Last news in Fakti

16 Септември, 2019 05:59 1 988 13

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

  • рътно марсуди-
  • индонезия-
  • българия-
  • екатерина михайлова

Нови перспективи

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години - 1

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди се договориха България и Индонезия да активизират сътрудничеството във всички области като увеличат стокообмена си двойно за следващите 5 години.

Това съобщиха от МВнР.

„Много се радвам, че след срещата ни в Монреал преди година, за 2018 г. стокообменът между двете страни се е увеличил с около 150 процента до 222 млн. долара, а за първите месеци на 2019 г. с повече от 300 процента. Но това е крайно недостатъчно за възможностите, които имаме. Затова съм убедена, че бизнес-форумът утре и смесеното заседание на двете правителства, за което се договорихме днес, ще доведат до удвояване на стокообмена за следващите 5 години“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър подчерта, че България има стабилна икономика, която всяка година отбелязва растеж, а най-бързо развиващият се сектор е в сферата на информационните технологии. 28 на сто от работещите в този сектор в България са жени, а общият брой на жените инженери и научни работници възлиза на 54 %.

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

“Нека се събираме по-често и да активизираме икономическото сътрудничество“, призова Екатерина Захариева, „нашето производство е много конкурентно способно. Дори изнасяме повече стоки за Германия, отколкото внасяме“.

Вицепремиерът изрази надежда, че скоро ще бъдат подписани и споразумения за сътрудничество в сферата на образованието, както и в сферата на транспорта. „Българските пристанища могат да бъдат врата за индонезийските стоки на европейските пазари“, каза Екатерина Захариева.

Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 г. насам, а Рътно Марсуди е първата жена на този пост.

„Беше крайно време външен министър на Индонезия да дойде на посещение в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Стремежът ни е да подобрим отношенията си с България“, заяви Рътно Марсуди. Тя потвърди позитивните тенденции в търговските отношения и насърчи повече българи да посетят страната й: „Има 15 % ръст в посещенията на българи в Индонезия. Ние сме интересна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите“.

Екатерина Захариева и Рътно Марсуди обсъдиха възможностите за увеличаване на туристическия обмен, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят посещенията на индонезийците в България.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света като почти 90 на сто от населението ѝ изповядва исляма. Във фокуса на разговорите между Екатерина Захариева и Рътно Марсуди бе и сътрудничеството в сферата на междукултурните и междурелигиозни отношения в името на толерантността и борбата с дискриминацията.

България и Индонезия ще увеличат стокообмена двойно за 5 години

„Можем да изнасяме заедно познания за толерантност“, заяви външният ни министър, според която страните от ЕС и Индонезия трябва да работят заедно срещу дискриминацията.

Министър Захариева потвърди подкрепата на България за Индонезия по всички европейски въпроси.

Индонезия е приоритетен партньор на България в Югоизточна Азия, с нарастваща политическа и икономическа тежест като най-голям член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), член на Г-20, както и като третата най-многолюдна демокрация в света.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    9 1 Отговор
    Препоръчвам Катето Захариева да си модернизира стила на обличане, че сега е като усмивки от старите ленти. Ще ни помислят за още по-изостанали, като я гледат в този вид
  • 2 Госあ

    14 1 Отговор
    Смехотворци, обикалят като мухи без глави по арабските страни и изостаналите азиатски такива, и в същото време сипят обиди към Русия, мълчат като риби в ЕС и загубиха всички контакти с Япония, а с Китай се държат като ощипани, докато германците си уреждат нещата. Калинки и подлоги.
  • 3 Госあ

    8 2 Отговор
    Ама и аз пък какво се възмущавам, каква работа има днешна България с цивилизования свят ?

    Коментиран от #4

  • 4 Тръмп

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Тя Европейската цивилизация и култура започва от България,но Ти от къде ще знаеш!!!:):):)На река Еврос-Марица е кръстена Европа,а не на Ленин!!!:):):)На красивия,всяка дреха му стои добре!!!;););)

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Оф, стига с тая история преди 1000г. България и космическа държава беше. Още по зле, с история, днес тази страна е на дъното. Историческите заслуги са на хората от онези епохи. А днешната ситуация е дело на днешния народ. Срамота. Страна от третия свят.
  • 6 Ю Кортес

    5 7 Отговор
    Икономическите връзки с Индонезия Южна Корея Индия са важни.всяка една от тези икономики е по голяма от руската.

    Коментиран от #7

  • 7 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ю Кортес":

    Къде е Индонезия, къде е Южна Корея, къде е Индия ?!?!?
  • 8 123

    7 1 Отговор
    Бе тази жена един костюм няма ли? Все някакви неформални облекла, а е министър на външните работи. Има там едни книжки за протокола, що не й оставят една на бюрото?!
  • 9 Лора

    1 3 Отговор
    По тази тема бих казала, че това сътрудничество е чудесно между Индонезия и България...! В много отношения е доста по добре от нас, само циклоните ги правят доста уязвими, унищожава им туризма, най важния им отрасъл..! То къде няма бедни хора, но при тях са повече, защото са многолюден народ...!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Като сера

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ловеца на боклуци.":

    Пък ти яж със старата си завистлива глава..! Напиши коментар, оргията отново ли не ти стигна, че отново се занимаваш с мене...! Ще ревеш, няма да закъснее това...!
  • 12 стоян

    2 0 Отговор
    Най вероятно ще удвоим вноса на палмова мазнина -че другаде не я искат а и цената е поевтиняла
  • 13 Behemoth

    1 0 Отговор
    Ей гу Дей Индонезията.....досега внасяхме по един орангутан ,отсега нататък по два.....за износа е ясно....ТИКВИ!