Last news in Fakti

9 Юли, 2019 22:30 14 018 43

Това е топинвеститорът в България

  • инвестиции-
  • инвеститори-
  • българия-
  • българи

Емигрантите изпратиха в България 400 милиона евро

Това е топинвеститорът в България - 1

Българските емигранти са изпратили на своите близки в родината близо 400 млн. евро за месеците от януари до април, показват данните на БНБ. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро, или с 6,9 млн. евро по-малко, припомня в. „Труд“.

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко, отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари - 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са изпращали тук по 3,5 млн. евро. Като е важно да се подчертае, че в данните на БНБ не влизат парите в брой, които внасят емигрантите при посещенията си в страната, както и преводите на суми под 5000 лв.

Емигрантите са най-големият чуждестранен инвеститор в страната. По данни на БНБ за периода януари-април 2019 г. нетните преки чужди инвестиции в България са отрицателни и възлизат на минус 55 млн. евро. Това означава, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и излизат от страната. За същия период на миналата година чуждите инвестиции бяха само 10,7 млн. евро. Важно е да се отбележи, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре.

Основните трансфери на българи зад граница идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. Тези средства се използват веднага за потребление - за плащане на кредити, за лечение, образование, както и за редица покупки за дома. Често парите се използват и за ремонти, както и за покупка на жилища, като всичко това вдига ръста на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    26 30 Отговор
    От търговията си с Китай и Турция губим 3млрд на година.
    Тъй че, докато държавата не си влезе в ролята и да вдигне акциза върху стоките внасяни оттам все ще сме вътрешно.

    Коментиран от #6, #29

  • 2 Бойко

    83 9 Отговор
    Ние от ГЕРБ работим по плана Ран-Ът и виждате, че резултатите са видими.

    Коментиран от #8, #31

  • 3 Ами тези бежанци

    25 7 Отговор
    Да направят и завода на Фолксваген....
  • 4 Западните Балкани

    95 5 Отговор
    Това е много добре, но това не са инвеститори. Техните пари не създават работно места, не развиват индустрията. Те помагат на роднините да преживяват по-леко, но тези пари се крадат от същите мафиоти, които ни управлява, чрез скъпи и некачествени стоки и услуги.

    Коментиран от #13

  • 5 От от от

    110 6 Отговор
    От хубаво никой не бяга. Ние напуснахме България, защото се управлява от мутри, мислещи за кражби и продажби. Защо да работя за малка заплата в Хисаря, като мога да взимам 6-7 пъти по голяма и да живея в държава с правила. За хората, като мен, които обичат чистота, правила и културни хора, България не е вариант.
  • 6 Хахаха

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    На стоките внасяни отвън обикновено се начислява мито, което крайният потребител заплаща. Т.е.ти го плащаш. Т.е.стоките стават по-скъпи за тебе. Т.е.удрят твоят джоб. Стопли ли поне малко,бвдяна ли за какво иде реч?

    Коментиран от #7, #30

  • 7 Бгг

    25 7 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    То това е ясно - Но тогава вместо да носиш турски гащи ще носиш Български.

    Коментиран от #10, #18, #21

  • 8 Западните Балкани

    33 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    Нима има някъв план при ГЕРБ? Има насоченост към кражби и идиотия, но това е характеристика на всички партийци тук от БСП, ДПС, Атака до ГЕРБ. Просто ГЕРБ е върха на тази политика, но чак пък план.
  • 9 onq s konq

    9 9 Отговор
    Няма хвърлят яки пачки от балконите ли "бедните пенсионери"?!...Охооо...

    Коментиран от #25

  • 10 Е кой ще ги произведе

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бгг":

    Пък и при еднакво качество предпочитам по-евтините без да ме интересува къде са произведени. Ако има български на цената на турските да, но един пенсионер с 209 лв какви гащи мислиш си купува?

    Коментиран от #22, #32

  • 11 Парите не миришат

    15 18 Отговор
    Това е открил един римски император който обложил обществените тоалетни в Рим с такса. Така, че добре са дошли тези пари, няма да ги върнем защото идват от миене на тоалетни и от бардаци.
  • 12 Малоумен тъпак

    37 1 Отговор
    Това не е инвеститорски капитал, а вид подаяние за оцеляване на останалите индивиди в клетата зона...
  • 13 Европеец

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "Западните Балкани":

    Земи да прочетеш някой учебник по икономика. Всичко което не се спестява е инвестиция. Нямо значение кой го инвестира. Потреблението е също инвестиция, защото дава възможност на производителят да заделя от печалбата си за инвестиране. А ако не потребяваме той няма да има печалба, няма и да инвестира. Не е лошо преди да даваш акъл на другите сам да се поограмотиш.

    Коментиран от #17

  • 14 Гледач

    29 1 Отговор
    От януари до сега ХИПЕРМАРКЕТИТЕ СА ИЗНЕСЛИ 4.2 МИЛЯРДА ЛВ.ИМА РАЗЛИКА НАЛИ
  • 15 Значи някой лъже

    17 1 Отговор
    Или Боко или БНБ. Боко каза, че заводите никнели като гъби.

    Коментиран от #28

  • 16 емигрант

    22 1 Отговор
    не е хубаво това но когато родата в бг си замине т.е иде при дядо боже и парите от вън ще спрат ще останат онези 30 % дето гласуваха т.е. към 1.5 млн. който ще си почиват в бетона на слънчака
  • 17 Западните Балкани

    16 4 Отговор

    До коментар #13 от "Европеец":

    Много буквално приемаш нещата. Значи левентът Пешо е отишъл да бере банани в некоя бананова република или бананово кралство, спестява бари и ги праща на баба си, тя си купува банани от същото кралство на цена два пъти по-висока от нормалното, т.к. в БГ няма свободна търговия и един чичко на пазаря внимава някой да не подбива цвната. След което чичкото и търговеца отива на почивка с парите на Пешко в републиката, която предлага и хубави плажове. Сигурно остава някоя и друга стотинка в некой бизнесмен в БГ, но ако разчитаме на тази инвестиция, значи наистина имаме да учим много. Та едно е някой да даде 400 милиона за завод, а съвсем друго хиляди да ги дадат за храна от чужбина и дрехи втора употреба. Формално са все инвестиции.
  • 18 Asdfg

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бгг":

    Ясно, но аз НЕ искам да нося БГ гащи!
    Разбираш ли?
  • 19 Kkkkkk

    11 1 Отговор
    Това са данни на western union и на money gram ВНИМАВАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!
  • 20 Хасан4о

    12 2 Отговор
    Това реклама с призив да напуснем страната ли е или просто обясняват как може да смучеш тук социалната система докато работиш на вън и внасяш пари без мито? Колко си полезен за политиците като беден народ лесен за манипулиране и отделно за банките ,като човек правещ преводи със съответното плащане на такса за поддръжка банкова сметка ,пластики карти , такса превод и още ред неща. Това ли е развитие на икономика и инвестиции ? Да изгониш народа си чрез окрадена социална система и поддържана ниска заплата и постоянно вдигащи се цени ,такси ,глоби ,застраховки ,акцизи и въобще данъци .Да работи на чужденци за да богатеят шепа хора тук. Който работи де ? Знаем какво правят повечето на вън от нашите най-тарикатите. То сичкото майстор строител или мие чинии , ама Айшето на кьошето над вечер си пудри с бело нослето и вирва г..ето.
  • 21 Чеп

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бгг":

    Няма .
  • 22 Тогава не реви, че си беден

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Е кой ще ги произведе":

    Подобна липса на мисъл води до обща бедностмв държавата. В швейцария от деца са възпитани, че. Щом е швейцарско се купува първо, независимоот цената и качеството. Резултатът е видм.

    Коментиран от #33

  • 23 Прости сметки

    6 8 Отговор
    1000000 емигранти средно внасят по 100 евро на човек. Живеещите в България изработват месечно 10 пъти повече. А сега кажете къде е ползата от емиграцията!

    Коментиран от #26

  • 24 Един

    10 1 Отговор
    След около 5-10 години родителите-старци ще напуснат живия свят и този "инвеститор" ще изчезне !!!
  • 25 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ти да не си ало измамник.В чужбина си заслужава човек да работи тук не.
  • 26 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Прости сметки":

    Какви са тия измислици които говориш.Ползата е че хората работят и знаят защо работят в чужбина.А не като тук подигравка.Заплащането!
  • 27 Димов

    7 1 Отговор
    И тия 400млн евро са за плащане на данъци и сметки, т.е. - за държавническите джобчета. Е, как да нямат сметка нашите управници от емигрирането на българите?
  • 28 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Значи някой лъже":

    А кой работи в тях, щом народът се топи като сладолед през Юли?
  • 29 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Другите държави отдавна са приложили това решение, за да стимулират родната си икономика и производство. Ама тук, зетя на депутата му било по-лесно да внася, вместо да прави.
  • 30 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Да, това е така, но повишените цени на вносните стоки могат да пренасочат търсенето на нашенски аналози, ако са по-евтини. А за да са по-евтини нашите, трябва да има търсене, заради което да се стимулира производството им, че да станат достъпни, че да се вдигат заплати, че да можеш да си ги купуваш. Такава политика водят и големите икономически сили в света. Вдигат митата на вносното, за да се харчи родното.
  • 31 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    Планът на Ран-Ът беше поръчан от Андрей Луканов. Като беше изготвен, мина през редакцията на 30-ина родни, комунистически икономисти, които го "поизпипаха" така, че да става не за просперитет на нацията, а за заграбването й. И до ден днешен, България върви към пазарна икономика по стратегия, поръчана и преправена от комунистите. Декомрацията тук е илюзия за балъците.
  • 32 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Е кой ще ги произведе":

    Пенсионерът е притиснат да си купува най-евтиното. Но ние с теб не сме чак толкова. Аз предпочитам българското. Особено щом иде реч за обувки или храни. Заобикалям продуктите на оная марка, дето иска да открадне киселото ни мляко. Наречи ме балък, но ми прави кеф, като стимулирам българското производство. Жалко само, че нямаме български аналог на всички видове продукти.
  • 33 Ами и аз ако има швейцарско и друго

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тогава не реви, че си беден":

    Купувам швейцарското ама това не е до възпитание ами до качество.
  • 34 Мунчо

    3 3 Отговор
    Това били... инвеститори!

    Не, това не са инвеститори, а глупаци, които ще си останат такива докато са живи!
    Всички изпратени пари в България от мигрите, се връщат обратно, защото токът, водата, храните, и направо цялата икономика на България е дадена в ръцете на западните престъпници, които я опоскват, а дебилите, които си мислят, че вкарват пари в България ми те.. за това са дебили, защото си мислят, че "мислят".
  • 35 ахаахха

    6 1 Отговор
    нито лев не вкарвайте в тая бездънна яма, дръжте си парите!
  • 36 Бай хой

    6 0 Отговор
    Не роднини а ислямските фондове изпращат пари за изкупуване на имоти. Герп разпродава Родината и на това го представят като инвестиции.
  • 37 Бай хой

    7 0 Отговор
    Ми щом са полъчили 400 милио а да пресметнем колко всъщност са тези "емигранти". Ще лъсне етническото прочистване и ислямизацията. И с това се оправдава ударното строителство на селища в южна България за джахидисти. От където бяха прогонени Българите от герп чрез унищожаване на поминъка и животните. Съпруга на мима габриелова е във фирмата собственик на ужлабораторията открила "чума" по добитъка. Бойко българоубиеца.
  • 38 ГЕРБ

    3 0 Отговор
    БРАВО НА ГЕРБ И ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И ПАРТИИ ПРЕДИ ТЯХ!СТРАХОТНА РАБОТА
  • 39 Centurion

    4 1 Отговор
    Една не малка част от парите са за да оцелеят близки и роднини, защото тукашните пенсии и заплати стигат за няколко дена. Турцитв и Циганите нвестират,в смисъл купуват жилища,правят ремонти ,те са с ясната нагласа да спечелят пари и да се върнат. С Българите не е точно така.Те поддържат роднините до като ги има и след това превключват с тази Територия която им се явява родина и в която за зла учест са се родили!Всъщност родината е там където те уважават,и ти дават шанс,където не ограбват трудът ти а го заплащат достойно!!!Там където си спокоен за бъдещето си!За милиони България не е това място.
  • 40 икономист

    2 1 Отговор
    И като внасяли пари емигрантите какво от това ? Някаква полза има ли ?
  • 41 гостенин

    3 0 Отговор
    Незная какви и кои са тези емигранти изпращащи пари тука . Моите деца ги инвестират там та даже и обратното , аз изпращам там. Де що имам съседи разпродават и те бягат и купуват имоти в Испания при децата си .
  • 42 а възможно ли е

    2 0 Отговор
    А възможно ли е да подготвят българската територия за заселване на някакви други народности , след като с такъв бяс самите българи се изселват ? Питам за едни приятели.
  • 43 Бойко Борисов

    0 0 Отговор
    Вдигайте данъците да пращат от чужбина повече пари тук хората, които сме ги изпъдили за да се пълни хазната, че да има какво да харчим сега преди местните избори оти изтървахме баницата и кокалът държавен и всичко!