3 Април, 2019 22:31 5 235 38

Експерти на VW оглеждали терени у нас

  • фолксваген-
  • vw-
  • volkswagen

Подобна визита предстои и в Сърбия

Експерти на VW оглеждали терени у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Експерти от автомобилния концерн VW са огледали възможни терени в България, на които да бъде изграден бъдещият завод на компанията. Това научи в. "Труд" от високопоставени източници. Екипът е бил на посещение у нас през март, като на място се е запознал с обстановката в страната и с възможните места за евентуален строеж на нов завод.

Сред възможните терени, който се обсъждат, е земята на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и индустриална зона "Раковски", която е част от "Тракия икономическа зона" край Пловдив.

Според източника на в. "Труд" подобна визита предстои и в Сърбия. Окончателното решение на ръководството на VW относно завода им на Балканите - дали ще се строи у нас или в Сърбия, ще бъде взето през май. Според експертите българските власти правят всичко възможно именно България да бъде избрана за бъдещата инвестиция.

Предвижда се заводът на Балканите да бъде с капацитет 1000 коли на ден, което ще превърне страната, в която ще бъде изграден, в най-големият производител на коли в ЕС. Планира се той да заработи до 2022 г„ а инвестицията е на стойност около 1,4 млрд. евро. Във фабриката ще има 5 000 служители, от които до 650 инженери.

В края на миналата година от VW обявиха, че искат да преместят чешкото производство на друго място. А заводът на дъщерната компания "Шкода" в Касини, Чехия да поеме сглобяването на Volkswagen Passat, Skoda Superb и Kodiaq. Това е част от стратегията на VW за производство на повече електромобили, които ще се правят в заводите в Емден и Хановер.

Преди дни темата коментира и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че договорката на България с германската страна е да се пази пълна тишина до избора на държава за новия завод на VW, защото "този, който вдига най-много шум, няма да получи нищо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    8 54 Отговор
    Турция ще е ..много работна ръка,голям пазар ..имат съседи също голям пазар ..Иран ,Ирак,Сирия,Кавказ

    Коментиран от #33

  • 2 Винету

    7 11 Отговор
    А дано...
  • 3 Кълвач

    22 9 Отговор
    1000 коли на ден!!!!! Бая терен ще трябва! Нещо не ми се вярва.
  • 4 Бизнесменъ

    7 22 Отговор
    А дано ни неизберът, щото ще трябва да плащам повече за заплати.
  • 5 ВД 0410

    40 11 Отговор
    И ако евентуално изберат нас в което много се съмнявам, откъде ще дойдат толкова инженери,работници и кфалифициран персонал след като в България отдавна има недостиг на такива кадри.

    Коментиран от #11, #12

  • 6 напразни надежди

    45 10 Отговор
    Колкото и да е тъжен факта, но ние не можем да покрием изискванията им за брой и качество (квалификация) на работната ръка ! Кой, ще работи неграмотните и мързеливи цигани или тези българи с образование и трудолюбие, които избягаха зад граница !? ГЕРБ се погрижиха да превърнат масово народа в необразовани дебили за да могат да задържат властта и лесно да ги управляват ! Мислите си, че това са глупости, не не са питайте всички чужди фирни, какви проблеми имат в БГ ? Служители, които постоянно са в схеми с болнични, майчински и т.н. необразовани и откровено тъпи без всякакво желание да се обучават и т.н. и т.н. Като добавим и корумпираната държавна машина, която си иска своето и то дебело, шанса клони към 0 !

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Да бе да

    8 8 Отговор
    Лъжлива новина!
  • 8 Доктор Ох Боли

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "напразни надежди":

    .... ха хаха... дет са вика.... картината е ... трагична... ха хаха..... Бате, .... те немците знаят къде идват уе..... знаят за кво стаа дума... има екипи хора, дето се занимават с теа работи... ха хах.... те са доста добре платени съответно информирани... ха ха ха ... така да кажеме.... те ги разбират тея неща.... ти разбириши гу тва а?.... ха хахах...... Ти за тех ли са притесни ? ... ха хаха.....
  • 9 Доктор Ох Боли

    3 8 Отговор
    .... ха хахах.... ногу ва мола пийти си ликарствата .... да ни извада гуемата инжекциа.... ха хахахааааа.......
  • 10 Бат Ваню

    10 9 Отговор

    До коментар #6 от "напразни надежди":

    ..... след соца остава само разруха......така си е..... хах ахаааа

    Коментиран от #37

  • 11 Диамантената ръка

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ВД 0410":

    Германия и Чехия
  • 12 Доктор Ох Боли

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "ВД 0410":

    .... ха ха ха.... ама ти са и тва ли ша гу мислиш...... ах хаха..... нема мое спиш таа вечер...... Има ли еуро.... у пустинята вода ша бликне.... ха хаха......
  • 13 групен фюрер

    15 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Преди дни темата коментира и премиерът Бойко Борисов.Бъдете сигурни,че VW няма да избере България.

    Коментиран от #14

  • 14 onq s konq

    24 7 Отговор

    До коментар #13 от "групен фюрер":

    България превъзхожда Сърбия по ред показатели и се надявам Фолксваген да ги оценят по достойнство.А по-важните са:1/Ние СМЕ ЧЛЕН НА ЕС и подлежим на законодателен контрол от Европа.2/Ние сме ОСТРОВ НА СПОКОЙСТВИЕ на Балканите-нещо което е от особена важност за Бизнеса.3/Фолксваген е немска фирма,а една Германия НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИ да се наливат Европари "с големия черпак" във икономиката на ПРО-РУСКА ДЪРЖАВА,която не само че не е член на НАТО,а и демонстративно заявява че "няма да забрави"/още по-малко пък да прости/ бомбардировките.

    Коментиран от #17

  • 15 ХА-ХА-ХА !

    32 5 Отговор
    В Пловдив ще направят завода. До Столипиново. Там е пълно с квалифицирани специалисти. :)

    Коментиран от #31

  • 16 onq s konq

    11 7 Отговор
    Ще добавя и още нещо,което определено е скрито "под повърхността":Както покупката ни на Ф-16 е плод на ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ,така и локацията на Завода вероятно ще бъде повлияна от такова решение ПОД НАТИСК НА САЩ в наша полза.А известно е че Америка КАТО ПАЗАР има почти решаваща роля за развитието на цялото немско автомобилостроене и Борисов със сигурност е говорил на 4 очи с "точните американци" по въпроса.

    Коментиран от #19, #29

  • 17 ХА-ХА-ХА !

    15 11 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Знаеш ли колко ги интересува немците това дали сме член на НАТО и ЕС ? Това е последното нещо, което гледат.
    Хората търсят благоприятна среда. А, това преди всичко е КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА, каквато в България вече няма.
    ГЕРБ циганизираха държавата ни. Всичко по-читаво се изнесе от тук.
    Остана плявата. Днес една чистачка качествена да потърсиш не можеш да намериш, а камоли стотици инженери.
    Малък пазар сме също.
    Да не говорим за рекета, който Бойко Борисов прехвърли от опита си в СИК в държавното управление и го превърна в държавна политика.
    Чуждите инвеститори бягат заради тези фактори и Фолксваген няма да дойдат в България.
    След ГЕРБ няма да има България, а те за огромен немски завод мечтаят. Да не са луди немците да правят тук този завод ?!?

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "ХА-ХА-ХА !":

    Нямаш идея колко млади инжинери завършват образованието си у нас и след това започват да се оглеждат по посока Запад защото тук не им се предлага подходяща работа със съответното заплащане.Същите тия хора САМО СЛЕД НЯКОЛКОМЕСЕЧНИ КУРСОВЕ В ГЕРМАНИЯ на разноските на Концерна ще станат абсолютно равностойни на немските специалисти!И за какъв "малък пазар" говориш че сме,след като продукцията е предназначена ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ИЗНОС?А какво общо имат циганите в цялата история че ги отбелязваш като фактор и къде по света ги няма?И пак повтарям тезата си за ПОЛИТИЧЕСКОТО РЕШЕНИЕ-Европа е заинтересована България "да дръпне" икономически,а тоя завод направо не ни трябва да откриваме нефт!Пък ти пак си приказвай за "рекет","циганизация" и колко били вредни ГЕРБ но...Паживьом,увидиШ.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ивайло

    7 3 Отговор
    Да, щеше да е реална новина, ако не ставаше въпрос за Балканите и в частност - точно за България! Затова мога да ви кажа на всички - ЧЕСТИТ ПЪРВИ АПРИЛ! На патерица малко, ама нищо - тука всеки ден си е първи април!!! :)))
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 TIE X1 Advanced

    4 6 Отговор
    Ще бъде в Сърбия, нищо че не са в ЕС. Имат в пъти по-добра бизнес среда от нас, освен това имат и залежи от литий (не са огромни, но това също има значение във връзка с бъдещите творчески планове на Фолксваген).
  • 23 гост

    7 9 Отговор
    Сърбия е по-подходяща от нас, по-близо е, има по-добре развита индустриална дейност, има повече специалисти и инфраструктурата им е по-добра, държавата знае как да привлича инвеститори било то и да не е в ЕС. У нас е корупция до шия. На мениджърите им стига да разгледат няколко случая на заграбване на фирми, на поръчкови назначения и на липса на отговорност, за да преценят сами колко зле е положението и как няма реално действащи държавни органи, които да гарантират договорените условия и качеството на продукцията. Вероятно няма да плащат 2х.лв на работник поточна линия, а ще се пробват за не повече от 1000лв, с което може би и държавата ще се опита да ги офертира, но това пък е в ущърб на хората, защото всеки, който рекламира ниската цена на труда, а не качество и условия на труд, е робовладелски експлоататор. Вижте Язаки и сходните фирми като тях, чиито работници в Словения взинат 1000евро, а у нас 300 евро.
  • 24 Киро

    10 4 Отговор
    Няколкото сърбоманчета (копейници, дето пеят против България) - нямате и най-малка представа от бизнес средата в Сърбия, ама никаква! Законодателството е трагично и нереформирано, а държавния апарат е в пъти по бавен и корумпиран от нашия, макар и последното да е труднопостижимо. Сърбия има огромен вътрешен проблем все още с Косово, спорове, кризи, висок данък и тн. Да не говорим изобщо пък и че не са член на ЕС, което е ОГРОМЕН недостатък, драги копейници. България има чудесен терен, който отговаря на всички изисквания на ФВ - Кремиковци - достъп до магистрали, промишлен ток, жп линия, голяма площ, близост до голям град и тн. А относно работниците - те вече заявиха, че им трябват 5000 работника, а не 5000 инженера. А специално за ББ - може за много неща да са грешни, но по този проект цялото правителство действа като един и то добре - Малко инфо да получите безплатно. А относно Турция - тя отдавна отпадна от надпреварата.
  • 25 яуаож

    10 2 Отговор
    Абе като ви чете човек коментарите ще реши, че Сърбия е някаква Швейцария на балканите и прелива от "квалифицирана работна ръка" (каквото и да означава това!) и върховенство на закона. Айде малко да слезете на Земята, и по специално на балканската такава, а? Не е като да не сме ходили и по Сърбия и по Румъния. Разликите с България не са много и ако смениш езика трудно ще познаеш къде си.
  • 26 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    И с какво един такъв завод ще ни дръпне викаш? Ясно е, че няма да плащат данъци, ясно е, че ще искат много облекчения, ясно е, че няма да плащат заплата над средната, нето 100-1200лв, ясно е, че колите няма да се продават с някакви феноменални отстъпки на местно ниво, просто ще са поредната фирма експлоататор, която ще държи да си доволен, че ти дава някакви пари и че работиш за тази марка. Работил съм за Даймлер в Германия, заплащането бе като на всички останали, бруто 1400-1700евро, в Бош плащаха 1300евро, а в завод за кучешки и котешки храни 1200евро, та все тая е. У нас може да се пробват и на по-ниски заплати да назначават или на някакви недостижими бонуси. В Язаки е пълна смрад, а хората получават по 550лв месечно, това за японско име, където в същите заводи, но в Япония вероятно заплатата за същата позиция не е под 2х.евро.

    Коментиран от #27, #34

  • 27 onq s konq

    9 4 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    И какво да направим според тебе-докато държавите около нас дават мило и драго да привлекат въпросния инвеститор,той ДА ПРЕДПОЧЕТЕ НАС,А НИЕ ДА МУ ОТКАЖЕМ с твоите аргументи-че няма да плаща немски заплати,че няма да плаща данъци,че няма да продава "Евтини коли" в БГ и т.н.?И всичко това-ЗА ДА ИМАШ ОСНОВАНИЕ да викаш "Долу ГЕРБ",защото отблъсква инвеститорите?А кой ти внуши въпросните ти "аргументи"-Звездите ли така ти нашепват?!Неее...САМО 1 ЗВЕЗДА те напътства в предсказанията ти и ТОВА Е ПЕТОЛЪЧКАТА ОТ ИЗТОК...което ти е предостатъчно!Интересно като си работил в немски автозаводи както твърдиш и са ти плащали по 1000 и нещо ЗАЩО СИ НАПУСНАЛ?Аз ли тр да ти обяснявам че със въпросната заплата в Германия СИ ЖИВ ПРОСЯК?А защо не кажеш че като извадиш от тая заплата 30-40% ДАНЪЦИ/няма като тука 10%/,като махнеш и половината от остатъка ЗА НАЕМ,/предполагам че нямаш немско лично Жилище/, като сложиш и скъп транспорт/метрото е 5лв,не 1,60 като у нас/,сложи и В ПЪТИ ПО-СКЪПИЯ ЖИВОТ...Що не ги казваш тия неща?Ясно...-защото Петолъчката те е инструктирала така:)
  • 28 Па4о70

    2 4 Отговор
    За съжаление ще си останат само согледа.С червени,ГЕРБ и др. бизнес не става.Започва се с извиване на ръце,проценти ,далавери........и т.н.
  • 29 Пешо

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Краварите ще натиснат немския концерн политически в полза на България? Пълни глупости. А това, че ни прецакат с боклуците Ф 16 е съвсем друго нещо.

    Коментиран от #30

  • 30 onq s konq

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Пешо":

    Нормално и ОЧАКВАНО е такива като тебе да определят като "боклук" ВСИЧКО НЕРУСКО.а ЛОГИКАТА Е ЛУМПЕНСКИ ЕЛЕМЕНТАРНА:Като изкараш всичко Западно "боклук",ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН РУСКИТЕ БОКЛУЦИ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В КВАЛИТЕТНА СТОКА:)А като обявиш и всички УМНИ ПРИКАЗКИ ЗА "ГЛУПОСТ",вече русофилската задача може да се смята за "изпълнена с чест"!Гаранция че на подобни похвати дори чукчите ще ти се усмихнат снизходително,ти си седнал на българи да ги пробутваш?!
  • 31 ana

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ХА-ХА-ХА !":

    В едно сте прав/а - ако изберат България пред Сърбия ще е по гео-политически причини само и единствено.
  • 32 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Другари, някак подминавате удобно най-големия си коз а именно Сърбия е по-привлекателна заради по-ниските заплати ... и хайде да поспекулираме това е заради проруската си ориентация и безпътна политика. Фолксваген ще направят глупост ако не изберат България , но те се види са направили бая глупости в недалечно минало та да се надяваме на повече разум в тоя избор.
  • 33 Ванката

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Няма да е Турция по простата причина ,че се скара с ЕС и по специално с Германия. Отдавна Турция не фигурира в тази сделка .В момента борбата ще се води м/у България и Сърбия.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 голф

    2 0 Отговор
    У Перник да го направят

    Коментиран от #36

  • 36 ГОЛФА ТИ ДА НЕЙ ОТ ВИНКЕЛИ

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "голф":

    ША ИДАТ В ЗОВОД НА ЗАСТАВА В СРБИЯ. ТАМ ИМА ГРАМОТНИ ХОРА КОИТ НЕ СЪ ГИ БИЛИ С ВИНКЕЛИ ПО ГЛАВАТА КЪТ МАЛКИ...
  • 37 русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бат Ваню":

    По-лошо! След соца започна така наречената демокрация.
  • 38 патриотъ

    2 1 Отговор
    Стига мечти,я се събудете!България е отписана отвсякъде и от всичко и никой нищо няма да строи повече тук,защото виждат какво стана с тези,които опитаха това!А и планът Ран-ът никой не е отменял и си действа с пълна сила,докато не се изпълни докрай!България е умряла територия!