Last news in Fakti

11 Май, 2012 14:52 2 372 4

Път Русе– Свиленград прекроява транспорта на Европа

  • русе – свиленград-
  • път-
  • бойко борисов-
  • тир-
  • турция
Път Русе– Свиленград прекроява транспорта на Европа - 1
Снимка: БГНЕС

Бъдещ четирилентов път или магистрала „Русе – Свиленград” може да промени европейската транспортна мрежа, смята премиерът Бойко Борисов. „Този път, аз гарантирам, че ако успеем да го направим сега по този начин, от Свиленград до Русе и ако Русе има този четирилентов скоростен път през Свиленград, ще стане втора столица на България. Целият ТИР-поток ще отиде от Азия на Дунав“, заявява премиерът пред министрите, става ясно от публикуваната стенограма.

Борисов обобщава, че „това абсолютно се вписва и в Дунавската стратегия и във всичко останало. Това е прекрояване на транспортната карта на Европа“.

Икономическите ползи също ще са големи, изтъква премиерът: “За този тежък трафик от ТИР-ове, който ще преведем от Свиленград на Дунав мост ще бъде платено и това ще са такси и пари, които ще влизат в бюджета. Всеки ТИР е около 600-700 евро“.

Правителството започва процедура за предварително проучване на инвеститорски интерес, тъй като подобен път няма как да бъде финансиран с европейски средства.

„За да имате представа за какво говорим, предлагам ви на картата да видите. Река Дунав, Русе, „Тракия”, „Марица”, всички магистрали минават надлъжно на България. Ако ние съумеем да намерим инвеститор от Свиленград – сиреч Азия, Истанбул, Свиленград, Русе; от Русе на кораби за Констанца и съответно за Ротердам и през Дунав мост 1 – Румъния, Унгария и Германия, ще прекроим транспортната карта на Европа“, заявява премиерът пред министрите.

„От пристанище Солун по магистрала „Струма” през София, ще почваме скоростният път Мездра-Ботевград през Враца-Монтана-Видин-Дунав мост 2, двата напречни коридора ще гарантират за следващите поколения изключително сериозен трафик, съответно такси. Всеки ТИР ни носи 600 евро“, продължават плановете на Борисов.

„Аз твърдя, че ако това го направим ще има нова транспортна карта на Европа, а в този регион Русе, Търново, Хаинбоаз до магистралата регионът ще цъфти. Четирилентов скоростен път, това предлагаме. Ако искат магистрала – и магистрала. Но четирилентовият ще работи перфектно“, допълва той.

Тунелът под Шипка ще бъде строен безплатно с европейски пари към 2014 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОшО

    0 0 Отговор
    Айде пак глупости. Като имаше проект за тунел под Петрохан? КО стана... айде пари по направление тените джобове. С такъв тунел Видин - Кулата става 3 часа, ама не... сега и с този скоростен път същия т...к
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Като идея е добре , ама малко ще бъде трудно да се прокара автомагистрала през Стара планина и в същото време ще се олекоти трафика през Хаинбоаз
  • 3 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    И пътя Пловдив-Асеновград и връзката до Пазарджишко шосе го дъвчат от 2009г. х,но резултат 0. Бойко замаза очите на пловдивчани с връзката към магистралата от "Скобелева майка".Какво да кажем за пътя Пловдив- Смолян.Моля се Бойко да пътува по този път с чужда делегация и да стане за срам,защото пътя е по зле от Троян-Кърнаре.Г-н Борисов освен София има и други градове.Вярно ние сме от провинцията както се изразяват много софиянци ,но без нас шопите са пълна нула.Като предложение:преди да правите връзката Русе-Свиленград си вкарайте областните пътни управления в ред,оправете съществуващата републиканска пътна мрежа и тогава правете такива грандиозни проекти.
  • 4 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Г-н Борисов/напълно сериозно/, имам доста предложения за Вас по отношение на пътищата ,ако имате интерес ще Ви дам телефон за (връзка)