Last news in Fakti

24 Октомври, 2019 13:37 3 270 14

ТЕЦ-овете – новото бреме на Европа

  • тец-
  • европа-
  • загуба-
  • въглища

Четири от пет ТЕЦ-а на въглища работят на загуба

ТЕЦ-овете – новото бреме на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Четири от пет ТЕЦ-а в Европа, които работят на въглища, има опасност да претърпят загуби в размер на 6.6 млрд. EUR през текущата година. По-ниските разходи за възобновяема енергия в съчетание с по-ниските цени на природния газ превръщат източниците на енергия от ТЕЦ-ове все по-конкурентни на въглищата, сочи проучване на мозъчния тръст Carbon Tracker Initiative.

Близо 80% от ТЕЦ-овете в Европа, които работят на въглища са на загуба. За 2019 г. най-голяма ще е загубата за германската RWE – 975 млн. EUR. Това е 6% от пазарната капитализация на централата. Индустриалният холдинг EPH, чийто активи са основно в Германия и Чехия, вероятно ще загуби 613 млн. EUR, а държавната енергийна корпорация на Гърция – 596 млн. EUR.

ТЕЦ-овете в Полша, както и някои в Германия, Холандия, Италия, Чехия и Словения ще продължат да са печалба. Част от тях получават големи субсидии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    20 3 Отговор
    И тук американските тецове са на плюс, понеже имат договори с гарантирана печалба ;)
  • 2 Еколог

    7 4 Отговор
    Това е безобразие! Истинска свинщина! Уж Европа се грижи за екологията, а субсидира тези първобитни източници на енергия

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Еколог":

    Субсидира ги не Европа , а "леви" правителства и "социални синдикати" !! Дето лъжат , че се грижат за работните места , а всъщност принуждават всички данъкоплатци в една държава да плащат за работните места на една шепа хора !! От които те имат полза естествено , щото като техни "защитници" си гарантират гласоподаватели !! А иначе решението е много просто , централите минават на газ , персонала намалява с 90% , щото просто няма работа за толкова хора и спестените заплати и по-малките такси за емисии изравняват цените с тия на въглища , а някъде даже са и по-ниски ! И между другото всички околни държави , дори Гърция , която също има над 40% ток от тецове , обявиха , че до 2030 НАПЪЛНО спират производството от въглища , само нашите разбирачи продължават да плямат за "хоризинти" 2040-2050 г !! Само че що ли си мисля , че ако тръгне Белене много бързо ще сменят опорките !!

    Коментиран от #8

  • 4 Спец

    8 3 Отговор
    Като спрат Тецовете на въглища които са държавни спира и финансирането наБЕХ ,а той на Топлофикация София.Спират и финансите на социалната система и почваме да чакаме вноските на данъци от частните фирмички.Срив банкрут и глад за всички разбирачи.Китай и той спира централите си ама друг път.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Спец":

    Тия мечти на пленума на БСП ли ви ги разправят или в синдикатите ?? Виж за тях 100% ще е срив , банкрут , глад и така нататък !! Щото такава яма за смучене няма да намерят повече никога и никъде !! И за какво "финансиране " имаш наглостта да плещиш , след като съвсем прясно същия БЕХ изля НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД в дупката ТЕЦ 2 , а оттам и в мините ??? И ще излива по толкова и повече ВСЯКА ГОДИНА напред , даже скоро ще станат ЦЯЛ МИЛИАРД !!! ОТКЪДЕ дойдоха тия парички , бе каскет ?? Знаеш ли колко ток или газ може да се внесе с тях и то без да дишаме смрадта на любимите ти въглища ?? Ама няма да има за "миньори" , синдикати , партийни отрепки и т,н, !!!

    Коментиран от #6

  • 6 Спец

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Какво произежда БЕХ ,че печели толкова много?

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Спец":

    Енергия, нали е енергиен холдинг. Газ доставка и транзит, ел енергия. Имайте в предвид че държавата получава безплатно СО2 квоти които продава. За сега въглищата нямат алтернатива като цена, газът за България е скъп и произведената от него енергия също.

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 8 Анонимен

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Щом загубата на 30 000 добре платени работни места в българия е добре, ок значи не си ляв. Щом посоката на всички тези средства за заплати от България към други страни, за сега100% към Русия ок значи не си ляв.

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    P.S.
    Единственият вариянт е да се прекрати отоплението с ел енергия и да се премине към газ. Там където това не е възможно да се компенсира с увеличаване капацитета на когенерациите.
  • 10 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Ама естествено , заради 30 000 да не казвам какви , 2 000 000 данъкоплатци трябва да плащат като попове , нали ?? Или ще ме убеждаваш , че тая субсидия не идва от данъците на всички , демек от бюджета ?? Хахаххахахха !! Искаш ли да ти кажа колко се пада на човек при милиард субсидия ?? Точно по 500 лева на човек !!! ГОДИШНО !!! Има хора , дето не плащат толкова общо за ток на година !!! Обаче трябва да платят за "местата" на 30 000 хрантутници , дето сигурно са по-важни от тях , а ??

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Парите от продажба на безплатните квоти е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО да се ползват за субсидии , особено на такива пушилници !!! Могат да се ползват САМО за мерки за енергийна ефективност и ВЕИ !!! И между другото при само 30% подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд тия тецове стават напълно излишни !! А това по закон трябва да стане до 10 години !!
  • 12 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    А как искаш някой да ти работи без пари? Или как няма да плашташ за ток? Какви са хората в района на мините, долнокачествени, не са достатъчно красиви? Или умни? Няма как 30 йил души да си загубят работата и хова да не се отрази на почти всички останали като ги пратиш тия пари в Русия те къде ще ги похарчат, в Пловдив , Димитровград, къде. И каква е себестойността на тока от газ в момента-19,5 ст срещу 14,5 за марица 2. Ама важното е не аз да съм добре, а Вуте да е зле.
  • 13 КОЮ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Виждам че си голям отворко , разбираш от цена на тока , БЕХ и целия енергиен сектор. Обаче 40% от електроенергията на България се произвежда в Мини Марица -Изток комплекса , това са 4 ТЕЦ-а , айде сега слушаме те тебе и закриваме с лека ръка тези 4 замърсителя . Кое производство ще оцелее на пазара без електро енергия , може на баба ти картофите само да излезнат ама ти няма да ги дочакаш щот Софето до тогава ще е изорано. България за момента има най ниска себестоиност на мегават електро енергия , това че има над 500 търговеца на входа и изхода на всеки електро производител е проблем наречен организирана престъпност , но ти едв ли си чул нещо по въпроса. Така че мили ми смехурко преди да ръсиш още тъпизми , иди и прекопай градината на баба че тока свършва
  • 14 Blackthorn

    1 1 Отговор
    Охооо, покрай чудните ви електромобили тепърва ще се строят тецове :)