Last news in Fakti

27 Юли, 2012 18:56 1 089 3

Първите берачи от Швеция се прибраха

  • швеция-
  • плодове-
  • берачи-
  • мвнр

Първият автобус с измамените българи, заминали на сезонна работа в Швеция, пристигна във Видин около 16.30 ч. днес. Очаква се следващите два автобуса да пристигнат в България по-късно тази вечер и утре сутрин, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Както е известно, сънародниците ни заминали за скандинавската страна, за да берат боровинки, но без сключени трудови договори. След като не получили работа и останали без подслон и пари, те се събраха пред българското посолство в Швеция. Още тогава стана ясно, че в подобно положение са и българи в други шведски градове.

Трите автобуса, предоставени от шведските власти, потеглиха от Стокхолм вечерта на 25 юли с общо 198 души. Към Швеция пътуват 6 микробуса  на МВнР и 2 автобуса на Министерството на отбраната. С тях могат да бъдат транспортирани общо 135 души.

В момента в Стокхолм се намират 62-ма сезонни работници, които са настанени в училище в близост до посолството, оборудвано с легла и душове. Други 52-ма души са в лагер в околностите на шведската столица.

Правителството отпусна извънредно 170 000 лв за връщането на сънародниците ни у дома, но първият ни дипломат Николай Младенов подчерта, че това е изключение и няма да бъде използвано като прецедент за "разкриването" на такава практика.

Премиерът Бойко Борисов  разпореди  бързи действия, за да бъде потърсена  отговорност за трафик на хора от тези, които са подвели и пратили берачите в Швеция.

МВнР отново настоятелно препоръчва на българските граждани, които възнамеряват да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Има предложение транспортирането с автобус да става ежегодно.
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Ама към Индия не към България
  • 3 123

    0 0 Отговор
    Браво приятелю. Ама Александар Македонски ги докара от там преди 2000г като циркови артисти. А какво се получи.