Last news in Fakti

10 Април, 2019 03:49 2 903 14

Китай иска да забрани "копаенето" на биткойни

  • биткойн-
  • китай-
  • копаене

Китайските компании също така са и сред най-големите производители на съоръжения за добив на биткойн

Китай иска да забрани "копаенето" на биткойни - 1

Китай желе да забрани добиването на биткойн, според проект на списък с промишлените дейности, който китайската държавна агенцията се опитва да спре в знак на нарастващия правителствен натиск върху сектора на криптовалутата, съобщава Ройтерс.

Китай е най-големият пазар на компютърен хардуер в света, предназначен за т.нар. "копаене" на биткойн и на други криптовалути, въпреки че подобен род дейности попаднаха в регулаторната "сива зона", припомня БНР.

Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) заяви, че търси обществено мнение по преработен списък с индустрии, които иска да насърчи, да ограничи или да премахне. Списъкът беше публикуван за първи път през 2011-а година.

Проектът на преработения списък добавя криптовалута, включително биткойн, към над 450 дейности, за които NDRC смята, че трябва да бъдат премахнати, тъй като те не се придържат към съответните закони и наредби, не са безопасни, водят до загуба на ресурси или замърсяват околната среда.

В проекта не е посочена конкретна дата или план за елиминиране на добиването на биткойн, което означава, че подобни дейности трябва да бъдат премахнати незабавно, се посочва в документа, като обществеността ще има срок до 7-и май за коментар по проекта.

Във вторник държавният вестник Securities Times заяви, че проектът на списъка "ясно отразява отношението на индустриалната политика на страната" към индустрията на криптовалутите.

Сигналите, че Китай планират да наложи забрана върху добиването на криптовалути са факт, след като през миналата седмица цената на биткойн нарасна с почти 20% само в рамките на един ден и проби над нивото от 5000 долара за пръв път от средата на ноември миналата година, като редица анализатори и търговци признаха, че са били озадачени от това драматично възходящо движение.

В първите часове на днешната търговия биткойнът се търгува без съществена промяна около важната 200-дневна пълзяща-средна около 5245 щатски долара, след като в понеделник водещата криптовалута поскъпна до 5-месечен връх около 5333 долара.

Секторът на криптовалутите е подложен на сериозен контрол в Китай от 2017-а година насам, когато регулаторните органи започнаха да забраняват първоначалното предлагане (пускането на пазара на нови криптовалути) и затвориха местни борси за търговия с криптовалути.

Китай също започна да ограничава и добива на криптовалута, принуждавайки много фирми - сред тях някои от най-големите в света - да разкриват техни бази на друго място.

Китайските компании също така са и сред най-големите производители на съоръжения за добив на биткойн (на мощни компютри), а през миналата година три фирми подадоха заявления за първично публично предлагане в Хонконг, за да наберат милиарди долари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    17 8 Отговор
    Един ден биткойнът просто ще изчезне от борсите и тарикатите ще се хванат за палците.

    Коментиран от #2

  • 2 РЗС

    10 17 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    до сега изчезва към 350 пъти, но все си го има. Към 2130г ще се изкопае и последния биткойн, до тогава се очаква биткойна да ''умре'' още към 10 000 пъти. Не е лошо да седнеш да прочетеш какво точно е биткойна, за да ти стане ясно какъв потенциал имат криптовалутите. Само да те светна, че биткойна е най-бързо разстящия продукт от както съществува човека, от както се търгува биткойна се е покачил с няколко милиона процента, на практика първите топ 100 продукта с най-висок възход в историята не могат събрани да бият биткойна, представи си колко масивно е това.

    Коментиран от #4

  • 3 Radara

    20 5 Отговор
    Биткойнът е едно голямо виртуално менте, изсмукващо ресурс енергиен и технологичен.
    Много се впечатлявам от китайската дъргава как пази поданниците си, че и последните 10 години имат отношение към екологията.

    Коментиран от #11

  • 4 Иванов

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "РЗС":

    Не е загинал досега защото явно зад него има богата държава( примерно Китай), но принципът му е на пирамида, прилъгвайки балъците, че парите падат от небето.
  • 5 Гюнеш от Максуда

    15 4 Отговор
    Като угасне тока ще си купите сирене с биткойна ама малко трудно...

    Коментиран от #13

  • 6 onq s konq

    6 3 Отговор
    Нефт,газ,въглища,вода и всички останали полезни изкопаеми са евтини когато са на повърхността,но все повече и повече поскъпват когато за тях се налага да се КОПАЕ по-дълбоко.Явно СЪЩОТО Е И С БИТКОЙНА...и с това свършват познанията ми по темата.
  • 7 321

    4 2 Отговор
    Биткоинът наподобява всяка нормална валута по света. Тази е нематериална и по-високотехнологична. Но, всяка такава, ако няма физическо държавно покритие, е високо рискова. Тоест, като спре тока или се наложи да го ядем, става ясно, че биткоинът е едно голямо нищо. Спекулативен инструмент за краткосрочни инвестиции и печалби. Като във всяка пирамида първите ще спечелят, последните ще отнесат загубата.
  • 8 Фактите говорят

    5 4 Отговор
    Всички търговци на криптовалути трябва да влязат в затвора
  • 9 АСД

    5 0 Отговор
    Цената се определя от търсенето и предлагането. Биткойна предлага не ограничени не проследими преводи без банкови комисионни. Стойността на биткойна е ”обезпечена” със свобода и липса на регулация. Сривът в доверието към долара и все по-строгите регулации, санкции и запори налагани от САЩ , реално качват цената на Алтернативни валути, като биткоина. Колкото повече се засилва нестабилността и регулацията на доларовите активи, толкова повече ще укрепва биткоина.

    Коментиран от #10

  • 10 БСП

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "АСД":

    Цената на биткойн се определя от ботове и фалшиви обеми на търговия и манипулация на самите борси !

    Коментиран от #12

  • 11 вярно е

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Radara":

    но аз пък заявявам,че всека държавно продуцирана валута е в пъти по голямо менте!Само си помисли дали която и да било съвременна държава може да обезпечи емитираната от нея валута с нещо материално,или я обезпечава с обещания!!!
    не случайно само няколко страни в света имат подход да върнат златното покритие на валутите си и познай защо ФАЩ не са всред тях?!
  • 12 БКП

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "БСП":

    а как се определя цената на еврото или пък долара???С измислените от мошетата индекси,с фалшивите обещания с медийни кампании!
    Проблемът на държавите с криптовалутите по принцип е,че не могат да контролират тези от тят,които са децентрализирани,че не могат да печатат/или произвеждат/ безкрай единизи от валутата ,защото всички крипто имат крайно число!
  • 13 ами ти

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гюнеш от Максуда":

    как ще си купиш с АТМ карта?
  • 14 Иван

    2 0 Отговор
    Само за информация, биткойнът в началото струваше някакви смешни центрове. После стана долар, че и два. Който се досети тогава да си накупи четири-пет парчета ей така от интерес и ги задържа пет-шест години - той направи пари! Имаше момент, когато същият този биткойн вече струваше 20 хиляди долара! Ако си си купил и ти биткойн за 20 левчета (10 броя), а си се добрал до цена 15 хиляди долара за един биткойн, то чисто вече притежаваш 150 хиляди долара, които не делиш с никой и са си твои някъде в мрежата... Да си признаем - всички се набутахме, защото не оценихме ВЪЗМОЖНОСТТА!