ФАКТИ.БГ

Затягат мерките при отглеждането на прасета

При свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета за угояване

Публикувана: 17 Януари, 2020 23:31
27 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2897
Затягат мерките при отглеждането на прасета
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

От днес, 17 януари 2020 г., влизат в сила новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми. Измененията и допълненията в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са обнародвани в днешния брой …. на Държавен вестник. Основната им цел е да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.Новите изисквания са въведени предвид сложната епизоотична обстановка в страната през изминалата 2019 г. и са обсъдени и съгласувани с браншовите организации.

В личните стопанства е прецизиран броят на допустимите за отглеждане животни за лични нужди. При свинете се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета за угояване. Трябва да бъдат осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство трябва да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. Стопаните трябва да предприемат действия за дезинфекция, както и за ограничен контакт с хора и други животни.

При фамилните и индустриалните ферми новите мерки включват създаване на буферна зона или двойна/плътна ограда около обектите за предотвратяване на контакт с диви свине. В зависимост от технологичното решение на собственика, е въведена възможност на всяка технологична група да е осигурена отделна биосигурност, в рамките на един животновъден обект. Важен момент за ограничаване контакта с гризачи, други вредители и насекоми, е необходимостта от покриване на местата за съхранение на фуража, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Като допълнителна мярка се изисква обособяване на филтър на входа на всяка сграда за минимализиране риска за разпространение на заболяването от лицата, имащи контакт със свинете. Предвидено е допълнително измиване и дезинфекция на транспортните средства на място, различно от обособено такова на входа. Относно документацията се изисква изготвяне и наличие на програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Всеки обект трябва да има индивидуален план за биосигурност, както и план за прилагане на спешни мерки при възникване на заразни заболявания.

Във фамилните ферми допустимият брой свине за отглеждане е до 10 свине майки с приплодите им, но не повече от 200 броя общо с определена площ за съответната категория животни. Новите изисквания в този тип ферми са свързани с обособяването на филтър за смяна на работното облекло на входа/изхода на всяка сграда, в която се отглеждат свине. Той трябва да е оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете. И при тези обекти е важно осигуряване на защита на фуража за изхранване, както и обезопасяване на отворите, вратите и прозорците. Въвежда се почистване, измиване и дезинфекция на транспортните средства. В този тип ферми се въвежда изискване капацитетът на съоръжението или мястото, определено за събиране на торовата маса, да е съобразено със задължителния 40 дневен период, през който тя няма да може да се извежда извън животновъдния обект.

За животновъдните обекти, пасищата за целогодишно отглеждане на животни, са въведени изисквания за поставяне на ограждения и осигуряване на храна и вода. Те трябва да имат и навес за осигуряване на защита от неблагоприятни климатични условия, както и на място за извършване на ветеринарномедицински манипулации.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Активист на БКП
1 Отговор
Е то останаха ли прасета след клането на ГЕРБ?

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +47

Johansson
2 Отговор
Поне телетата да не барат.

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +24

3
Този коментар е премахнат от модератор.
гпмтпр
4 Отговор
Така ви се пада роби на гробарите като гласувате за тях. Дано и кокошки да ви забранят да си гледате.

Оценка:
-2 +26

Обикновен Бг
5 Отговор
!!!!!! Ама те останаха ли !!!!!!!
Нали Германистан и Френската Арабска Джамахирия искаха така.

Оценка:
-0 +21

Рошко
6 Отговор

До коментар #2 от "Johansson":


И на тях ще им дойде редът телета крави кокошки, трябва да се яде само вносен резерв

Оценка:
-0 +38

Обикновен Бг
7 Отговор
Вие гледате комедията ЕвроАтлантизъм, тип тв сериал :
1 серия - Луда крава.
2 серия - Птичи грип.
3 серия - Свинска чума.
Очаквайте продължение.

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +36

домашното ще ти излезе по скъпо от купеш
8 Отговор
С други думи - отглеждането на прасе скъпо удоволствие.

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +24

Йосарян
9 Отговор
Заради Ислямисти, няма да е свинско. СВИНЕ НИ ВЛАДЕЯТ, КОЕ НЕ Е ЯСНО?

Оценка:
-0 +23

Гост
10 Отговор
А за отровния фураж който зарази свинете с африканска чума нито дума странно

Оценка:
-0 +27

Демократична работа
11 Отговор
По времето на комунизма животните се гледаха койтонкакто свари и проблеми нямаше. С идването на демокрацията болестите и отровите плъзнаха навсякъде

Оценка:
-2 +33

Сливи за смет
12 Отговор
Целта е ясна. Както е казал на времето алън дълес : --Под привидни грижи за техните права и сигурност ние ще ограничаваме все повече тяхната (на обикновените хора и по - точно от соц. държавите) свобода и независимост. Целта е да няма право населението да има възможност да припечели , продавайки излишъка от своя труд, а останалите да са принудени да да купуват отровното свинско , пълно с всякака химия на високи цени. Пътят към ада е постлан с добри намерения. Геноцидът над българите върви с пълна сила.

Оценка:
-0 +19

Миризлив пор
13 Отговор
Докато държавата продължава да плаща избитите животни все ще има епидемии. Просто не можеш да си продадеш пилетата или яйцата, има епидемия и ти ги плащат на куп. Имаш прасета следва свински грип, или ако са овце шап. Жал ми е само за малките които остават без животни заради тези игри.

Коментиран от #15


Оценка:
-0 +7

5236
14 Отговор
Бaлгaринaт глea прacятa oт хииииииилядиииии гoдииииниии!

A вий cя, шe му гo ceкнтиe!
Рaкиятa иcкaтe дa ceкнитe, прacяятa иcкaтe дa ceкнитe .. EЙ! ШA CТAНИ ЛOШO НAКРAЯ НE МOЯТ ИЗДAРЖAТ ХOРAТA!
Бaлгaрти cи oбичaмe рaкийтa и cвинcкуту, бeтeр кoлкуту живoтa!

Оценка:
-0 +10

8927
15 Отговор

До коментар #13 от "Миризлив пор":


Мичиии даржаата гат ни ще да платИ, да ни ми казва си трепа живутинките, шиот видиш ли на 10 килуметра на къра имало некво болну свини. Ми чи аз ни си го глеам на къра мойту. То на тирасата! ААА!

Оценка:
-0 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор.
Пипи дългото чорапче
17 Отговор
Герб отказаха хората от село да гледат животни,само кокошки вече гледат.Половината села са пусти,други цигански,а другите 50% от селата в чужбина или големия град.Иначе искат да връщат млади хора .Кауза пердута.

Оценка:
-1 +6

PlimP
18 Отговор

До коментар #1 от "Активист на БКП":


да уе, 240 в центъра на Софето, само дето при тях за пари всичко е улабено, даже и халките им са мин. 3 цола в неработен режим

Оценка:
-0 +4

Balgarin
19 Отговор
Da se zabrani:
1.otglegdane na vsyakakvi givotni v naselenie mesta.
2.semeina ferma max.dve givotni.
3 da me se raxreshava otglegdane na givotni bez veterinaren I sanitaren kontrol.

Оценка:
-3 +1

Дедо
20 Отговор
до коментар 1 Като пишеш коментари значи са останали.

Оценка:
-0 +0

аман от евролиберал идиоти
21 Отговор
"по-висока БИОСИГУРНОСТ" тва като го кажем на деда ми и че умре от смех. Идиоти

Оценка:
-0 +3

само да ти кажа
22 Отговор

До коментар #8 от "домашното ще ти излезе по скъпо от купеш":


че ще е поне истинско,натурално месо

Оценка:
-0 +1

Jack Bauer
23 Отговор
Целта е ясна - вместо да ядем храни родно производство да ядем вносни: круши от Холандия, свинско от Испания и ... . Накратко, сега е на ред спирането на всякакво производство и печеливша дейност в България. Само като прочета: "... При фaмилнитe и индуcтриaлнитe фeрми ... cъздaвaнe нa буфeрнa зoнa или двoйнa/плътнa oгрaдa ... зa прeдoтврaтявaнe нa кoнтaкт c диви cвинe...". Те дивите свине си се разхождат по селата и влизат излизат от дворовете, направо са като бездомните котараци, скачат катерят се по покривите, няма отърване от тях.

Оценка:
-0 +4

Зевзека
24 Отговор

До коментар #7 от "Обикновен Бг":


Изтървал си да пишеш и синя пъпка

Оценка:
-0 +1

Делян Пеевски
25 Отговор
Браво на новия закон за прасетата че трябва да са до три броя. Ние засега в парламента сме само аз и Каракачанов.................

Оценка:
-0 +3

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Е добре...! 🐷
27 Отговор
Прасето не ли е най мръсното животно....!!!? Много рядко., някой съвестен стопанин, ще ги отглежда при добри условия...!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5