Last news in Fakti

1 Март, 2019 00:00 2 664 19

Икономиката на САЩ отбеляза рекорд

  • сащ-
  • икономика-
  • доналд тръмп

Търговската война на Тръмп обаче се оказа лоша захапка

Икономиката на САЩ отбеляза рекорд - 1

Американската икономика се движи с по-висока скорост от миналата година, отбелязвайки най-силния си ръст от 13 години насам след големи данъчни съкращения и фискални стимули.

Но най-голямата световна икономика се забави към края на 2018 г., което показва, че бумът е започнал да заглъхва, според доклада на Министерството на търговията.

БВП се е увеличил с 2,9% през 2018 г. спрямо 2,2% за предходната година, като се приближава към целта, поставена от президента Доналд Тръмп, съобщи БГНЕС.

Но през периода октомври-декември ръстът намаля до годишен темп от 2,6%, от 3,4% през третото тримесечие.

Резултатът от четвъртото тримесечие, който отбеляза второто тримесечно забавяне поред, беше все още по-добър от очакваното, тъй като икономистите предвидиха липсата на потребителски разходи през периода на ваканция, което трябваше да окаже по-голямо влияние на растежа.

Белият дом твърди, че очаква растежът да продължи да се задържа през 2019 година.

Най-новите данни вероятно са отчасти засегнати от 5-седмичното спиране на правителството, снижаването на повечето от които е регистрирано през януари. И според официалните оценки, икономиката е отслабнала с 0,02%.

С бизнес, изправен пред внезапно намаляване на данъците на фона на увеличените държавни разходи, растежът се е увеличил още повече през 2018 г., на фона на строежа на заводи и инвентаризация на стоки, според доклада на Министерството на търговията.

Разходите за отбрана са нараснали с 3,4%, което е най-голямото увеличение за девет години.

Търговската война на Тръмп обаче се оказа лоша захапка от растежа през третото тримесечие, след като Вашингтон и Пекин си размениха наказателни мита за над 360 милиарда долара в двупосочна търговия, като и двете страни твърдят, че вече са близо до разрешаване.

Въпреки, че четвъртото тримесечие беше силно, то беше по-бавно от третото тримесечие, което беше по-бавно от второто.

През последните три месеца на годината, областите, в които се наблюдаваше растежа, се забавиха: инвестициите в строежа на предприятия се забавиха до най-ниското си ниво за една година, а държавните разходи, различни от тези за отбрана, спаднаха с 5,6%, най-голямото им снижаване за пет години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ПИТАМ НЕЩО

    21 22 Отговор
    Русофилите ги няма нещо?

    Коментиран от #5

  • 2 Русофил

    20 11 Отговор
    Това е целта и после хоп изненадааааа
  • 3 Ree

    23 17 Отговор
    САЩ са бита карта.
  • 4 5555

    22 7 Отговор
    Ръстът на дълга да не изпреварва този на икономиката?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 К.К.

    15 5 Отговор
    БВП на глава от населението е 65000$, и сега 3% ръст!
    Къде сме ние???
    Боко ще каже, че сме по-добре с 3,4%.
  • 7 Питам

    11 8 Отговор
    Абе, щом са толкова добре , защо всички мразят Тръмп ?

    Коментиран от #8

  • 8 среднощен

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Питам":

    В САЩ не го мразят..!? Мразят го само една част от високопоставените политици, които защитават "корпоративни наднационални" интереси..!? Американската икономика можем да я оприличим на голям ветроход. Гражданите на САЩ и вътрешната икономика са екипажа и всичко, което се случва на палубата на кораба..!? Международната политика и международните икономически отношения на САЩ са, "вятъра който движи кораба"..!? Президентът и управата на САЩ са "платната"..!? Какво ще стане ако "вятъра спре"..!? Тръмп за сега води "кораба" умело, макар и през зони на "безветрие"..!?
  • 9 Насран русофил

    5 8 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 10 Забелязах необичаен трафик

    4 3 Отговор
    На данни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гюнеш от Максуда

    15 4 Отговор
    Абе нали уж бяха най големите длъжници,пред колапс не знам си кво,долара бил кух..а те все по силни става.Гледам и Гърците ореваха ортаклъка ама и там всичките ми комшийки са слугини и трият ташаците на гръцките старчоци с пенсии колкото една годишна заплата в процъвтяващата ни според Баце кочина.Щот Булгаристан не е само IT специалистите по офисите у Софето дето гушкат по няколко хиляди на месец,Булгаристан в огромната си част е 200 евра на месец и то ако имаш късмет и за толкова да си намериш работа

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Иванов

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "Гюнеш от Максуда":

    Бегай у щатите и си живей живота, примерно н Бронкс. Може и в Алабама.
  • 15 Икономиста

    8 3 Отговор
    Наистина САЩ са световни длъжници!!Те си го признават ясно, но кой си е поискал дадените кредити??Защото са силни...А и поговорката-Ако си дал малък заем на някой,той зависи от тебе, но ако си дал ГОЛЯМ заем,вече ТИ СИ ЗАВИСИМ от него!! Затова и вече втората икономика-Китай си купуват доста злато със тези събрани 2-3 хиляди милиарда долари,които им дължат в по-голямята си част именно САЩ!!..защото долара е шума и частния Федерален резерв си печати долари,без да го контролира НИКАКВА международна институция..Та така, и американците си живеят на кредит-държавата е длъжник на ЦЕЛИЯ СВЯТ, а вътре гражданите са длъжници на банките им!!Така направиха и гърците,та изядоха за 10 години 250-300 милиарда на ЕС,но си взимаха 10 години пенсии понад 850 евро и заплати над 1300 евро-дори за сдреднисти.И народът им беше доволен и спокоен.А после почнаха палежите на магазини и коли по Атинския площад!Защо? Защото намалиха уюта им с 20-40 % относно пенсии и заплати.
  • 16 kjl

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гюнеш от Максуда":

    Има една страница онлайн с данни: www.usdebtclock.org , американска. Да не каже някой, че е лъжа. Влез, виж цифрите и се убеди сам. Те не са в полза на американската икономика. По скоро показва извратеността на ситуацията.
  • 17 гер

    4 1 Отговор
    Отбеляза рекорд от 22 трил. дълг
  • 18 Тошко

    5 2 Отговор
    Какво ни бръсна американската икономика светът също се развива! И най-важното че светът търси и ще намери начин да заобиколи кухата американска хартия! Светът Вече разбра Каква е причината за проблема а 50% от решаването на един проблем е да разбереш причината!
  • 19 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    " ТРЪПКИ МЕ ПОБИВАТ" КАТО ЗНАМ , ЧЕ СВЕТОВНИ СПЪНКИ В РАЗВИТИЕТО НА ГЕРМАНСКАТА ИКОНОМИКА-ЧАСТЕН БИЗНЕС / 400 ФАМИЛИИ/ Е ДОВЕЛ ДО ВтСвВа !!! КАПИТАЛИЗЪМ- ВОЙНИ - НЕИЗБЕЖНА БИТКА ЗА НАМИРАНЕ НА "КУПУВАЧИ" НА НЕНУЖНИ ПРОДУКТИ ! КАК ДА СИ МИЛИАРДЕР ,АКО НЯМАШ МИЛИОН ПОТДЪРШАЩИ И ОХРАНЯВАЩИ И ИЗРАБОТВАЩИ СТОЙНОСТТА НА МИЛИАРДА ТИ ???