Last news in Fakti

11 Октомври, 2019 10:21 5 739

Как се справя "Региоком" с намирането на кадри?

  • региоком-
  • regiokom-
  • hr-
  • персонал-
  • подбор-
  • дарина гичева

"На служителите се предлага не просто работа, а стил и качество на живот," твърди Дарина Гичева

Как се справя "Региоком" с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и фактът, че за по-голяма част от тях, е важен и специфичният набор от умения, които потенциалният кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и и мениджъри на водещи компании. На въпросите ни отговаря Дарина Гичева, експерт по подбор на персонала в Regiocom.

- Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

- В условията при нарастваща конкуренция на пазара на труда, предизвикателствата, които срещаме са немалко. Задълбочава се тенденцията за недостиг на високо образовани кадри с нужната квалификация, която да отговори на търсените от работодателя качества.

Тъй като Региоком е немска компания, която има нужда предимно от специалисти, владеещи немски език, трудностите възникват още на ниво основни изисквания към кандидатите. Всеизвестен е фактът, че младите хора с отлична подготовка по немски език в по-голямата си част напускат страната след завършване на средно образование. Добре е, че все повече езикови центрове предлагат курсове и обучения, които, за съжаление, обаче често не са на нужното за нашата работа високо ниво.

- Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви, стигат до интервю?

- Повече от половината от кандидатствалите при нас биват поканени на интервю, където имат възможност да представят себе си по най-добрия начин. Изключително важна е ролята на HR-a, който в процеса на подбор трябва да оцени потенциала и перспективите, които съпътстват всяка една кандидатура. В този смисъл всеки кандидат е ценен за нас и политиката на компанията е по-скоро да предостави възможност и шанс за развитие и на кандидати без опит, но с достатъчно мотивация, която да компенсира липсата на такъв.

- С какви нереалистични очаквания се сблъскват те по време на интервю?

- Не бих казала, че повечето от кандидатите имат нереалистични очаквания. В по-голямата си част те са добре информирани. Това са предимно интелигентни млади хора, които са ориентирани много добре в информационния поток или кандидати с богат професионален опит, които са наясно с реалната ситуация на пазара на труда, отчитайки специфичните условия за конкретния бранш.

В случай, че става въпрос единствено за недостатъчни компетенции от страна на кандидата, най-вероятно е той да бъде насочен към различни възможности за повишаване на квалификацията, след което ще бъде отново добре дошъл на интервю.

- Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

- Тенденциите на пазара на труда в България са пряко свързани с процесите в обществото като цяло и с демографските и социални условия. Борбата за кадри между компаниите налага проактивен подход при подбора на персонал. Тенденцията е за задълбочаване на този процес. За щастие, наблюдава се и тенденция все повече сънародници да проявяват желание да се завърнат и да останат да работят в родината.

- Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

- От години вече компаниите не само предлагат работа и позиции на кандидатите. Те търсят кадри, с които да градят съвместно бъдещето на компанията и екип, с който да вървят напред. Най-вече в сферата на услугите, където всички знаем, че най-ценният капитал са хората.

На служителите се предлага не просто работа, а стил и качество на живот, възможност за професионално израстване. Социални придобивки, вътрешен климат, допълнителни дейности - комплексен е изборът, който прави всеки кандидат, търсейки своя нов по-добър работодател.Това е причината, поради която компаниите в България са склонни да предложат все повече и повече, за да „уловят“ най-добрите кадри.

Виж актуалните предложения за работа от "Региоком".

Как се справя "Региоком" с намирането на кадри?



Свързани новини