Last news in Fakti

2 Април, 2019 14:40 1 379 4

НАП проверява за новите касови апарати

  • наредба н-18-
  • нап-
  • касови апарати

135 000 фискални устройства и принтери съответстват на изискванията на Наредба Н-18

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС имат срок до края на юни, а използващите софтуер за продажбите до края на септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.

Потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.

До момента 135 000 фискални устройства и принтери вече отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП.

„Проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е, използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите“ каза по повод на контролните мерки на НАП Спас Шишков, директор на „Фискален контрол“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    9 0 Отговор
    След 2 години Очаквайте Обновление на КРАЖБИТЕ!

    Коментиран от #2

  • 2 Гербофоб

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    2 години са много!До година нови апарати - ще отпечатват снимка на клиента!
  • 3 Бай нап

    1 0 Отговор
    Не сега следват номерата на мпстата трябва да пише колко евро ти е трошката...
  • 4 Аз предлагам :

    4 0 Отговор
    В новите касови бележки да бъде изписано : 1. ЕГН на продавача 2.Имената на майка , баща, вуйчо ,лели и прочие 3.акта за раждане ,акта за брак ( ако има такъв) ,акта за църковен брак 4.данните за децата (ако има такива ) 5.адреса на продавача както адреса на майка му ,баща му, лели ,сваковци и тем подобни.........6. номера на банковата му сметка и колко пари има в нея 7.медицинския картон ( дали скоро е боледувал и от какво.............. Това засега мисля че е достатъчно но ако някой има още идеи нека ги сподели.