26 Февруари, 2019 20:20 1 618 13

Евростат: Северозападна България с най-нисък БВП от целия ЕС

  • ес-
  • регион-
  • бвп

Нетните миграционни потоци от ежедневно приходяща работна сила в тези региони увеличава продукцията

Евростат: Северозападна България с най-нисък БВП от целия ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

През 2017-а година регионалният Брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, варира от едва 31% от средния за Европейския съюз в Северозападния район на България до 628% във региона Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство, показват най-нови данни на Европейската статистика, съобщи БНР.

Цели пет от седемте европейски региона с най-нисък жизнен стандарт се намират в България, отчита Евростат.

Водещи от всичките 281 европейски региона според икономическата дейност, отразена в покупателната способност на населението през 2017-а година, са Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство (626% от средноевропейския БВП), Люксембург (253%), Южна Ирландия (220%), региона на Хамбург в Германия (202%), региона на Брюксел в Белгия (196%), Източна и Централна Ирландия (189%) и региона на Прага в Чешката република (187%).

В 21 европейски региона БВП на глава от населението през 2017-а година е бил с 50 или повече процентни пункта над средното ниво за ЕС: пет региона в Германия, два в Република Ирландия, в Нидерландия и във Великобритания и по един в Белгия, Чешката република, Дания, Франция, Словакия, Полша, Швеция и в Люксембург, като населението на тези 21 региона е 52,3 милиона.

На другия полюс са 20 европейски региона, в които БВП на глава от населението е бил през 2017-а година под 50% от средноевропейския, като в тази негативна класация цели пет региона са от България (при това сред седемте области с най-нисък жизнен стандарт), по четири от Гърция и от Унгария, три от Полша и по два от Франция от Румъния. Населението на тези 20 най-бедни европейски региони е 22,9 милиона.

Северозападния район на България е регионът през 2017-а година с най-нисък жизнен стандарт, равняващ се на едва 31% от средноевропейския, следван от друг български регион - Южен-централен (с 34%) и френския Майот (също с 34%). Следват българския Североизточен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средния за ЕС), румънския Североизточен регион (също с 39%), българския Югозападен регион (с БВП на глава от население, равняващ се на 39% от средноевропейския) и българския Югоизточен регион (с 43%).

Евростат отбелязва, че в някои региони стойностите на БВП на човек от населението биха могли значително да се влияят от потоците ежедневно мигрираща работна сила. Нетните миграционни потоци от ежедневно приходяща работна сила в тези региони увеличава продукцията до равнище, което не може да бъде достигнато от местното активно население в дадения регион.

В Северозападния район на България БВП на глава от населението за 2017-а е бил едва 4600 евро и в размер общо на 3,486 млрд. евро, или 6,7% от националния БВП. В същото време в Югозападния регион на България БВП на глава от населението е бил 11 700 евро и в общ размер от 24,742 млрд. евро, или цели 47,9% от националния БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    25 3 Отговор
    Той човека каза .Референдум и минаваме към Румъния.Иначе тука ще се оправим ама не точно сега или друг път.

    Коментиран от #10

  • 2 ТОЧКАТА

    23 1 Отговор
    31% срещу 626%!!!!!!!Наистина ,,ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ,, в тикволандия....от ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА на страната....
  • 3 5555

    28 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЙ ВОЖДА-ТИКВА!УРААААА
  • 4 Така де

    21 0 Отговор
    Няма лошо в БГ заплатите да са най-ниски, но да са с 20-30 евро по-ниски от другите най-ниски. Лошото е , когато в БГ заплатите са двойно по-ниски от другите най-ниски

    Коментиран от #7

  • 5 Borislav Popov

    24 1 Отговор
    Трети мандат на партията майка/баща/ - и до къде стигнахме ? Ако има и четвърти - направо да закриваме северна България !
  • 6 интегриращ

    10 1 Отговор
    А западна Европа е с най-висок процент на гейове, траверси, джендъри и всякаква сексуално заблудена паплач!
  • 7 onq s konq

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Така де":

    Това го кажи на руснаците които са със МРЗ 270лв срещу нашите 560лв.

    Коментиран от #13

  • 8 Селянин

    17 1 Отговор
    То и на децата е ясно, че са принудени да живеят в най-пропадналата държава, която е ръководена от издънките на БКП и техните "променени" копой.
  • 9 Гарантирано от ГЕРБ

    19 0 Отговор
    За 10 години само кражби от фондове и държавни поръчки, без развитие на икономиката. Увеличението на минимална заплата, дори не покрива инфлацията.
  • 10 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    Ти се майтапиш, но и този момент ще дойде. Б-я се разпада и ще има битка за територията.
  • 11 стоян георгиев

    9 1 Отговор
    за съжаление у нас адаптацията към европеиския начин на живот и демокрацията са много бавни.соцмасовката е водеинчен камък.като ложим и циганите и се получава реалността.рев,крадене и нищонеправене.всеки по-кадърен пробва ,пробва па сбере чуковете и се маха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван Гешев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Ти май си горд с това, че България е най-мизерстващата част от Европа, че и искаш да се хвалим с това.