Last news in Fakti

10 Септември, 2019 11:20 7 915

Как се справя транспортната фирма "Сев Тол" с намирането на кадри?

  • персонал-
  • подбор-
  • очаквания-
  • търсене-
  • предлагане-
  • трудности
Как се справя транспортната фирма "Сев Тол" с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и фактът, че за по-голяма част от тях е важен и специфичният набор от умения, които потенциалният кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и и мениджъри на водещи компании. На въпросите ни отговаря Шамси Шамси, експерт по подбор на персонала в транспортна фирма "Сев Тол" ЕООД.

- Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

- В последните години отрицателните демографски темпове в България все по-осезаемо рефлектират върху пазара на труда във всички сфери. Въпреки добрите доходи на нашите шофьори, тази професия става все повече непривлекателна за младите, причина са многобройните и негативни регулации, налагани както в страната, така и в целия Европейски съюз. Просто квалифицираните кадри или вече са заети, или предпочитат да се насочат към западноевропейски работодател.

- Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви, стигат до интервю?

- От всички кандидати около 20 % достигат до интервю, и впоследствие ние отсяваме само тези, които имат дългосрочни намерения за работа, не назначаваме хора, които не сме проучили, т.е без разговор поне с два или три предходни работодателя.

- С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

- Да, разбира се, че сме имали такива, не мисля, че някой би казал, че не е имал. Примерите са много , но като най-ярък пример беше един господин, който звъни и пита за условията, аз му обяснявам всичко на дълго и на широко и господинът отсреща казва: "Да, всичко е ОК за мен, но аз имам едно условие, което е закон.". Питам го какво е то, за да го обсъдим, а той отговаря: "При мене е закон 18 часа българско време да съм спрял, опънал сателита и да си пия ракията."

Друг пример беше един господин от немска фирма, който бе готов да започне работа, но в последния момент заяви, че на седмица ще иска и по 21 евро в брой плюс 3 евро на ден за санитарните си нужди като тоалетна и душ.

- Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

- Мисля, че някой би изразил твърде оптимистично мнение по този въпрос, но липсата на кадри ще бъде все по-осезаем проблем с всяка изминала година. Бумащината и бюрокрацията са твърде много, и тромавите процедури ни затрудняват да назначим чужденци, което утежнява ситуацията още повече.

- Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

- За разлика от компаниите в другите сектори и отрасли, транспортните фирми нямат много възможности, поради ясните правила и регулации, на които сме подвластни. Заплатите вече почти догониха западноевропейските, липсата на кадри подобри и условията на труд. Ние в частност решихме проблема като намалихме авто парка и съкратихме част от персонала в офиса.

Виж актуалните предложения за работа от "Сев Тол" ЕООД



Свързани новини