Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 23:30 1 333 15

Печалбата на банките достигна 1.2 млрд. лева

  • печалба-
  • банки

Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава

Печалбата на банките достигна 1.2 млрд. лева - 1

Печалбата на банките в страната към края на август достигна нов рекорд от 1,2 млрд. лв. Това е с 11,4%, или със 124 млн. лв. повече от реализираната печалба за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Една от причините за това е намалението на лошите кредити. Разходите за обезценка на предоставените от банките заеми от януари до август са 241 млн. лв., при 301 млн. лв. година по-рано. Сред другите причини за ръста на печалбата са увеличеното кредитиране при изключително ниски лихви по депозитите, както и банковите такси.

Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава със 135 млн. лв. (+0,2%) през август до 63,8 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като гражданите са по-активни от фирмите при взимането на нови заеми. Кредитите за домакинства нарастват с 1% (+233 млн. лв.), а тези за нефинансови предприятия намаляват с 0,4% (-130 млн. лв.). Увеличават се кредитите за сектор държавно управление (с 2,1%, или 16 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 0,4%, 15 млн. лв.).

Въпреки ниските лихви по депозитите спестяванията на гражданите и фирмите в банките се увеличават с бързи темпове. Само през август влоговете в банковата система нарастват с 0,5% (+457 млн. лв.) и достигат 93,9 млрд. лв. Въпреки че през август много хора отиват на море и харчат големи суми за лятната си почивка, депозитите на домакинства са се увеличили с 0,5% (+275 млн. лв.). Влоговете на нефинансови предприятия през най-топлия месец от годината са нараснали значително повече - с 1,3% (+350 млн. лв.). Увеличават се и привлечените средствата от кредитни институции (с 0,5%, или с 31 млн. лв.). Намаляват депозитите на сектор държавно управление - с 5,1% (-131 млн. лв.), както и на други финансови предприятия като застрахователни, пенсионни и договорни фондове - с 1,8% (-69 млн. лв.).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ГРАБЕЖА

    26 1 Отговор
    НА НАСЕЛЕНИЕТО КОЛКО ДОСТИГНА ?

    Коментиран от #9

  • 2 kvartalniq

    17 1 Отговор
    ни срам, ни очи!
  • 3 Ох баня оххх кеф

    9 2 Отговор
    ОФТЕ МОФТЕ казал Ганьо поемайки го....
  • 4 сектант в криза

    3 3 Отговор
    криза е!
  • 5 Легална кражба от политпроститутки

    12 0 Отговор
    В една полу държава полу бардак

    Коментиран от #6

  • 6 Новата ми родина

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Легална кражба от политпроститутки":

    Ще получава моите данъци

    Коментиран от #7

  • 7 а БГ личната ми карта

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Новата ми родина":

    ще я срежа с ножицата на 2
  • 8 джамбазин

    14 0 Отговор
    Всеки уважаващ себе си гражданин трябва ежеминутно и с дръзновение да споменава женските роднини на банките и служителите им в чисто сексуален контест...

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 9 Не бе прятелю

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "А ГРАБЕЖА":

    Правилният въпрос е с колко успяхте да намалите населението. Дано умрът тия боклуци които прогониха толкова свестни и кадърни хора от родината им.
  • 10 и женски и мъжки роднини

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "джамбазин":

    споменавам на тия минетчии долни но файда като ти вземат парите и ти увеличават лихвата по кредита когато си искат оправдавайки се с кредитния индекс софибор или квото и да там п*ка му майчина
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаджи хаджи Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "джамбазин":

    Не си държиш парите в банката, нямаш проблем! Банката с твоите пари, заробва хиляди души!
  • 13 Хаджи хаджи Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "джамбазин":

    Не си държиш парите в банката, нямаш проблем! Банката с твоите пари, заробва хиляди души!
  • 14 dsadsa

    4 0 Отговор
    Аз не искам да имам нищо общо с банките но държавата ме задължава да си получавам заплатата по банков път ???
  • 15 Шефьор

    4 0 Отговор
    На печалба са щото събират такси за щяло и нещяло. Пък и държавата е зад тях. То пенсии, болнични, ограничаване на плащанията в брой, къде отиват остойностени всички тези услуги? В такси които плащаме на банките. Вместо да говорят глупости, че са има намалели провизиите, да видят преди две години какви такси събора за преводи и сега.