изключително рискова инвестиция, като перспективите за траен растеж са малки. Експертите посочват ценова цел за златото до края на 2019 г. от 1450 долара за тройунция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Amix

    24 3 Отговор
    Благодарение на ГЕРБ...

    Коментиран от #3, #6, #9, #11

  • 2 Batushka

    20 2 Отговор
    БАЦЕ ще хвърли пешкира скоро....ще има Йончева е виновна ,Нинова да се оправя...
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Amix":

    Теглете бързо докато още коже заеми и кипувайте апартаменти
  • 4 Патриот

    16 10 Отговор
    Да се маха оня де му викат "тиквата" и да приемем Руски инвестиции. Аман от Русофобски вендета срещу България и Русия.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    8 12 Отговор

    До коментар #4 от "Патриот":

    Ха ха!Ако си мислиш че Русия би инвестирала във Високи технологии у нас,нещо не си познал.В завод за матрьошки обаче-може:)...с които и ще плаща заплати на работниците ако не върви "алъш-вериша"!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брокер

    10 0 Отговор
    Не може да бъде, планирал съм 20 процента ръст тази година

    Коментиран от #8

  • 8 Антон 1

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брокер":

    Планирал пред компютъра ! Сарказма е неуместен ! Няма нищо радостно , защото покрай имотите страдат поне още няколко сектора от реалноя бизнес !
    Ти си злорадствай !

    Коментиран от #10

  • 9 Димитър Кънев

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Amix":

    Приятелю Моля те не говори така.А ми питай комуниста великият вожд и и читалище ДРУГАРЯТ Бойко Борисов.
  • 10 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Антон 1":

    Предпочиташ спекулата пред реалността ли? Нищо крайно не е хубаво, нормално е да има ръст или поне очакване за такъв, но трябва да е в някакви разумни граници. Нима ти не страдаш от спекулативните цени? Моля те ... Колкото до реалния бизнес - в такива моменти си приличава кой бизнес е устойчив и кой не, отново това е нужно в дългосрочен план. Нищо лично :)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Имотен балон

    13 3 Отговор
    Банките надуха цените на жилищата в София и големите градове, до там че формираха балон на пазара на имоти. Заради извратените лихви, сума ти народ се нагълта с ипотечни кредити за 20 и повече години. Лихвите обаче няма да са вечно ниски. Тепърва тръгват нагоре. В момента е най лошия момент за покупка на жилище. Цените са завишени с над 50 % от истинските им, реални стойности. Особено в София, Пловдив, Варна и Бургас.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Баце

    8 0 Отговор
    Ама ние имаме ли икономика ? Това може да се пише за страни с управление закони и свобода на словото и личността, за колониите трябва само един закон за правата на робовладелците, а за страната на мафията всички знаем как е.
  • 15 Брокер

    0 0 Отговор
    От години цените растат на жилищата.Вижте в другите страни цените какви са,а вие драскайте и давайте акъл само

    Коментиран от #20

  • 16 Пръци

    0 0 Отговор
    Забавяне за коя икономика не разбрах.........
  • 17 Дриси

    0 0 Отговор
    Е тая икономика дето и викат така само дето никой не знае какво е това. Май нещо за ядене беше.
  • 18 гост шофер

    0 0 Отговор
    Тя е спряла!!!!!
  • 19 пешо средния

    0 0 Отговор
    Гарантирано от Герб.Пак ще има оправдания и искания за намаляване на заплати.Може и бизнеса да стачкува .
  • 20 Ачо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Брокер":

    То проблема не е в нарастващите цени,проблема е в безразборното презастрояване.Наливането на бетон за жилищно стройтелство "на юруш"дава много краткотраен ряз на икономиката като цяло.Не е нужно да падат цените за да стане белята....самото спадане на ликвидноста на имотите ще повлече всичко останало.Но за банките това е добре,прибира евтини имоти и има буквално роби.