Last news in Fakti

7 Юни, 2019 23:31 2 048 16

На 9-то място сме в ЕС по икономически ръст

  • икономика-
  • бвп

Делът на аграрния сектор в икономиката запазва равнището си

На 9-то място сме в ЕС по икономически ръст - 1

България се нарежда на девето място сред страните от ЕС по ръст на икономиката, като постига същия резултат като Кипър. За първото тримесечие на годината ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускорява до 3,5%, сочат данните на НСИ.

Това е сравнително добро постижение, като се има предвид, че през предходните три тримесечия ръстът на БВП се движеше между 3,1% и 3,4%. Но въпреки ускореното развитие на родната икономика, осем страни от ЕС се представят по-добре. Отличниците са Унгария с 5,2% ръст на БВП и Румъния с 5,1%. Челната тройка се допълва от Полша с ръст от 4,7%. Тези страни догонват много по-бързо богатите държави в Европа. По-добри резултати от нас показват и Естония (с 4,6% ръст на БВП), Хърватия (+3,9%), Словакия (+3,8%), Литва (+3,8%) и Словения (+3,7%).

През първото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 24,656 млрд. лв., което прави по 2046 долара, или по 1801 евро на човек от населението.

Делът на аграрния сектор в икономиката запазва равнището си от същото тримесечие на миналата година. Индустрията намалява дела си в икономиката до 29,4%. А делът на услугите се увеличава до 68,3% при 67,9% година по-рано.

Основният двигател на икономиката е потреблението. Индивидуалното потребление нараства с 4,9% на годишна база, а потреблението, финансирано с пари от държавния бюджет се увеличава с 5,2%. Инвестициите нарастват с 2,5% като те формират 15,4% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    32 8 Отговор
    Болни уж мозъци. Къв ръст бре. Ние сме умрели от Корупция и Крадня.
  • 2 Иванов

    15 7 Отговор
    Квоо рече??? С едни купени избори и на 9 място? Наесен ще сме на 4!!!)))
  • 3 Гост

    7 5 Отговор
    Чак пък толко
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Голям прос

    10 7 Отговор
    Това най-новия виц ли е?! Рядко чета вицове с цифри, допадна ми
  • 6 Ivan

    9 5 Отговор
    И на първо място по смъртност и бедност. Това е новият виц на Факти.
  • 7 200 лв.пенсия

    9 6 Отговор
    Не знаех , че сме толкова добре .
  • 8 Рък

    2 1 Отговор
    Венцоо, Венцо..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Васе

    5 5 Отговор
    С дрехи и коли втора ръка.
  • 11 Опа ГРОБаджийски тролчо

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ханко от село Осеня":

    Ама в тоя ръст влиза и строителството.... А какво се строи в България, освен магистрали на дупки и стиропор по блокове и детски градини... Строят се къщи за гости, апартаменти с лични асансьори, мезонети с джакузита, купуват се джипове... трошат се едни крадени пари и отчитаме ръст. А какво ще стане 2021, когато спрат фондовете? Ще намаляваме не с 85 хил на година, а със 105 хил. Понеже вървим в правилната посоко, асфалтен троле, 50 хил всяка година се отправят към небето, а други 35 хил се евакуират в друга държава.

    Коментиран от #12

  • 12 Реалист

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Опа ГРОБаджийски тролчо":

    Ритват камбаната електората на червените кхмери, БСП-то се разцепва като в Гърция на 8 други пртийки и България ПРОСПЕРИРА. Бегай си запазвай место в гробищата доде не си фърлил парите през терасата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Патриот

    0 3 Отговор
    Тоя ръст го усешат едни 300-500 човека.
    Останалите същите заплати, а 10% по-скъп ток. И тази година.
  • 15 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Жива трагедия е тоя ръст ама хайде да не наливаме вода в мелницата на червените хмери, щото ако те бяха на власт щяхме да сме в рецесия докато целия свят е в небивал икономически бум. Другари обръщаите внимания ей така докато "ама то какво изобщо поризвежда България" БВП е 24.6 млрд лева а след небивалите успехи на соца през 1989 беше 10 млрд произведени с тогавашните почти 9 млн българи. Успехи успехи соца и до там я докара че при 10 млрд лева БВП имаше и 10 млрд долара дълг...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.