5 Април, 2019 12:00 756 2

Стокообменът с Грузия се е увеличил с 11,6%

  • стокообмен-
  • грузия-
  • нефтени масла

Водеща стокова група в износа на България за Грузия са нефтените масла

Стокообменът с Грузия се е увеличил с 11,6% - 1

През последните години икономическите връзки между България и Грузия се развиват интензивно със сравнително високи нива на стокообмен, като България е в първата десетка на основните търговски партньори на Грузия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Георги Гобулия, министър на икономиката и устойчивото развитие на Грузия. Министър Гобулия е на посещение в България за провеждане на заседание на Междуправителствената българо-грузинската комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

По време на срещата министър Караниколов изтъкна, че е налице постоянен интерес за работа и сътрудничество в различни области между бизнеса от двете страни. „По предварителни данни за 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на 599.5 млн. щ. долара, като се е увеличил с 11.6%, спрямо 2017 г. Българският износ за Грузия възлиза на 207 млн. щ. долара и се увеличил с 2.7%. Грузинския внос в България възлиза на 392.5 млн. щ. долара, в сравнение с 331.8 млн. щ. долара за същия период на 2017 г.“, поясни Караниколов.

Икономическият министър подчерта, че българските компании имат интерес и биха могли успешно да участват в изпълнението на отделни дейности по приоритетни за Грузия проекти.

Министър Караниколов и министър Гобулия се споразумяха за провеждането на бизнес форум, като към него се предвижда да се включи туристически и културен форум, с участието на български и грузински фирми. „Създаването на мрежа за сътрудничество между малкия и среден бизнес между нашите страни е от изключително значение за реализирането на общ бизнес“, заяви Караниколов. Той допълни, че ще се работи за съгласуване на законодателството, което да подпомага стартъпите в двете държави.

Водеща стокова група в износа на България за Грузия са нефтените масла, с относителен дял в износа 47.4% през 2018 г. Други традиционни експортни стоки от България към Грузия са медикаментите и тракторите. През 2015-2018 г. нараства делът в износа на стоковата група „Артикули за колективни игри“ (билярди, специални маси за хазартни игри и др.), като износът им се е увеличил с 105.7% през 2018 г.

Водеща стокова група във вноса от Грузия за България, според българската статистика, са медните руди и техните концентрати с около 84% относителен дял във вноса през 2018 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    9 0 Отговор
    Ами увеличете и заплатите, пенсии... на хората с 11,6% :(
  • 2 Иван

    4 0 Отговор
    Не е за хвалба, дори с тези смешници търговското ни салдо е отрицателно. Икономиката ни е в колапс.