Last news in Fakti

25 Юли, 2012 13:29 1 081 7

Прибираме берачите си от Швеция

  • берачи-
  • плодове-
  • николай младенов-
  • швеция

Младенов: Това е изключение, а не прецедент

Прибираме берачите си от Швеция - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна извънредно средства, за да бъдат прибрани у дома българските берачи, бедстващи в Швеция. Около 170 000 лв са нужни за връщането на сънародниците ни у дома, стана ясно от думите на първия ни дипломат Николай Младенов пред журналисти. Още не е решено с какъв транспорт ще се извърши акцията.

Сънародниците ни били подлъгани, че ще берат боровинки в скандинавската страна. Те нямали договор и никой не ги наел, поради което останали без пари и подслон.

Около 50 берачи, измамени с работа в Стокхолм, продължават да бедстват пред посолството ни в Стокхолм. Техният брой нараства, съобщи по-рано днес говорителят на външно министерство Весела Чернева. Осигурява им се храна, вода и подслон в автобус.

Николай Младенов разясни, че става дума общо за няколкостотин български граждани в различни части на Швеция.

"Това е еднократен акт, който не трябва да се разглежда като създаващ прецедент“, предупреди министърът. Както и известно, няма практика посолствата на страни - членки на ЕС да предоставят парични средства в такива ситуации. Евакуацията се прави, поради нарастващото социално напрежение и големия брой засегнати, обясни Младенов и призова сънародниците ни, търсещи работа зад граница, да бъдат много внимателни.

Средствата,  в размер на 170 000 лева, ще бъдат осигурени от държавния бюджет по бюджета на Министерство на външните работи. Те ще бъдат използвани за заплащане на разходите по завръщането в страната ни на българските граждани от Швеция, става ясно от правителственото решение.

От думите му стана ясно още, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил  бързи действия, за да бъде потърсена  отговорност за трафик на хора от тези, които са подвели и пратили берачите в Швеция.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност.

До септември министерството трябва да предложи на обществено обсъждане концепция на закон, който да регламентира задълженията на държавата към сънародниците ни в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не може да бъде

    1 0 Отговор
    Хубаво ви каза Б. тиквата "станете овчари или събирайте картофи".Да е казвал някога "отивайте за боровинки"? Хахаха, българина е европейския помияр,въпреки ФИСКАЛНАТА ПОЛИТИКА.
    Навсякъде ни гонят като прокажени,въпреки мъдрото ръководство на партиите свидни рожби на БКП.
  • 2 rtyu

    1 0 Отговор
    Българите сме като овцете един на друг се водим. Истината е че ако станеш овчар в БГ / все още свободна ниша/ ще вземеш малко повече пари от боровинките. Но измислени гурбетчии като се върнат в БГ се правят на батовчеди на Рокфелер. КЪДЕ ОТИВАШ КАТО НЯМАШ 100Е ДА СЕ -ВЪРНЕШ.
  • 3 Захарче

    0 0 Отговор
    А е.ачите кога ще си ги приберем ?
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    те хората от отчаяние са отишли
  • 5 7890

    0 0 Отговор
    Как го казват все едно прибираме контингента от Ирак
  • 6 скщш

    0 0 Отговор
    Да отиват в Малмьо и да се смешат с техните събратя. Ще настане голям смях
  • 7 Димитър

    0 0 Отговор
    АБЕ ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ, А М....ЛИ!!! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ. 170 000 ЛЕВА ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ТАЯ НАПАСТ....
    ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАПОЧНАТ ПРЕГОВОРИ С ИНДИЯ ЗА ОБРАТНОТО ИМ ЗАВРЪЩАНЕ В РОДИНАТА, А НЕ В БЪЛГАРИЯ.