Last news in Fakti

28 Юни, 2019 21:11 2 381 14

Ако сте медик и искате да работите в Германия

  • медици-
  • лекари-
  • германия-
  • условия-
  • работа

В Северен Рейн-Вестфалия признаването и приравняването на чуждестранните дипломи и квалификации вече ще става по-бързо и по-лесно

Ако сте медик и искате да работите в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти, в това число и медици. Известно е, че германските служби по труда активно набират лекари и среден медицински персонал и от България. Но се оказва, че не е толкова просто да се стъпи на германския трудов пазар. Една от пречките е тромавата германска процедура по признаването на чуждите професионални квалификации.

В Северен Рейн-Вестфалия са на път да облекчат значително тази процедура за медицинските професии и по този начин да си осигурят предимство пред останалите германски провинции в битката за най-квалифицираните чуждестранни специалисти. Специализираното издание Ärztezeitung („Лекарски вестник") съобщава, че молбите за признаване на чуждестранната квалификация вече ще могат да се подават по електронен път направо от чужбина.

Освен това от 2020 година нататък признаването на чуждестранните професионални квалификации в Северен Рейн-Вестфалия вече ще бъде централизирано – за тях ще отговаря окръжното правителство в Мюнстер. Досега проверките се извършваха на шест различни места, което създаваше значителен хаос.

Най-много медици идват от Украйна, България и Румъния

Твърде стряскащи бяха и сроковете, в които се извършваха въпросните проверки. За лекарите, например, цялата процедура отнемаше близо 200 дни. Сега е предвидено службата в Мюнстер да проверява пълнотата на подадените документи в срок от 14 дни, а до издаването на окончателното решение да преминават не повече от два месеца.

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман казва в тази връзка, че германското здравеопазване още десетилетия напред ще се нуждае от чуждестранни специалисти. През 2017 година в най-многолюдната германска провинция са били подадени общо 3 831 молби за признаване на медицински квалификации, придобити в чужбина - с 19% повече, отколкото година по-рано.

Най-голям брой квалифицирани кадри в провинцията идват от Украйна, България и Румъния. За тези страни отливът на специалисти е драматичен. През последните няколко години 26 хиляди румънски лекари са напуснали родината си - толкова, колкото Северен Рейн-Вестфалия обучава за 13 години, е цитиран да казва здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво журналята

    18 8 Отговор
    Не стига, че останахме шепа народ, ами пускате статии как да емигрират медиците ни в Германия. Твойте дядовци са проляли кръвта си за България, а ти предаваш род и родина, като пускаш статия в полза на друга държава.

    Коментиран от #3, #5, #12

  • 2 Townboy

    10 0 Отговор
    Аз имам познати медици които искат да работят в Германия и отдавна са там. Така че не разбирам смисъла на тази статия?

    Коментиран от #6

  • 3 Дойче веле

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво журналята":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 4 боцмана

    8 1 Отговор
    Трябва наистина да си добър медик , и да знаеш , че освен заплатата друго няма!!!
  • 5 На дядо ти правнучето

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Браво журналята":

    Велика тактика да спреш хора, ходили на универиситет 6 години и половина - като не им даваш информация как да идат да работят за достойно заплащане, специализация, с нормална техника и нормални хора. На тебе дядо ти като е лял кръв за тая държава, вие какво направихте за да я запазите нормална?! Абсолютно нищо, превърнахте я в най-опиканата кочина на Европа, по стандарт на живот и свобода на словото на ниво централна Африка. Далавери, усвояване, цигания, разруха. Трябва някой да е луд да бачка тука като доктор за жалките ви заплати и пенсии - много ясно, че ще мигрира.

    Коментиран от #11

  • 6 ТтТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Townboy":

    Смисъла на тая статия отивайте на вън, видяхте ли останахме без хора! Защо то последните на власт са виновени! Руски номера от гледани филми!!!
  • 7 Панов

    4 0 Отговор
    Тъй като германските медици масово напускат и отиват в Швейцария Великобритания Скандинавия САЩ Канада,то в германия се отваря нископлатена работа в сектора.
  • 8 Илиев

    9 2 Отговор
    До Панов
    Ниско платена ли казваш?
    В момента живеем в Германия, жена ми е лекар тук. Колко получава според теб?
    Около пет пъти повече....
    И никой не се кара с доктора, не го обижда или псува, защото му слагат "гривните" на секундата и изобщо, ама изобщо не ги интересува какъв проблем е имал...Така се пазят кадрите, с пари и най-вече с уважение!
    Иначе в България- ти си знаеш как е положението, де....

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кирил

    2 1 Отговор
    Факт е,че германия подготвя достатъчно свои медици.също,факт е,че те масово отиват да практикуват в други държави поради ниското заплащане в германия.разбира се,за българските медици заплащането в германия е сравнително добро,обаче е несравнимо по ниско от Великобритания Дания Франция Швейцария или сащ и канада
  • 11 Враца

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "На дядо ти правнучето":

    Абсолютно правилно. Никой не бяга от добро. Българина тъп и далавераджииски сам си е виновен за положението. Българина не е нито добър, нито честен, нито пък е трудолюбив. Има и търпение на овца неостригана, но пък показва самочувствие по - голямо от на петел и пуяк взети заедно.
  • 12 От Германия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво журналята":

    Бе ти продължавай да гласуваш за "царе", тикви и други комунисти, пък нека аз да съм безродник, защото ми е писнало тъпанари да определят живота ми.
  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: От години Германия изпитва недостиг на високо квалифицирани специалисти ) Защо не си ги създават ? Защото все повече оглупяват водейки се по акъла на САЩ !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.