Last news in Fakti

4 Април, 2019 22:26 3 472 27

Грешка на КЕВР фалира от 4 години 274 малки ВЕИ

  • зелена енергия-
  • кевр-
  • фалит

Плащат по-скъп ток

Грешка на КЕВР фалира от 4 години 274 малки ВЕИ - 1

Съюзът на европейските производители на зелена енергия (СЕПЗЕ) алармира за скандал, относно неправилното прилагане на разпоредбите на Закона за Енергетиката, облагодетелствало голям брой големи фирми. Откакто е приет §18 от ПРЗ на ЗИД на ЗЕ от 24.07.2015 г. той се прилага неправилно и избирателно от КЕВР чрез ЕРП-тата, като тази разпоредба засяга единствено 274 малки фирми, подпомогнати по мерките от Програма за развитие на селските райони (ПРСР), с капацитет от нищожните 23.47MW, от общо 4187MW ВЕИ мощности в България. Според данни на КЕВР те произвеждат едва 0.0008% от общото енергийно производство.

Проблемът се разкри при рутинен въпрос от народен представител до КЕВР, когато се разбра, че точният брой засегнати от убийствения параграф §18 от ПРЗ на ЗИД на ЗЕ реално се прилага и съвпада с броя на 274 ВЕИ, подпомогнати по мерките от ПРСР. Скандалното е, че законът, създаден за премахване на двойното финансиране в „схемите за подпомагане“ в Енергетиката не се e прилагал към нито една „схема за подпомагане“.

Съюзът на европейските производители на зелена нергия получи официален и изчерпателен списък на „схемите за подпомагане“ по реда на ЗЕВИ от Министерство на енергетиката, в който не фигурират мерките по ПРСР, които по същество са подпомагане за разкриване на нови работни места в селските райони, а не за изграждане на ВЕИ, както пише в целите им. За сметка на това сред списъка на схемите за подпомагане са изброени схеми, по които са получили финансиране голяма част от големите ВЕИ съоръжения. Тези схеми включват ПУДООС, КЛЕЕВИ, ЕБВР, Фонд Козлодуй, Програма „Енергийна ефективност“ на ЕИБ, програма „Феникс“, ЕФРР, ФЕЕВИ и програма BG04 “Енергийна ефективност и възобновяеми източници“.

От СЕПЗЕ потърсиха отговор от АУЕР какъв е точния брой на подпомогнатите по изброените „схеми за подпомагане“, но получиха уклончив отговор, че тъй като подпомагането се декларира на доброволен принцип, АУЕР нямат изчерпателна информация. Непопълването в коректен вид на исканията за издаване на Гаранции за Произход е престъпление по чл. 313 от НК.

В писмо от EVN се изтъква, че ПРСР не представлява „схема за подпомагане“ по дефиницията на регламент 2009/28/ЕО, но и до момента се прилага неправилно §18 от ПРЗ на ЗИД на ЗЕ към 274-те мини ВЕИ, вместо към стотиците едромащабни съоръжения подпомогнати по деветте изброени „схеми за подпомагане“. В резултат от неправилното прилагане на законодателството 274 фирми са в неплатежоспособност и фалит.

Съюзът на Европейските Производители на Зелена Енергия с писма сезира всички отговорни институции за тази несправедливост, довела до четири години плащане на значително по-скъп ток от обикновените граждани. От КЕВР засега няма коментар. Членове на СЕПЗЕ водят няколко дела за „мълчалив отказ“ от даване на информация по различни поводи, като някои са вече спечелени на първа инстанция.

Засегнатите 274 фирми са в протестна готовност от това, че са дискриминирани от държавните институции. Това несправедливо заплащане на по-високи преференциални цени на ВЕИ съоръженията, изградени с пари от „схеми за подпомагане“, е щета с хиляди левове на гражданството и фирмите от 07.2015г. насам. Според Сдружението цената на такса „задължение на обществото“ трябва да е значително по-ниска от сегашната при правилно прилагане на закона!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ernesto Guevara

    27 10 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    ГЕРБ трябва да бъдат спрени докато не са унищожили всички малки фирми

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хайде

    29 3 Отговор
    Малкия бизнес е обречен на фалит при това Правителство. Поредната несправедливост и лъжа на управляващите.Нека да се изясни на кои са големите централи и колко са на брой техните собственици.Сигурно са 20-30 фирми.Малките 300 фирми ли са олигарсите?
    Тези хорица от малките ВЕИ са си продали вече личните жилища за да изплащат кредити, а в същото време преди 4 години Делян Добрев ходеше по телевизиите да обяснява как са хванали олигарси,които били двойно подпомогнати. Прах в очите за пореден път. Олигарсите си вземат парите,а малките плащат за да има какво д хвърлят на народа .

    Коментиран от #7

  • 5 няма справедливост

    21 2 Отговор
    Ако си малък и незначителен ставаш изтривалка на власста винаги. Да не очакват чудеса - тези клетници са правило а не изключение. Докога....
  • 6 Голям прос

    17 2 Отговор
    Конкуренция са на няколко големи, сигурно затова ги тъпчат. Ако се поразровят и в другите отрасли може да намерят и други такива. Ще ми говорят за нелоялна конкуренция, виж кой от тия спъват работата на малките фирми и с кого е свързан. Ще лъснат. Търсете парите
  • 7 гост

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хайде":

    Аз се опитах да се преборя с ЕВН за присъединяване на малка фотоволтаична инсталация, но срещнах изключителен отпор и некомпетентност. Проучих и други случаи и се оказа, че има много хора, които са закупили инсталации, които ЕРП отказва да присъедини и хората увисват с много хиляди левове непотребни панели и оборудване. В същото време големи площи плодородна земя се унищожават, за да се застроят с фотоволтаици на политици, общинари и техни приближени. Но ако искаш да си сложиш 4 панела на терасата ти обясняват, че трябва да купиш инсталацията и те ще "видят" дали ще ги присъединят като в същото време те третират като крупен производител на ВЕИ с месечни отчети и дълги договори. Европа се разви много в това отношение, има си процедури, ЕРП няма право да ти откаже щом изпълняваш изискванията и за 6 седмици от подаването на молбата си с панелите и присъединен, а у нас няма как това да стане?!?
  • 8 1234

    18 1 Отговор
    Кое е това което герб не са оплескали или приложили избирателно?
  • 9 Само за големи

    21 0 Отговор
    В България в последните 10 години управляващите успяха да очернят и убият малките ВЕИ производства. През 2015, когато вдигнаха шум как ще променят цени и дългосрочни договори, чужди посланици и местни олигарси се активираха. Като резултат, за прах в очите на хората, го отнесоха най-малките производители, на които им порязахав пъти цените. Само ветропарка в Калиакра е двойно повече от всички тях. То и на апартамента на Цветанов сигурно може по-голяма мощност да се инсталира :)
  • 10 ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНА

    20 2 Отговор
    НАЙ КРАДЛИВОТО УПРАВЛЕНИЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.ЩЕ УНИЩОЖАТ ВСИЧКИ АКО НЕ ГИ СПРЕМ. ГОЛЕМИ БИЗНЕСМЕНИ СЛЕД МАЛКИТЕ СЛЕДВАТ ГОЛЕМИТЕ. СПРЕТЕ ТИЯ ИДИОТЩИНИ НИКОЙ НЯМА ДА ОСТАНЕ В БЪЛГАРИЯ. СТАВА СТРАШНО.
  • 11 Цел #1

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ernesto Guevara":

    Колкото по бързо по добре за Родината.
  • 12 Юрист

    17 3 Отговор
    Редно е КЕВР незабавно да си поправи грешките, а държавата да възстанови старите цени на тези беззащитни малки фирми. Това е пълно безхаберие на Делян Добрев и за това ще бъде наказан, както всички останали от ГЕРБ, които не се водят от правотата на закона. Благодаря.
  • 13 Няма да плача

    4 9 Отговор
    за хитреците с ВЕИ-тата, били малки или големи. Заради тях цената на тока става непосилна. Еврогейовете да им изкупуват скъпия ток, щом ги искат.
  • 14 sengul972

    7 3 Отговор
    Ти като си ощетен от еврогеовете,знаеш ли, че благодарение на това, че си много осведомен и грамотен всеки в тази държава си прави това, което си иска.Плащаме скъп ток ,защото ти и всички като теб ,когато се покаже слънцето се въргаляте на сянка с евтина бира и нищо не сте способни да произведете.Чакате само някой да направи нещо полезно,което да консумирате, ако може без пари.
  • 15 Георги

    13 1 Отговор
    Знаете ли ,че НЕприлагането на закона правилно се отразява на сметките на всички потребители.
    Хитреците са големите ВЕИ-та.А малките го отнесоха заради некомпетентното управление на ГЕРБ /управлявайки като селски хитреци/ и обслужване на големите олигарси.Умишлено некомпетентно селско управление!!!! Ужас!!!!
  • 16 Петко

    8 1 Отговор
    Малкия бизнес е обречен на фалит от това правителство.Поправяйте си грешките и батаците навсякъде ако ви стига акъла за това."НЕЗАВИСИМИЯТ"КЕВР отдавна действа НЕ като независим орган в много насоки включително и за малките ВЕИ-та унищожи ги.Управлението унищожи малките фирми и в други бизнеси и изпразва страната ни.Хората за това напускат България.
  • 17 Колан за стягане

    9 1 Отговор
    Поредния обир е и с касовите апарати.Следващото е и с нова смяна на номерата на колите-ще искат сигурно за сложим по тях развяващи се знаменца за красота само и само да накарат хората да да плащат за това.
    Много са и РЕТРОАКТИВНИТЕ закони и разпоредби на това правителство - безсрамници готови на всичко против народа си.
  • 18 Юрист

    10 0 Отговор
    Веднага е редно КЕВР да се самосезира и да останови грешките, които е направила. Да се премахне действието на Параграф 18 за тези малки централки, а да се огледат в големите мегавати, които действително влияят на цената на потребителя. Нека ГЕРБ направи необходимото и стига вече с измамни действия от страна на държавата. СРАМОТА!!!
  • 19 Сашо

    10 1 Отговор
    Давам пример ,малко магазинче или Била.Има ли разлика ?Явно има.ВЕИ е бъдещето така или иначе.Само че в нашата България ВЕИ е за Делянчо Добрев ,Цветанчо или Де да знам кой .Само и не за нормалният човечец също Българин.Троловете вън ,ГЕРБ също.

    Коментиран от #22

  • 20 Н.Д.

    8 0 Отговор
    И сега биват ощетени най-дребните и беззащитни инвеститори. А големите ФЕЦ продължават да си получават високите цени. Политиците не се вълнуват от съдбата на 274 фирми, те защитават едрия бизнес.
  • 21 Ти Бе

    0 4 Отговор
    Големи малки всички са на хранилка на НЕК респективно на нас потребителите.Купуват евтин ток от НЕК, който го продават пак на НЕК но в пъти по -скъпо.Има ВЕИ-та които работят по документи 32часа в денонощието.

    Коментиран от #24

  • 22 Не Не

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Сашо":

    Бъдеще ,бъдеще ама ако не са ВЕЦ,ТЕЦ и АЕЦ ,ще сме на свещи.В далечното бъдеще след 100-200г.може би ама не е сигурно.
  • 23 123

    0 3 Отговор
    Абе голямо виене става тука, то ГЕРБ че са виновни сигурно са виновни все за нещо, ама с постове - ДА ГИ СПРЕМ, НАЙ-КРАДЛИВОТО УПРАВЛЕНИЕ и т.н. са си чисто и просто бкп-арщина както и да го погледнеш и не дават никаква информация за това след като ги спрете какво очаквате да стане. Ами ще стане - да станаш онези за да седнат тези, гладни и жадни, с нови попълнения в семействата, неподсигурени внуци и т.н. за които ще се сключат поредните дългогодишни договори както онези за ТЕЦ-овете за да смучат цял живот и да изнасят от България всичко което могат.
  • 24 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ти Бе":

    Тази глупост, която хвърлиха в публичното пространство за 32-та часа стана ясно, че не е вярна. Объркването още тогава стана ясно откъде идва, малките инсталации не подаваха информация постоянно, а на определен период и някой умник ги беше смятал както се смятат мегаватовите централи и от там се натрупваха тези часове , които бяха повече от 24. Затова е безсмислено да дъвчим темата за тези часове. То е ясно и на дете от детската градина, че няма как да работи фотоволтаик през нощта. Тези неща се използват за да се настроят зле хората към ВЕИ производителите. Чисто и просто черен пиар.
  • 25 Jorkata

    1 0 Отговор
    Добре де дайте да ги видим тези големи фирми във Веи-сектора и какво получават и как са финансирани. Може да има и тук шуробаджанащина, приятелски кръгове като Гинка и Теменужка.
  • 26 Иван Дойнов

    1 0 Отговор
    в началото и аз се дразних на малките вЕИ като си мислих че също играят в цената на тока но те не оказват никакво влияние на нас крайните потребители. точно олигарсите и големите производители като Гинчето, Прокопиев, Бориславова, Ковачки и Мариците и тем подобни заради тях плащаме по 300 лева сметки
  • 27 KOKO67

    0 0 Отговор
    КАКВА ДЪРЖАВА САМО. ВМЕСТО ДА СЕ СТИМУЛИРА МАЛКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ И МАЛКИЯ БИЗНЕС ТЕ СТИМУЛИРАТ САМО ГОЛЕМИТЕ. ВЪВ ВСЕКИ СЕКТОР Е ТАКА ИМА ГОЛЕМИ ФИРМИ КОИТО ДЪРЖАТ БИЗНЕСА И СМУЧАТ КАТО КЪРЛЕЖИ