21 Юли, 2019 06:00 3 845 7

Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути

  • либра-
  • биткойн-
  • facebook

Макар на пръв поглед да има прилика, Libra и bitcoin всъщност са много различни

Биткойн срещу Либра: Ключовите разлики между двете криптовалути - 1

Facebook отново е на топа на устата, този път с плановете си за създаване на собствена криптовалута. Гигантът в социалните мрежи е поставен в отбранителна позиция и тази седмица бе принуден да защитава идеята си пред Сената в САЩ заради опасения около неприкосновеността на личните данни и потенциалното незаконно ползване на новия тип пари. Едновременно с това Г-7 предупреди за „сериозни“ правни рискове, пише Economic.bg.

Libra, бъдещата валута на Facebook, е експеримент в паричните системи в дигиталната епоха. Неизбежно бива сравняван и с популярните криптовалути като bitcoin. Много експерти обаче поставят под въпрос дали Libra изобщо може да се нарече криптовалута.

Макар на пръв поглед да има прилика, Libra и bitcoin всъщност са много различни, пише CNBC и описва основните аспекти.

Различни технологии

Една от най-големите разлики е в основната технология зад двете валути.

С bitcoin, транзакциите се записват анонимно в публична книга, известна като блокчейн. По същество това е база данни, поддържана от мрежа от компютри, върху която транзакциите са обезпечени по такъв начин, че е практически невъзможно да има външна намеса.

Libra също използва форма на блокчейн, по-точно технологията за споделен регистър (Distributed Ledger Technology, DLT). За разлика от този на bitcoin обаче, блокчейнът на Libra е позволен, което означава, че към нея може да се извършват транзакции от доверени страни.

Именно тук идва и ролята на Libra Association – базираният в Швейцария консорциум от фирми, сред които са играчи като Visa, Мastercard, eBay и Uber. Всяка от неправителствените организации е инвестирала минимум 10 млн. долара в проекта. Идеята е Libra да се управлява от структура, в която отделните институции са закупили правото си на глас, обяснява Идо Садех Ман, основател и президент на криптофирмата Saga Foundation.

Това е различна мрежа от тази на bitcoin, която е достъпна и се поддържа на практика от всеки, който разполага с интернет достъп и достатъчно мощен хардуер.

Криптовалутите се определят от липсата на доверие в традиционните посредници. „Ние вярваме, че Libra не е криптовалута, защото използва разрешени регистри и е зависима от доверени емитенти (юридическо лице, което разработва, регистрира и продава ценни книжа, с цел финансиране на дейността си, бел.р.)“, обяснява Питър Ван Валбенбург от мозъчния тръст за криптовалутни политики Coin Center.

Различни случаи на употреба

Бялата книга на Bitcoin описва виртуалната валута като система за разплащане, която позволява на хората да обменят пари, без да минават през банка. Към днешна дата тя се използва като форма на инвестиция и често бива наричана „цифрово злато“.

Основната цел на Libra е да се използва при трансгранични плащания и парични преводи. Тя е обвързана с кошница от валути, подкрепяни от правителствата, както и други активи, като целта е да се избегнат променливите колебания, често наблюдавани bitcoin, ether и другите криптовапари на пазара.

Мнозина определят Libra по-скоро като stablecoin (активи, които имат ценова стабилност). Целта на валутата е да поддържа стабилна стойност и да е по-скоро традиционна валута, отколкото крипто такава, обясни Дейвид Маркъс, изпълнителен директора на проекта на Facebook.

Според Чарлз Хайтер, съосновател и главен изпълнителен директор на цифровата платформа за сравнение на валута CryptoCompare, Libra и bitcoin представляват различни етапи в развитието на валутата. „Bitcoin е без разрешение, напълно децентрализиран, дефлационен и волатилен“, казва той и добавя още, че транзакциите с Libra са разрешени, по-централизирани, управлявани от търсенето и предлагането и фиксирани към валутите.

Това, което Хейтер има предвид под „регулиране на търсенето и предлагането“ е, че Facebook и неговите партньорски компании могат да влияят на предлагането, за да съответства то на количеството други активи в резерв, като ефективно поддържа стабилна цена, дори когато има промени в търсенето.

Бройката на bitcoin, от друга страна, е ограничен и всичко на всичко може да бъдат изсечени 21 млн. единици. „Доставка на bitcoin е фиксирана и не може да реагира на търсенето на пазара“, казва Саде Ман.

Различни регулаторни въпроси

Стане ли дума за регулиране, Facebook неминуемо влиза в центъра вниманието. Такава е съдбата и на проектираната от компанията валута Libra. Едно от притесненията е, че тя може да се обвърже с други дигитални активи. Това би било проблематично заради съществуващата разлика между Libra и bitcoin например.

Докато bitcoin изключва необходимостта от финансови посредници, моделът на Libra зависи от организациите, които формират Libra Association, обяснява Ван Валкенбург от Coin Center. „Система без посредници е система без посреднически риск и следователно няма нужда от такова регулиране“, посочва той.

Понастоящем Libra Association се състои от 28 учредители, като надеждата е организацията да набъбне до 100 членове към момента на пускането на валутата. Очаква се токенът да бъде лансиран официално през първата половина на 2020 г.

На изслушването в сряда бяха повдигнати въпроси относно това как Libra ще се впишe в съществуващите финансови разпоредби. Дейвид Маркъс бе подложен на куп въпроси за финансовата сигурност. Той изрази мнение, че има възможност Libra да се счете за стока за широко потребление.

Миналата година Джей Клейтън, председател на Комисията по ценни книжа и борси в САЩ, заяви, че криптовалутите като bitcoin не могат да се разглеждат като ценни книжа. Криптовалутите са „заместители на суверенни валути“ като долара и еврото, каза тогава той пред CNBC.

Независимо от това, ако Facebook и неговите партньори успеят да преодолеят регулаторните препятствия, които са съпътстват Libra, валутата „несъмнено ще има огромно въздействие върху световната икономика – вероятно затъмняваща тази на bitcoin“, смята Хайтър от CryptoCompare.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    12 5 Отговор
    И щуротиии
  • 2 Даммммм

    7 3 Отговор
    Забележете-Сената на САЩ е против...уж криптовалутите са непроследими и застрашавали нац.сигурност ако се използват от терористите...НО тихо се премьлчава,че точно този Сенат поставя условието да може движението на криптовалутите да бьде контролиран от АНБ и ЦРУ...-демек може да правите ама под наш контрол!?!?!

    Коментиран от #4

  • 3 ДЕМОНкрация!

    10 0 Отговор
    А как обикновенните граждани могат да се сдобият с Либра, или и тук всичко е направено в услуга на престъпните разплащания в черния интернет и обогатяване на статуквото?
  • 4 Да да

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Някой те кара да я ползваш ли? Някой ти праща гадни долари насила! Откажи ги, лесно е. И евро не си купувай никога! Взимай ментак лири и газ към пуйките. Къде ви намират такива гении?

    Коментиран от #6

  • 5 Фактите говорят

    22 2 Отговор
    Bitcoin = измамата и балона на века !!!!
  • 6 Абе Пеп..чо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Е много си"умен" бе Саше-човека ти обяснява за лицемерието на американският сенат-ама ти рупаш ли рупаш...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.