Last news in Fakti

3 Април, 2019 04:00 2 047 19

Гърци ще доставят газ на „Булгаргаз“

  • депа-
  • газ-
  • булгаргаз

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен

Гърци ще доставят газ на „Булгаргаз“ - 1
Снимка: БГНЕС

Гръцката газова компания ДЕПА е предложила най-ниска цена и спечели търга, обявен от "Булгаргаз", за закупуване на милион и половина мегаватчаса синьо гориво.

Така за първи път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с "Газпром експорт", съобщи БНР.

"Булгаргаз" ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. От тяхната оферта става ясно, че горивото, което ще продадат, е микс от втечнен и тръбен газ.

В търга, освен ДЕПА, са участвали също холандската фирма "Колмар" и българският търговец "Дексиа", които са предложили на "Булгаргаз" да купи от тях втечнен газ.

Предстои "Булгаргаз" да подпише договор с ДЕПА.

Основно изискване на газовата ни компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа. От "Булгаргаз" обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазарът и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    6 8 Отговор
    Да не се окаже и доставката виртуална? Спреме ли да купуваме руски газ и бензин и току са ни дошли на гости за още 45 години!
  • 2 Това е

    7 3 Отговор
    Истинска трагедия
  • 3 Rammstein

    3 4 Отговор
    Русия,на Родшилдови-знае ли?
  • 4 Михалев

    8 3 Отговор
    Нищо не пишете за цената спрямо руската? По=евтино ли е, по-скъпо ли е? Те и от Луната могат да ни докарат, но на каква цена?

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 444

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Михалев":

    По евтино e.
  • 7 Тъп

    2 2 Отговор
    А малаките от къде ще купуват или имат собствено находище ръммм?? За един приятел питам !!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 разкрита тайна

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп":

    собствено....скоро, след 5 години. за сега....in god we trust
  • 9 ДАААА

    5 7 Отговор
    ДА ЧУЕМ ЕКЗАЛТИРАНАТА РУСОФИЛСКА ПАПЛАЧ , КВО ЩЕ ИЗМИСЛЯТ СЕГА , КОЙ ГАЗ Е ПО ЕВТИН ?!
  • 10 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Михалев":

    Не само , че е по-евтина , а ще бъде купена и доставена по една единствена частична поръчка !!!!! Представи си каква би била цената , ако ставаше въпрос за РЕДОВНИ доставки !!!!! А това е втечнен газ от терминала в Атина , който гърците са купили и ще ни препродават !!!! А каква ще е цената , когато Булгаргаз закупи сам втечнен газ от производители в цял свят и го достави през терминала в Александрополис в който ще има собственост ??? Отговора е такава , че в Кремъл ще реват с глас !!!!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 таката сан

    1 0 Отговор
    А за бензина и дизела нещо??

    Коментиран от #15

  • 13 Наивен русофил

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Начинът, по който говорите за величествения руски брат, е неприятен и неприличен. Ние трябва да го обичаме и да го подкрепяме дори и при загуба, стига да чувства добре и да има доходи. Поправете мнението си!
  • 14 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Една малка разходка на аскера до Хасково и редовността на доставките на газ, завръща ..
  • 15 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "таката сан":

    Koгaтo в пoнeдeлниĸ Ѕаudі Аrаmсо пyблиĸyвa пъpвия cи oтчeт зa пeчaлбaтa cлeд нaциoнaлизaциятa пpeди 40 гoдини нacaм, ĸoмпaниятa пoвдигнa зaвecaтa и oĸoлo oгpoмнитe cи пeтpoлни пoлeтa. Πpocпeĸтът зa пpoдaжбa нa oблигaции paзĸpи, чe oт Гaвap мoгaт дa бъдaт дoбити мaĸcимyм 3,8 милиoнa бapeлa днeвнo - дaлeч пoд 5-тe милиoнa, зa ĸoитo вceĸи гoвopeшe. Цифpaтa бe пocoчeнa и oт caмaтa ĸoмпaния нa пpeзeнтaция във Baшингтoн пpeз 2004 г. Toгaвa Аrаmсо твъpдeшe, чeдoбивът e бил нaд 5 милиoнa и пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe. Hoвитe дaнни oзнaчaвaт, чe Πepмcĸият бaceйн в CAЩ, oт ĸoйтo ce дoбивaт пo 4,1 милиoнa бapeлa днeвнo, e нaй-гoлямoтo пeтpoлнo нaxoдищe в cвeтa. Cpaвнeниeтo нe e нaпълнo тoчнo, тъй ĸaтo Гaвap e ĸoнвeнциoнaлeн peзepвoap, дoĸaтo Πepмcĸият бaceйн e шиcтoвa фopмaция - нo пoĸaзвa пpoмянaтa в бaлaнca нa пaзapa !!!!!!!! Ето ти и за нафтата и бензина и това е само началото !!!!
  • 16 гост

    2 2 Отговор
    Американската компания NextDecade, специализирана в експорта на втечнен природен газ (LNG) ще започне от 2023 г. да доставя на англо-холандската компания Shell по 2 млн. тона втечнен природен газ (LNG) от терминала ва Тексас, се казва в съобщение на NextDecade, публикувано на интернет страницата на компанията.

    Компаниите са подписали съответно споразумение за срок от 20 години. NextDecade отбелязва, че това първият в историята дългосрочен договор за LNG, произведен в САЩ с обвързване към цената на петрола сорт Brent.
    Според условията на договора, Shell ще започне да получава LNG от пуска на проекта на Rio Grande LNG в Тексас, който е планиран за 2023 г. Така например три четвърти от количествата по договор ще бъдат обвързани към цената на петрола сорт Brent, а останалите към вътрешните американски газови индекси !!!! Наясно ли сте вече на къде отива работата с "патоците" , ахахаххаха !!!!
  • 17 Трапезундска империя

    4 1 Отговор
    По това време и само с ресурсите, намерени от Израел и Кипър, Европа може да получи 30 милиарда кубически метра газ годишно в продължение на 30 години. Други 30 млрд. куб. метра от Египет, докато откритията все още продължават, и се очаква много по-големи газови находища, както в тези страни, така и в Гърция и Либия.
  • 18 Emo

    3 2 Отговор
    Аз ли не съм ходил на училище , журналистът ли , модераторът ( модерната дума за коректор ! ) , ама не помня обем да се мери в киловатчас . Може пък по тръбата да тече направо електроенергия , знам ли .Аз съм, прост инженер , не блогър :)

    Коментиран от #19

  • 19 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Emo":

    Ами не е лошо да прочетеш малко повече и ще разбереш , че освен обем газа има и различно енергийно съдържание в единица обем според различните находища и сортове !! И това , че в България го мерим само по обем е по една единствена причина , че досега имаше само ЕДИН сорт газ , а именно газпромовски !!! А хората по света , които купуват от 5-10 различни доставчика отдавна го мерят по енергийно съдържание , защото така могат да сравнят цените на различните видове и знаят точно какво купуват !!! Ама споко , скоро и у нас руския ще е само един сорт от няколко и ще се мери също по енергийно съдържание !!