Last news in Fakti

3 Юли, 2019 10:50 3 947 29

70% от българите са със заплата под 1200 лева

  • заплата-
  • заплати-
  • кнсб

Нощният труд да стане поне левче, искат от КНСБ

70% от българите са със заплата под 1200 лева - 1

Заплатите в България видимо растат през последните години, но все още 70% от хората у нас получават месечни възнаграждения под средните за страната 1 200 лв. Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ настоява, че заплатите трябва да продължат да растат, тъй като и цените ще го правят. В момента доплащането за нощен труд например е едва 25 стотинки. Синдикатите от години предлагат увеличение на цената на нощния трус, „поне с едно левче“, по думите на Димитров.

„Миналата година успяхме да договорим 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималният осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1 200 лв.“, припомни Димитров. Въпреки това България остава най-бедната страна в Европейския съюз.

„Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците“, категоричен бе той.

Председателят на КНСБ предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата.

Той напомни и че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд - 25 стотинки. Димитров даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд било по-високо. До момента обаче те покривали едва около 30% от работещите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    22 1 Отговор
    за смвтка на това 100% от българския бизнес трябва да плаща 200% поскъпване на тока
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Булгар

    34 2 Отговор
    Май е по точно да се каже 70% от българите взимат под 700 лв
  • 5 hahhah

    3 12 Отговор
    YESSSSS UMRQH OT KEF OT TAZI NOVINA, TUPITE BAI GANIOVCI UMIRAT OT GLAD, MRETE GADOVE PAPLACH MRUSNA DOLNAAAA MAMA VI DEEEEBA BULGARSKA
  • 6 снаил

    31 1 Отговор
    преди 30 години се смятах за човек от средната класа. Сега знам, че до края на живота си не бих стигнал до там. А не съм спирал да работя. Прди 30 години работих по 8 часа на една работа - сега по 12 на две. И все по зле!

    Коментиран от #23

  • 7 гост

    20 1 Отговор
    да попитам - КАК е изчислено че 1200 е средно след като 70% са под този цифри?
  • 8 Някой

    19 5 Отговор
    Масово заплатите са до 700 лв и то за минимум 10 часа работа
  • 9 Е как тогава

    15 2 Отговор
    Как се определя тази 1200 лева средна заплата, като цели 70% получават много под нея. Учил сън математика, но останалите 30 % трябва да взимат над 2-3 хиляди, че да се вземе тази средна константа, а в интернет пише, че 53%са на минимална заплата или под нея. Тогава поне 15-20% трябва да работят над 6 хиляди лева месечно, че да се получи средно 1200, а това не е вярно...

    Коментиран от #29

  • 10 1488

    12 10 Отговор
    Има договорка ма бизнеса в България да не се дават заплати по големи от 1000лв в всички браншове на производството и услугите. Много са малко тия дето вземат над хиляда лева в цялата страна. Това е така защото във всички големи градове дойдоха пришълци от селата и малките градове които бутат стандарта. Те се съгласяват на по ниска заплата защото мама и тати на село им помагат и са затоволени. Те не мислят, че тука в големите градове живеят хора на които 1500 не стигат за нищо. Трябва пак да се върне гражданството в големите градове за да се намали притока на преиждащите от села и малки градове и да се отвори някакво производство там за да се намали притока на хора към големите градове.

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Анти милиционер

    0 3 Отговор
    95%
  • 12 Кико

    9 9 Отговор
    Аз съм на 2500 в PaySafe и какво от това. Накрая на месеца пак остават 100-200лв.

    Колкото повече взимаш, толкова повече харчиш. Щастието не е в парите, а в това да намериш вътрешно спокойствие и да създадеш семейство и дом.
  • 13 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    Така ли ???? А защо "средната заплата" у нас е 2358 лева, или по-малка беше ? Я, моля , стъкмистиката да каже "истината" !!
  • 14 Не разбрах

    8 5 Отговор
    И колко пари бихте дали на неграмотен и мързелив човек с лоша хигиена и търсещ да крадне нещо? Този профил вече е валиден за 1/3 от бачкаторите.
  • 15 Дали

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "1488":

    Тези от малките градове основно са квалифицирани за сервитьори и разносвачи на стока. Ако в малък град имаше суперквалифицирани пичове големите фирми щяха там да си правят заводите.
  • 16 Шаран БГ

    5 3 Отговор
    Моля за извинение ! №І 13 бе спонтанен коментар. Прочетох № 12 "Кико" и ми стана много, ама много весело. Вътрешното спокойствие ми е заложено в ДНК-то. Да създам семейство....... Малко ми е "мътно" как става това нещо. Ама в "гадния комунизЪм" построих 2 /две/ къщи, че горе-долу знам как се създава дом. Моля да ми обясните, как става това " създаване на дом" в капиталистическа България?? Вервайте ми - нямам понятие !!!!

    Коментиран от #18, #24

  • 17 истината

    9 0 Отговор
    Абе тоя отдавна го купиха....вече работи за ГРОБ.
  • 18 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Много лесно - ставаш некадърна калинка в държавната администрация и правиш дом с големи тераси, асансьори и барбекюта, може с държавни пари и минерална вода за басейна да ти прекарат.

    Коментиран от #22

  • 19 аноним

    2 2 Отговор
    Работивам в Дековис и не ми платиха.Възроптах срещу обещани900 а осигуровки се оказаха на минимална.Споделих с колежките те ме изпял и на собственичката заплатата. и без пари.После почнах в вход мениджър.И там бавят заплати а и там не ми дадоха заплатата
  • 20 Българин от Европа

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "1488":

    Много българи надойдоха в Европа и бутат нашите заплати. Трябва пак да се въведе визов режим и ние, Европейците, да си стоим тук, в Европа, а Българите да си стоят там, в България

    Коментиран от #26

  • 21 пипи дългото чорапче

    5 1 Отговор
    До14:А как пък на грамотни,образовани,с езици и професии българският бизнес дава минимална,а ако обещава по голяма заплата пак те осигурява на минимална?
  • 22 El Torro

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    Или с работа извън страната.
  • 23 Antymediator

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "снаил":

    Смятал си се щото си бил кон с капаци.
    Пре 30 години нямахме никакъв стандарт.
  • 24 El Torro

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Еми аз през последните 20 години не спирам да бачкам за капиталисти, но тези от запад, не за тези от изток, и нещата се случват макар и бавно. Успях да си построя къща в Софето, а терена е от дядо ми. Мисля, че не е невъзможно.
  • 25 Правителството и говорилната,

    4 0 Отговор
    Са виновни, за ниските заплати, защото осигуровките са огромни, а корпоративният данък 10 процента! Кой глупак ще плати над 40 процента осигуровки, като може да плати 10?! А осигуровките при ТЖ, за всички осигурителни случаи бе 8 процента, а данък печалба- над 70!
  • 26 До европееца

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин от Европа":

    Ти па кога стана европеец, праза още ти стърчи от г. .а .
  • 27 Няма бъдеще

    4 0 Отговор
    Бягайте българи ,бягайте докато е време.Няма бъдеще в тази скапана и жалка държава .Работодателите се подиграват с труда на хората .
  • 28 Главния Мастурбатор

    4 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА НИЩО, В ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖБИЧКИ РАБОТЯТ ПЕНСИОНЕРИ, ВЗЕМАТ И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА, ДОКОГА? ЗАТОВА БЯГАТ ХОРАТА БОЙКО! ПРОВЕРИ СИ МИНИСТЕРСТВАТА, ВЪВ ВСЯКО ИМА ПЕНСИОНЕРИ-МАХАЙ ГИ, ИЛИ ТИ ПЛАЩАТ, ЗА ДА ГИ ДЪРЖИШ?
  • 29 ЗайоБайо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Е как тогава":

    ех, ама и ти си един, човека е журналист, плаща му се да пише, не да мисли.....