Last news in Fakti

28 Януари, 2020 16:29 3 919 43

Ще се върнат ли за 1200 лева в България?

  • българия-
  • чужбина-
  • работна ръка-
  • връщане-
  • политика

Държавата ще "подарява" до 1200 лева на месец на "успели българи", върнали се у нас

Ще се върнат ли за 1200 лева в България? - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години българската държава демонстрира пред обществото ангажимент да привлече българите, живеещи в чужбина, обратно в родината. Така например институциите влязоха в ролята на посредник между работодателите и търсещите заетост. Организираха се трудови борси, представящи работни места, които са "висококачествени, добре заплатени и с добри условия на труд"*. Създадена бе онлайн-платформата EURES, която ще предоставя "лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти".* Но това далеч не е всичко. Към улеснения достъп до полезна информация се добавят и финансови стимули - до 1200 лв. месечно за период до една година. Право на тях ще имат българи висшисти, които са живели поне шест месеца в чужбина, а след това са започнали работа в България. Тази сума може да бъде използвана за наем, за детегледачка и др. Ще се предлагат и безплатни езикови курсове за членовете на семейството, които не говорят български. Финансовата подкрепа също е част от платформата EURES, която бе създадена в рамките на проекта "Национална EURES мрежа".

В инициативата с финансовите стимули обаче има непохватен популистки елемент. Говори се за връщането на "успелите българи". Явно под "успял" се разбира всеки висшист, който - за разлика от "лузърите" - не е останал в България. И все пак: тази странна реторика не означава, че въпросните идеи трябва изначално да бъдат отхвърлени. Но достатъчно примамливи ли са 1200 лева месечно на фона на добрите условия, които предлагат други по-развити страни?

312 евро в България, 1557 евро в Германия

В момента минималната работна заплата в България остава най-ниската в ЕС - 610 лв. (312 евро). А свободните работни места са малко над 11 000. (Впрочем, в Австрия, Дания, Италия, Кипър, Финландия и Швеция няма минимална работна заплата.)

В Германия, където живеят най-много български емигранти (416 000 души), минималната работна заплата е 1557 евро (юли 2019). Следващите най-популярни "дестинации" за българите са Турция и САЩ. И в двете страни живеят по около 350 000 българи. От 1 януари тази година минималното месечно възнаграждение в Турция е 449 евро (2943 турски лири) - т.е. то е по-високо от това в членката на ЕС България.

В САЩ установената от федералното правителство минимална почасова ставка е 7.25 долара (юли 2019). Много щати обаче са въвели своя граница за минимално почасово заплащане, която е по-висока. Така средно минималната почасова ставка в САЩ възлиза на 11.80 долара (май 2019), а това се равнява на 10.70 евро. Месечната минимална работна заплата, по данните за 2019, е 1257 долара (1097 евро).

В Гърция, която е четвърта по ред страна с най-висок брой български емигранти (около 300 000), минималната работна заплата е 758 евро, а в петата - Испания, в която българите са приблизително 250 000, минималното месечно възнаграждение е 1108 евро. Във Великобритания има около 200 000 българи. Там минималната работна заплата възлиза на 1525 евро месечно.

Разбира се, минималното възнаграждение не е добър ориентир за покупателната способност. Ако обаче сравняваме БВП на глава от населението по паритета на покупателната способност, ще видим, че България може да се похвали с едва 51% от средното за ЕС. Така тя остава най-бедната в Общността.

Имайки предвид ниското равнище на доходите в България, новите инициативи на кабинета надали ще променят актуалната тенденция - броят на тези, които напускат, да е по-голям от тези, които се връщат. По данни на НСИ, през 2018 година в България са се върнали малко над 16 000 българи. Заминали са 31 000. Много по-вероятният сценарий е броят на българските емигранти, които според някои оценки са около 2 милиона, да продължи да расте. Според усреднената демографска прогноза на ООН, към 2100 година в България ще живеят по-малко от 4 милиона души. В това развитие важна роля играят също така отрицателният естествен прираст и високата смъртност.

Не всичко е пари

Някои може и да възразят, че "не всичко е пари". Все пак "родината си е родина". Само че нерядко родината-майка всъщност се оказва мащеха. Какво значение има дипломата, включително тази от престижен университет в чужбина, когато "домодерни практики" - като личните познанства, продължават да имат определящо значение при професионалната реализация? Изключение от "златното правило на шуробаджанащината" са редица чужди компании, които имат офиси в България - но тук държавата няма никакъв принос. Впрочем, именно корупционните практики прогонват немалко чужди инвеститори. И това може би скоро няма да се промени. Според последните данни на "Трансперънси Интернешънъл" за 2019, България остава най-корумпираната страна в ЕС, а медийната свобода е ограничена. Последното означава, че възможностите на гражданите да въздействат информирано и ефективно върху процесите на взимане на решения са ограничени. Ако сложим на везните западащото качество на образованието (от огромно значение за тези, които искат децата им да растат в България), все по-лошото състояние на здравеопазването и проблемите с околната среда, като че ли изборът "да остана в чужбина или да се завърна" изглежда предрешен.

Преди да се лансират недомислици като финансовите стимули за завръщането на "успели българи", държавата би трябвало да се постарае повече, за да задържи онези българи, които са решили да останат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поздрави от Франция

    54 8 Отговор
    Социалната ми помощ е 1200 лв.
  • 2 Васил

    56 1 Отговор
    Нямат никакъв шанс!
  • 3 Йосарян

    55 8 Отговор
    Тва е поредната Подигравка. Никой няма да се върне в тая Кочина.
  • 4 Иво

    63 1 Отговор
    сега ще почнат да се връщат чернокожите българи и това ще им е поредната помощ а за работещия човек един среден..
  • 5 Незнаещ

    39 0 Отговор
    Може би тъмносините ,ако надушат някаква далавера!Някакъв аналог на безработни от ЕС,с регистрация в НОИ.
  • 6 Оня

    79 1 Отговор
    Значи за тези, които се връщат 1200,а за тези които са тук и са работили и продължават да работят 610 лв. ВИЕ БЪЗИКАТЕ ЛИ СЕ, ИЛИ ИСКАТЕ И ТЕ ДА ЕМИГРИРАТ...
  • 7 За съжаление

    48 2 Отговор
    Мечтите са безплатни, а който вече е дръпнал от тук само като гледа и слуша какво се случва, си пуска химна по празници, слуша други български песни и си мисли "Добре че се махнах"
  • 8 Тях червеното знаме роди ги

    29 5 Отговор
    Прекрасна страна! Няма по хубава и богата от нея,но материала,лош.
    А политиците, до един родени от червеното знаме Е как да стане?

    Коментиран от #35

  • 9 Ernesto Che

    30 1 Отговор
    Това ли е планът?Трагедия
  • 10 ърт

    14 9 Отговор
    Щатите дават високи заплати.Европа си е мизерия.
  • 11 Отговор

    25 1 Отговор
    "Ще се върнат ли за 1200 лева в България?"... Отговор:"Ще...."
  • 12 Рошко

    23 2 Отговор
    Ами ако почнете да давате минималсна за 40 часова работна седмица нето 1200, може и да размисля да не емигрирам
  • 13 Някой си

    22 3 Отговор
    Буахаха, при нормален договор тези пари на запад се взимат за три-четири дни!
  • 14 Миризлив пор

    15 1 Отговор
    Вместо това да седнат да попритиснат работодателите редовно да плащат заплати и да инвестират в производството. И най мързеливия багерист за ден изкопава много повече с багер от колкото 20 работливи с лопати!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Активист на БКП

    24 1 Отговор
    Заради ромите се прави !?!
  • 17 Kasapina

    19 4 Отговор
    Социалната помощ във Ирландия 4000 лв
  • 18 Смях

    39 3 Отговор
    Германия 1500евро
    Испания 1100евро
    Гърция 750евро
    Булгаристан 312евро
    Повече коментари не са нужни само да се отбележи че в Германия и Испания хр.продукти са 25 % по-евтни от тези Бг плюс безплатно здравеопазване в Испания и то от най добрите в света.Имали ли смисъл да се изброява.На кого говорите това с тези смешни 1200лв ????
  • 19 zigzag

    25 3 Отговор
    Взимам около 2100£ + бонус при завършване на проект. Обикновенно 2-3 месеца взимам бонус. Като 2019 най-добрия месец 6.100, а 2018 и 17 до 11.000£. Та накратко НЕ
  • 20 Лелееее

    29 3 Отговор
    Ще се върнат ли за 1200 лева , да им вземат ДАНЪК - Гастарбайтър 120000 , Данък дезинфекция , Данък Завръщане и Данък дълбоко вдишване на Бг/ Италиански боклук ???
  • 21 Лелеее

    21 3 Отговор
    Да им “ нациолизират “ спестяванията ???
  • 22 Госあ

    21 4 Отговор
    Само не разбирам за какво им е някой да се връща ? Все едно аборигенските племена в Океания да имат нужда от специалисти. Само шум вдигат тарамбуките от герб
  • 23 Някой си от Европа

    27 3 Отговор
    България е робска страна, а българските работодатели са алчни и неграмотни робовладелци.
    Някой да възрази ????
    Сори, но такива са фактите.
    Е значи сами си отговорихте дали българите ще се върнат, аз лично няма да работя за български работодатели.
  • 24 О.Р.

    11 0 Отговор
    На бегом!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бойко Борисофффф

    16 2 Отговор
    Ко речи,. Бе да не ме е таковал луд да се върна за 1200 лв като тук си вземам чисто 2500 евра и си докарвам от шрот още 500. евра Бе тее полудели ли са. Знаете ли кои ще се върнат които не стават за нищо освен за социал наи неквалифицираните и прости., или по голямата част малцинството електората на Бочето.
  • 27 kolev

    12 0 Отговор
    дори и чуждите фирми, ако са с български мениджмънт влизат в графата шуробаджанащина
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Порно

    7 1 Отговор
    Хаххахахахха Булгаристан
  • 30 експерт економикс

    5 1 Отговор
    По принцип такива подарени пари са вредни за гостоприемника, особено за хeйтъритe , напуснали България. С какво те ще допринесат за просперитета на България ???
  • 31 Новичок

    7 1 Отговор
    Който го е измислил това безумие да се обеси веднага,изтървате питомото а тръгнахте да гоните дивото.Срам ме е ,че съм Българин то бива бива ама това вече е излагация голяма.
  • 32 лекар Швеция

    11 4 Отговор
    Ще се върна ако ми се гарантира спокойствие,чист въздух,училище наблизо и адекватна заплата.Моята в момента е 7200 евро месечно.Вие колко предлагате?

    Коментиран от #33

  • 33 Докторче,

    0 10 Отговор

    До коментар #32 от "лекар Швеция":

    Ако си такъв?! Бедняк си! Знаеш ли колко получават личните лекари? А специялистите кардиохирурзи? Фукня, но голтак си!
  • 34 Бойкот

    3 1 Отговор
    Жесток бойкот ,да очакват ,навляците... Бял ден няма да видят интересчиите! Готованците са презряни!
  • 35 Роги

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тях червеното знаме роди ги":

    Долу горе е така,но да не забравяме че много безцветен боклук полепна към тях и това се получи в парламента.
  • 36 Маркиз дьо Отзад

    8 2 Отговор
    Една година ще захранват некадърната плява, защото, всъщност, само те ще се върнат при тези условия!, А след като мине тая една година!? Мислено, мислено, пък недоклатено! Доказателство какви пълни идиоти и тъпанари ни управляват! Единствената логика, която най-вероятно са гонили е точно тази - да се приберат тъмносините, за да си консолидират малцинствения електорат и да си гарантират вота занапред! На наш гръб! Нещастници!
  • 37 граф Голд

    2 2 Отговор
    Да си стоят там. България не е Индия или Китай. Малка страна със малко качествена земя и малко качествени хора. Балтийските "тигри" като са по 2-3 милиона народ да не са фалирали ?
  • 38 ttt

    5 1 Отговор
    "Мафията се чисти един друг, големите риби изяждат по-малките. "

    Та какви 1200 лева бе измет? Проблемът е че никой не иска да живее с вас в една и съща държава. Около 3/4 сте годни само за направа на торови препарати (начело с "Благодаря,,,,,, за гостопримеството")
  • 39 Иван

    6 0 Отговор
    Те са работили за високи заплати на запад, а ние тук където живеем като цигани за нас няма нищо. В чужбина като работиш парите ти стигат за месеца, а тука, ако гладуваш може да ти стигнат. С чиста заплата от 500лв. ми кажете как трябва да се изкара месеца. Българина е най- простият човек на планетата. Постоянно делят хората и за това ще има завист, ненавист, омраза. Като санирането, за едни санират без пари за други не, а тези който са си купили ново жилище санирането за тяхна сметка. Нали тези избягалите са по- умните, по-трудолюбивите, защо да им се помага, те винаги ще се оправят.
  • 40 един

    2 0 Отговор
    "Ей, да знаете какви проекто програми сме подготвили?!"
  • 41 Емигрант

    4 1 Отговор
    Хахахахахахахахахахахахахахахахахаха.....Ей, ше ме уморите от смях бе! Важно е да си вервате! За бога братя,вервайте каквото ви казва оня с големата глава.Акъл море-глава кофа(пожарникарска)!
  • 42 Рико

    2 4 Отговор
    Все пак някакви пpaceтa които наричат родината си "кочина" нямат място в България. Ако един японец нарече родината си кочина , по добре да си направи сепуку.
  • 43 васил левски

    4 1 Отговор
    Кой ще се върне да живеее в тая пробита от далавери държава..Къвто премиера ни такава и държавата ни--БУНИЩЕ.