Last news in Fakti

4 Юли, 2019 17:10 2 350 13

Фалит на компании заради скъпия ток?

  • бизнес-
  • ток-
  • фалит

Няколко завода в Старозагорско спряха работа

Фалит на компании заради скъпия ток? - 1

Големи предприятия спряха работа заради високата цена на тока. Някои фирми още от вчера работят с намалени мощности. Причината е драстичното увеличената цена на тока на свободния пазар.

Днес има известно поевтиняване. Но цената отново е над 100 лева: по-точно 132 лева за мВтч. Това е почти два пъти по-скъпо от средната цена в Европа, отбелязва „Нова телевизия“.

Бизнесът би тревога за големи загуби и очаквани фалити. И поиска проверки в държавната енергетика заради съмнения за спекулативни цени.

Инж. Стоян Начев, главен енергетик в местно предприятие, заяви, че цената, която те плащат, е 212 лв/квтч. „Това е смърт за бизнеса. При тази цена продукцията ни става много скъпа и ние започваме да работим на загуба. А работим ли на загуба, трябва да фалираме. Следователно решихме, че не бива да работим. Затова днес предприятието е спряно. Това се случва и с другите две наши фирми”, коментира той.

Инж. Начев обясни, че след като не се работи, няма и откъде няма да дойдат средства за заплати. „Чух гласове, които призовават за стачка, за блокиране на улици”, обясни енергетикът. По думите му хората са обезпокоени от факта, че може да има фалити и да останат без работа.

"В момента нашата фирма има дългосрочни договори две три четири годишни с крайни клиенти, където цената не подлежи на промяна. Тъй като не може разликата да се покрие от материали и консумативи, единствено може да се покрива разликата от фонд работна заплата, което в България не е редно да се прави", коментира инж. Живко Петров.

Работодателите настояват държавата и правителството да се намесят. "За нас е необяснимо, как непрекъснато се обявява, че има недостиг на ток, което довежда до увеличаване на цените", коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миризлив пор

    2 22 Отговор
    Стига сте лъгали бре некадърници. В Европа се работи по двустранни дългосрочни договори и за това цената е ниска. Тук защо се правят на тарикати и купуват ден за ден? И там този пазар е много по скъп но не казват там колко е ден за ден. И малките деца знаят, че кога си на борсата е по-вероятно да загубиш от колкото да спечелиш.
  • 2 Пламен

    24 0 Отговор
    Ам то и аз фалирах. Ще пускам хладилника само на нощна през ден, ще си лягам рано зарад крушката, радиото - само новините на партия ГЕРБ ще слушам, баня - на мокри кърпички, вода - градската чешма с бутильони. На зима - в МОЛЛа краваи ще въртя, после направо под юргана...
  • 3 БУК

    16 3 Отговор
    Енергото винаги са си правили каквото искат и то без предупреждение!
    Винаги ще се гаврят с нас монополите и никой нищо не може да направи.
    СМЪРТ!!!
  • 4 Инженер

    18 2 Отговор
    Лъсна като гол г@з безхаберието и безсилието на управляващите. Всичко е само прах в очите от гербпропаганда, че боко управлява света
  • 5 Idiot

    8 2 Отговор
    Всичко е ташак!!!
  • 6 Българин

    0 15 Отговор
    Подскачат КОМУНИСТИЧЕСКИ ФИРМИ ,така им наредили от ПОЗИТАНО !
  • 7 Един от многото

    6 2 Отговор
    Михайлов, откога бизнеса плаща 212 лв/квтч? Не е ли скъпичко?
  • 8 Йозеф

    5 4 Отговор
    Начи IBEX като беше базата 68 лв за ден напред - кеф, сами се балансират, пей сърце, не искат дългосрочен договор за 12м на цена 98лв/Мвт, сега олеле мале.. Че това е борса като всяка друга, играеш ако имаш топки, на тая борса се следят тенденции и прочее. Боли ме фара, че мениджмънта е калпав и не могат да се справят с енергийните разходи, нито са направили правилна прогноза за цената на БНЕБ.

    "Това е почти два пъти по-скъпо от средната цена в Европа, отбелязва „Нова телевизия“."
    Ама патенца, текущата цена ден на пред не може да се сравнява със средната цена някъде. Сравнете СРЕДНАТА цена на БНЕБ със СРЕДНАТА цена в Европа :)
    Грешка на мениджмънта е формрането на енергийния портфейл само от къси сделки ден напред. За 12 месечен прериод пак ще им се получи приемлива средна цена.
  • 9 Ernesto Guevara

    11 0 Отговор
    WV ше дойде,после и Тойота,чакаме и Теслата.....
  • 10 Прост народ

    4 0 Отговор
    Пак да си изберете боко
  • 11 насран соросоид

    0 0 Отговор
    Американските ТЕЦ Марица изток!!! Обаче Българина не стачкува, тои отдавна е в Будна кома!
  • 12 gos

    1 0 Отговор
    energo ne efektiven biznes falira idva druk tove e kapitalizam via kakvo iskate domakinstvata da plashtat danak kam obshtestvoto toka na firmite

    Коментиран от #13

  • 13 БЕН ГЪЗАРА

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "gos":

    ПИШИ КАКТО СА ТЕ УЧИЛИ БЕ КАЛЪФ